TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Εκφώνηση κειμένων από την οθόνη

Όλοι γνωρίζουν ότι η ζωή έχει αρκετές δυσκολίες για άτομα με διάφορες αναπηρίες (κινητικές, όρασης, κ.α.). Η σύγχρονη τεχνολογία έρχεται να βοηθήσει ποικιλοτρόπως αυτά τα άτομα και να κάνει πιο άνετη την εργασία τους, τη ψυχαγωγία και γενικότερα τη ζωή τους. Παράδειγμα αυτού, είναι η δυνατότητα που έχουν οι σύγχρονες συσκευές να εκφωνούν τα κείμενα που εμφανίζονται στις οθόνες τους διευκολύνοντας άτομα με προβλήματα όρασης, με δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες, καθώς επίσης και χρήστες που προτιμούν να ακούν περιεχόμενο αντί να διαβάζουν και παιδιά που μαθαίνουν να διαβάζουν. Υπάρχουν διάφοροι απλές μέθοδοι για να επιτευχθεί αυτό, όπως:

Εκφώνηση κειμένου στο Word

Κάνοντας δεξί κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του κειμένου και επιλέγοντας  Εκφώνηση, ακούμε το κείμενο. Το ίδιο πετυχαίνουμε από το μενού Αναθεώρηση, όπου βρίσκεται η ίδια εντολή. Η ανάγνωση αρχίζει από το σημείο που έχουμε κάνει κλικ με το ποντίκι. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ένα πλαίσιο με εικονίδια παύσης, προηγούμενης επόμενης σειράς και ρύθμισης ταχύτητας εκφώνησης.

Εκφώνηση κειμένου στο Edge

Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς, μπορούμε να ακούσουμε κάθε κείμενο στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε στον default browser των Windows, τον Edge. Επειδή στον Edge ανοίγουν πολύ άνετα και βιβλία pdf, μπορεί να έχουμε εκφώνηση σχολικών βιβλίων, παραμυθιών, κ.α.

Εκφώνηση κειμένου σε Chrome και Firefox

Οι δημοφιλείς browsers Google Chrome και  Mozilla Firefox δεν περιλαμβάνουν εγγενώς την εκφώνηση κειμένου, μπορούν όμως να την αποκτήσουν με την εγκατάσταση του πρόσθετου (extension ή addon) Read Aloud: A Text to Speech Voice Reader. Το Read Aloud χρησιμοποιεί τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε ομιλία (TTS) για τη μετατροπή του κειμένου της ιστοσελίδας σε ήχο. Μπορεί να διαβάσει ιστότοπους, έγγραφα Google, βιβλία διαφόρων μορφών (PDF, EPUB Google Play, Amazon Kindle) και διαδικτυακού υλικού πανεπιστημιακών μαθημάτων.

Εκφώνηση οποιουδήποτε κειμένου στα Windows

Για να ακούσουμε κείμενο που υπάρχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα των  Windows πατάμε ταυτόχρονα τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl-Win-Enter, για να ανοίξει ο  Narrator, η εφαρμογή ανάγνωσης των Windows. Η εφαρμογή δεν διαβάζει μόνο τα κείμενα σε ιστοσελίδες ή σε pdf, αλλά μπορεί και να διαβάζει παράθυρα διαλόγου, μενού, ονόματα εικονιδίων, εντολές, κ.α. και είναι φτιαγμένη για να χρησιμοποιούν υπολογιστή ακόμη και άτομα με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην όραση.  Όλες αυτές τις ρυθμίσεις και πολλές άλλες ακόμα μπορούμε να τις τροποποιήσουμε από τις Ρυθμίσεις των Windows, από Έναρξη – Ρυθμίσεις (το εικονίδιο με τη ροδέλα) – Διευκόλυνση πρόσβασης – Αφηγητής.  Με τον ίδιο συνδυασμό πλήκτρων τερματίζουμε την εφαρμογή. Μπορούμε ακόμα να  βρούμε το εικονίδιο της εφαρμογής κάτω δεξιά στην γραμμή εργασιών.

Αν και πολλοί δυσαρεστούνται με την όλο και εντονότερη διείσδυση της τεχνολογίας στη ζωή μας κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι έχει και πολλές θετικές πλευρές και έχει βοηθήσει ποικιλοτρόπως άτομα και κοινωνίες.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *