TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Δημιουργία μουσικής στον υπολογιστή

Sharing

Πριν από μερικά χρόνια, για να συνθέσει κάποιος ένα μουσικό κομμάτι και να το εκτελέσει, έπρεπε να παίζει κατ’ αρχήν τουλάχιστον ένα όργανο (συνήθως πιάνο), να έχει σπουδάσει σε ωδείο σύνθεση, να συνεργάζεται με άλλους μουσικούς, να πληρώσει ένα στούντιο ηχογράφησης και να έχει βέβαια και ταλέντο. Στη σημερινή εποχή που πολλά υλικά αλλά και δραστηριότητες, όπως έχουμε αναφέρει, μεταφέρονται στον ψηφιακό κόσμο, μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει ενδιαφέρουσα μουσική κάθε είδους στο σπίτι του.

Αυτά που θα χρειαστεί είναι:

Υπολογιστής

Μεσαίας κατηγορίας και τιμής και πάνω. Ιδανικά με παρόμοια σύνθεση, όπως αυτή που περιγράψαμε για τον υπολογιστή για επεξεργασία βίντεο. Αν ενδιαφερόμαστε και για ζωντανές εμφανίσεις τότε θα πρέπει να στραφούμε προς την κατηγορία των λάπτοπ, τα οποία συνήθως κοστίζουν περισσότερα από τους  αντίστοιχων δυνατοτήτων σταθερούς.

Πρόγραμμα τύπου DAW (Digital Audio Workstation)

το οποίο είναι ένα λογισμικό στο οποίο γίνονται όλες οι εργασίες για την παραγωγή της μουσικής δηλαδή παίξιμο (ψηφιακών) οργάνων (από τύμπανα και έγχορδα ως διαφόρων μορφών συνθεσάιζερς), εγγραφή πραγματικών οργάνων και φωνητικών, επεξεργασία και μίξη όλων των προηγουμένων. Στην ουσία, πρόκειται για ένα εικονικό στούντιο όπου ο μουσικός μπορεί να υλοποιήσει τις ιδέες του και να δημιουργήσει μόνος του μια ολοκληρωμένη μουσική παραγωγή. Αυτό θα γίνει φυσικά μετά από αρκετή

Εκπαίδευση Εξάσκηση

Τώρα πια υπάρχουν άπειρες πηγές στο ίντερνετ για εκμάθηση των λειτουργιών των προγραμμάτων αυτών αλλά και των βασικών γνώσεων της μουσικής. Μελετώντας τες και εφαρμόζοντας όσα μαθαίνουμε στο κάθε πρόγραμμα DAW , μετά από αρκετή μελέτη και εξάσκηση, θα εξελιχθούμε μουσικά και θα δημιουργούμε όλο και καλύτερα κομμάτια.

Μια εισαγωγή στην δημιουργία μουσικής με απλό και κατανοητό τρόπο.

MIDI Keyboard

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, ειδικά γι’ αυτούς με γνώση αρμονίου ή πιάνου, ένα Midi Controller (πληκτρολόγιο είτε σαν πιάνο είτε με ψηφιακά κρουστά) με το οποίο ό,τι παίζουμε περνάει κατ’ ευθείαν στο πρόγραμμα DAW. Νότες μπορούμε να εισάγουμε σ’ αυτά τα προγράμματα και με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Δωρεάν προγράμματα  DAW

Το “δωρεάν” σε αυτές τις  εφαρμογές δεν σημαίνει ότι είναι μειωμένων δυνατοτήτων ή  λιγότερο αποτελεσματικές. Περιέχουν όλα όσα χρειάζεται ένας αρχάριος για να κάνει μια αρχή στη δημιουργία μουσικής, με όσα αναφέρουμε παραπάνω και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τραγούδι.

LMMS:  Από τα πιο εύχρηστα και πλήρη προγράμματα δημιουργίας μουσικής στον υπολογιστή. Διατίθενται εκδόσεις του για Windows, macOS, Linux.

GarageBand: Το καλύτερο και ευκολότερο πρόγραμμα για Μac υπολογιστές, με όλα όσα χρειάζεται ένας αρχάριος.

DarkWave Studio: Με αρκετά επαγγελματικά χαρακτηριστικά, άρα λίγο πιο δύσκολο στην αρχή.  Αποκλειστικά για Windows.

Επαγγελματικά προγράμματα  DAW

Υπάρχουν φυσικά και επαγγελματικών δυνατοτήτων προγράμματα  DAW, στα οποία δημιουργούν τη μουσική τους οι περισσότεροι καλλιτέχνες σήμερα, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα και από ερασιτέχνες. Αυτά έρχονται εξοπλισμένα με χιλιάδες όργανα, ρυθμούς, μουσικές φράσεις και ήχους, κάνοντας ευκολότερη τη μουσική δημιουργία. Τα δημοφιλέστερα από αυτά είναι:

FL Studio: Απευθύνεται κυρίως στους δημιουργούς στο στούντιο όλων των ειδών ηλεκτρονικής μουσικής και ρυθμών κάθε είδους. Θεωρείται ιδανικό για αρχαρίους.

Ableton Live: Το Ableton Live διαθέτει το ιδανικό περιβάλλον για τη δημιουργία μουσικής για ζωντανές εμφανίσεις σε πραγματικό χρόνο στη σκηνή.

Cubase Pro: Ένα από τα πρώτα προγράμματα  DAW που εμφανίστηκαν, η κορυφαία επιλογή για συνθέτες και παραγωγούς, με τα καλύτερα εργαλεία εγγραφής, μίξης και παραγωγής.

Εξυπακούεται ότι με το πλήθος των δυνατοτήτων και των εργαλείων που είναι εφοδιασμένα τα προγράμματα αυτά, μπορούν όλα να δημιουργήσουν οτιδήποτε έχει ή δεν έχει στο μυαλό του ο μουσικός. Πάντως ή ύπαρξη μουσικής εκπαίδευσης και ταλέντου θα βοηθήσει πάρα πολύ στη μουσική δημιουργία, αν και στις μέρες μας πολλά επιτυχημένα κομμάτια έχουν ένα απλό ρυθμό και κάποια απλή μελωδία.

Μουσική μπορεί να δημιουργηθεί και στο ίντερνετ με παρόμοιο τρόπο, οπως είδαμε στα άρθρα μας Soundtrap Δημιουργία μουσικής online και Δημιουργία μουσικής στο ίντερνετ με το Soundraw.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *