Επεξεργασία εικόνας
Ένας μέσος χρήστης κινητού τραβά κατά μέσο όρο 2-3 φωτογραφίες τη μέρα (1000 περίπου το χρόνο). Ειδικά τώρα μέσω των αυξανόμενων δυνατοτήτων των φωτογραφικών των κινητών και με την ανάγκη για δημοσίευση στα social media, απαιτείται να παρουσιάζονται σωστές κατά το δυνατόν φωτογραφίες. Να μην είναι κουνημένες, να είναι σωστά εστιασμένες και καδραρισμένες, να μην έχουν σκοτεινές ή υπερφωτισμένες περιοχές, να μην υπάρχουν άσχετα με το θέμα αντικείμενα, να μην έχουν κόκκινα μάτια τα πρόσωπα που εμφανίζονται. Αν δεν έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να ξανατραβήξουμε τις φωτογραφίες, η μόνη λύση είναι η μετέπειτα επεξεργασία τους στον υπολογιστή για τη διόρθωση και τη βελτίωσή τους. Υπάρχουν άπειρα προγράμματα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για επεξεργασίας εικόνας.
Ο «βασιλιάς» των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας είναι βέβαια το πασίγνωστο Photoshop της Adobe, το δεξί χέρι φωτογράφων, γραφιστών, διαφημιστών, με το οποίο διορθώνονται ατέλειες στα πρόσωπα ή στα σώματα μοντέλων, αλλάζουν περιβάλλοντα ή καιρικές συνθήκες στις φωτογραφίες, προστίθενται και αφαιρούνται αντικείμενα, τοπία, άνθρωποι, δημιουργούνται εξωπραγματικά εφέ στις διαφημίσεις.
Όμως για τις ανάγκες των ερασιτεχνών χρηστών υπάρχουν παρόμοιων δυνατοτήτων προγράμματα, ελαφρύτερα, ευκολότερα και βέβαια δωρεάν. Με αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν άνετα όλες οι βασικές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας όπως:
- Άνοιγμα των πιο διαδεδομένων αρχείων εικόνας, το ίδιο και αποθήκευση σε όλα τα είδη.
- Περικοπή τμημάτων εικόνας, περιστροφή, αλλαγή μεγέθους.
- Λειτουργίες ζωγραφικής (πινέλα, μολύβια, σχήματα, πολλά χρώματα και γεμίσματα).
- Διόρθωση φωτεινότητας και αντίθεσης (φωτισμός ή σκοτείνιασμα, ζωήρεμα εικόνας).
- Χρωματικές διορθώσεις (τονισμός χρωμάτων, πχ. ουρανοί πιο γαλάζιοι, φύλλα πιο πράσινα κα.).
- Φίλτρα με τα οποία παραλλάσσουμε με διάφορους τρόπους τη φωτογραφία. (κάνοντάς τη να μοιάζει σαν πίνακας, σαν κέντημα, σα σκίτσο κ.α.).
- Αντιγραφή τμημάτων της εικόνας σε άλλα σημεία της (σβήσιμο καλωδίων ΔΕΗ κι αντικατάστασή τους με ουρανό, αντιγραφή δέντρων ή λουλουδιών για να κρυφτούν πρόσωπα ή αντικείμενα κ.α.).
- Δυνατότητες επιλογής τμημάτων της εικόνας ώστε οι διορθώσεις και τα φίλτρα να εφαρμόζονται μόνο σ’ αυτά.
Δυνατότητες εργασίας σε στρώματα (layers) για να κάνουμε εύκολα συνθέσεις, κολάζ διαφορετικών φωτογραφιών.
Σ’ ένα πρώτο στάδιο μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία εικόνας με το Word καθώς και με τα άλλα προγράμματα του Office, καθώς αυτά τα προγράμματα μας παρέχουν κάποια εργαλεία για μια βασική επεξεργασία εικόνας. Περαιτέρω υπάρχουν αμέτρητα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας με διάφορα χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Ας δούμε τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά, τα οποία επαρκούν με το παραπάνω, για τις εργασίες που αναφέρθηκαν πριν:
Paint.net
Ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, το οποίο εστιάζει κυρίως στην επεξεργασία και βελτίωση εικόνας, παρά στην καλλιτεχνική δημιουργία. Πιάνει πολύ λίγο χώρο στο δίσκο και δεν απαιτεί μεγάλη επεξεργαστική ισχύ (αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος της φωτογραφίας που επεξεργαζόμαστε). Στο άρθρο μας Επεξεργασία εικόνας με το Paint.net δείχνουμε τις βασικές εντολές του προγράμματος και τις κυριότερες εργασίες που μπορούμε να κάνουμε με αυτό.
Gimp
Είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού, με όλες τις βασικές δυνατότητες ζωγραφικής, επεξεργασίας και βελτίωσης εικόνας, περιβάλλον παρόμοιο με του Photoshop, ενσωματωμένο διαχειριστή φωτογραφικών αρχείων. Διατίθεται σε εκδόσεις για Linux, Windows, και Mac.
PhotoLine
Το PhotoLine είναι ένα ευέλικτο και πλούσιο σε δυνατότητες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας αλλά και γραφικών για όλες τις χρήσεις, το οποίο μοιάζει πάρα πολύ με το Photoshop σε περιβάλλον και χαρακτηριστικά. Εκτός από φωτογραφίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να εισάγουμε και να επεξεργαστούμε γραφικά διαφόρων μορφών για κατασκευή και αφισών, καρτών, φυλλαδίων κ.α. Η δωρεάν έκδοση έχει κάποιους ασήμαντους περιορισμούς και εμφάνιση μηνυμάτων για αγορά του προγράμματος.
Pixlr
Βρίσκεται στο ίντερνετ, online, κι έτσι όλες οι εργασίες διεξάγονται μέσα στον browser κι έτσι δεν χρειάζεται να έχουμε εγκατεστημένο το πρόγραμμα. Το περιβάλλον του είναι μοντέρνο και απλό κι έχει πολλές εντυπωσιακές δυνατότητες πέρα από τις βασικές (κορνίζες, σωματίδια, μάσκες, πάμπολλα φίλτρα, κα.). Διατίθεται και σε desktop για εγκατάσταση σε υπολογιστή, καθώς και για Android και iPhone.
BeFunky
Και αυτό βρίσκεται στο ίντερνετ. Διαθέτει έξυπνα εργαλεία βελτίωσης για να διορθώσει προβλήματα κακού φωτισμού, ψηφιακού θορύβου, και άλλα. Εκτός από τις βασικές δυνατότητες επεξεργασίας φωτογραφιών υπάρχουν εκατοντάδες εκπληκτικά εφέ φωτογραφιών, όπως μετατροπή εικόνας σε Cartoon, ελαιογραφία και άλλα. Μπορούν επίσης να προστεθούν, ψηφιακές κορνίζες φωτογραφιών, διάφορα γραφικά, όπως λουλούδια, καπέλα, γένια, κοσμήματα.
Υπάρχουν και άλλες online εφαρμογές για την επεξεργασία φωτογραφίας στο ίντερνετ.
Αν θέλουμε εκτός από την Επεξεργασία να κάνουμε και διαχείριση και οργάνωση, υπάρχουν και προγράμματα Διαχείρισης και επεξεργασίας φωτογραφιών, κατάλληλα για φωτογράφους.
Επίσης μπορούμε να κάνουμε και Επεξεργασία φωτογραφίας στο κινητό.