TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Δραστηριότητες

Διαχείριση και επεξεργασία φωτογραφιών

Χάρη στα κινητά με τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες λήψης φωτογραφιών σε πολλές διαφορετικές συνθήκες αλλά και στα φίλτρα του Instagram, καθένας θεωρεί ότι έγινε φωτογράφος και βγάζει καλές φωτογραφίες. Αλλά μόνο οι πραγματικοί φωτογράφοι (όσοι έχουν κάνει τις ανάλογες σπουδές) ή ακόμα και όσοι έχουν μελετήσει μόνοι τους, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην θεωρία και στην πρακτική άσκηση, μπορούν να τραβήξουν σωστές και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες αλλά και να τις βελτιώσουν σε αφάνταστο μερικές φορές βαθμό, κάνοντας σωστή χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας.

Το πιο γνωστό πρόγραμμα σήμερα για επεξεργασία εικόνας είναι βέβαια το Photoshop, με τα τόσο πολύπλοκα εργαλεία επεξεργασίας, που θα προσφέρουν βέβαια τα καλύτερα αποτελέσματα, μετά από μεγάλο χρόνο εκμάθησης  και ενασχόλησης. Γι’ αυτό είναι το απαραίτητο εργαλείο επαγγελματιών (καλλιτεχνών, σχεδιαστών, φωτογράφων, γραφιστών, διαφημιστών), με το οποίο διορθώνονται ατέλειες στα πρόσωπα ή στα σώματα μοντέλων, αλλάζουν περιβάλλοντα ή καιρικές συνθήκες στις φωτογραφίες, προστίθενται και αφαιρούνται αντικείμενα, τοπία, άνθρωποι, δημιουργούνται εξωπραγματικά εφέ στις διαφημίσεις. Οι πολλοί φωτογράφοι όμως σήμερα, χομπίστες κυρίως, που δεν έχουν και πολύ χρόνο για ενασχόληση με το Photoshop  και καλή εκμάθησή του, χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και ενδιαφέρονται κυρίως για:

  • Ευκολία χρήσης, απλότητα, γρήγορα αποτελέσματα.
  • Αυτόματες διορθώσεις έκθεσης, φωτεινότητας, ισορροπίας λευκού, χρωμάτων, κ.α.
  • Άμεσες και εμπνευσμένες προτάσεις βελτιστοποίησης, ανάλογα με το περιεχόμενο κάθε φωτογραφίας.
  • Διαχείριση, οργάνωση και καταλογογράφηση φωτογραφιών, με λέξεις κλειδιά, ετικέτες, βαθμολόγηση, χρωματική κωδικοποίηση, γεωγραφική σήμανση, αναγνώριση προσώπου, κ.α.
  • Μη καταστρεπτική επεξεργασία (nondestructive editing), που σημαίνει ότι τα πρωτότυπα αρχεία φωτογραφιών δεν αγγίζονται, καθώς οι τροποποιήσεις που εφαρμόζονται, διατηρούνται σε ξεχωριστό αρχείο και εμφανίζονται μόνο σε φωτογραφίες που εξάγονται από την εφαρμογή.
  • Απευθείας δημοσίευση φωτογραφιών σε ιστότοπους όπως το Flickr και το SmugMug
  • Κοινό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτού του είδους επίσης, είναι ότι έχουν σε μία καρτέλα όλα ή τα περισσότερα εργαλεία τους κι έτσι μπορούν να γίνονται και να αναιρούνται αλλαγές γρήγορα κι εύκολα και ταυτόχρονα να υπάρχει πλήρης εικόνα και έλεγχος σε ότι γίνεται.

Μερικά από τα καλύτερα προγράμματα για φωτογράφους είναι:

Luminar

Το Luminar έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό για τις γρήγορες επιδιορθώσεις στις φωτογραφίες με τη χρήση Τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα δηλαδή, ανάλογα με το είδος και το περιεχόμενο της φωτογραφίας, μας προτείνει συνδυασμό  φίλτρων και το βαθμό εφαρμογής τους για να τη βελτιώσουμε. Το πιο εντυπωσιακό όμως χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτόματα ουρανούς για να γίνει η φωτογραφία πιο δραματική, πιο ρομαντική, πιο μυστηριώδης.

Zoner Photo Studio

Το Zoner Photo Studio είναι μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για τη διαχείριση και επεξεργασία φωτογραφιών. Περιέχει όλα όσα χρειαζόμαστε για μεταφορά, επεξεργασία, κοινή χρήση και δημοσίευση, αποθήκευση και εύκολη διαχείριση φωτογραφιών από την αρχή έως το τέλος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα από αρχάριους αλλά και έμπειρους φωτογράφους. Ακόμα μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε με τις φωτογραφίες μας κολάζ, ημερολόγια, άλμπουμ, βίντεο κ.α.

ACDSee Photo Studio

Το ACDSee Photo Studio είναι ιδανικό για όσους έχουν μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, μια που αρχικά ήταν ένα από τα καλύτερα προγράμματα οργάνωσης του φωτογραφικού υλικού, σιγά σιγά όμως, σε κάθε νέα έκδοσή του περιλάμβανε και δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας, φθάνοντας σήμερα, να αποτελεί μια πλήρη εφαρμογή, που δεν  έχει να ζηλέψει πολλά από τις υπόλοιπες. Δεν έχει πολύπλοκες ρυθμίσεις για τα εργαλεία και τα φίλτρα του, το οποίο για πολλούς δεν αποτελεί μειονέκτημα.  Άλλο ένα πλεονέκτημά που έχει, ότι είναι από τα πιο γρήγορα και λιγότερα απαιτητικά σε υπολογιστικούς πόρους

Affinity Photo

Το περιβάλλον εργασίας του θυμίζει αρκετά αυτό του Photoshop, με τις θέσεις και τα είδη των εργαλείων να είναι παρόμοια κι έτσι θα φανεί οικείο σε όσους έχουν  ήδη δουλέψει με αυτό. Χειρίζεται επίσης εύκολα αρχεία Photoshop (psd), αρχεία raw,καθώς και τα περισσότερα από τα γνωστά αρχεία εικόνων. Τέλος κι αυτό είναι ένα αρκετό γρήγορο και ελαφρύ πρόγραμμα Το μόνο που του λείπει είναι η δυνατότητα οργάνωσης φωτογραφιών.

Exposure X6

Ένα ισχυρό, αλλά σχετικά άγνωστο πρόγραμμα επεξεργασίας και οργάνωσης φωτογραφιών με απλοποιημένο περιβάλλον εργασίας και απλά, αποτελεσματικά εργαλεία. Η δύναμή του, το ότι διαθέτει μια τεράστια βιβλιοθήκη αυτόματων ρυθμίσεων και βελτιώσεων, με ένα κλικ. Δεν προσφέρει επίπεδα εικόνας layers , αλλά για πολλούς φωτογράφους αυτό δεν έχει σημασία.

DxO PhotoLab

Διαθέτει έναν δυναμικό χώρο εργασίας που μπορεί να εξατομικευτεί ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χρήστη. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), μπορεί να μειώνει αισθητά τον ψηφιακό θόρυβο, που προέρχεται από μικρούς αισθητήρες ή από υψηλά ISO. Είναι εξοπλισμένο βέβαια και με τα εργαλεία εύκολης επεξεργασίας που έχουμε αναφέρει παραπάνω, οργάνωση φωτογραφιών, έτοιμα αυτόματα presets και επίσης μαζική μετονομασία, φωτογραφιών εργαλείο υδατογράφησης για αυτόματη τοποθέτηση λογότυπου.

Adobe Lightroom

To Lightroom προσφέρει λίγο πολύ τα ίδια εργαλεία με τα προηγούμενα προγράμματα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα για κάποιους, είναι ότι προέρχεται από την Adobe, την ίδια εταιρεία που βγάζει και το Photoshop, γι’ αυτό συνεργάζεται τέλεια μαζί του για να προσφέρει αποτελέσματα υψηλού επιπέδου, στην βελτίωση φωτογραφιών. Για να τα πετύχουμε όμως, απαιτούνται κι εδώ πολλές γνώσεις και πολύς χρόνος ενασχόλησης.

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα, ότι τα παραπάνω προγράμματα δεν μπορούν να κάνουν θαύματα στην επεξεργασία και βελτίωση φωτογραφιών, αν δεν υπάρχει σωστό πρωτογενές υλικό, δηλαδή καλές φωτογραφίες, στις οποίες πρέπει να ρίξουμε το βάρος.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *