TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Οι compact φωτογραφικές μηχανές

Οι κάμερες των κινητών smartphones βελτιώνονται συνεχώς, αλλά ακόμα υπάρχουν σημεία που υστερούν απέναντι στις κανονικές φωτογραφικές μηχανές. Τα κυριότερα είναι η αδυναμία μεγάλου ζουμ, η δυσκολία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και το χαμηλό δυναμικό εύρος.

Για αυτούς που απολαμβάνουν τη λήψη φωτογραφιών και θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, οι compact (ή αλλιώς point and shoot) φωτογραφικές μηχανές είναι μια καλή επιλογή. Περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους με διαφορετικές δυνατότητες και το μόνο κοινό σημείο τους είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής φακών, κάτι που για πολλούς είναι πλεονέκτημα, μια που δεν φορτώνεσαι με πρόσθετο εξοπλισμό.

Οι compact φωτογραφικές μηχανές μπορεί να είναι:

  • Φτηνές, μικρές και απλές

Οι απλές και εύχρηστες φωτογραφικές μηχανές έχουν μέγεθος τσέπης, κομψή σχεδίαση και εύκολο χειρισμό με πολλές αυτόματες λειτουργίες, έτσι ώστε όλα τα μέλη μιας οικογένειας να μπορούν να τραβούν και να μοιράζονται εύκολα όμορφες φωτογραφίες και ταινίες. Είναι οι φθηνότερες της κατηγορίας των compact.  Βέβαια, τα καλά κινητά στις μέρες μας, βγάζουν ίδιας ή και ανώτερης ποιότητας φωτογραφίες.

  • Με αντοχή στις πτώσεις και στις καιρικές συνθήκες

Αυτές είναι ανθεκτικές κατασκευές για ειδικές περιπτώσεις όπως extreme sports, υποβρύχιες λήψεις, παραλία, ακραίες (υψηλές – χαμηλές) θερμοκρασίες. Γενικά έχουν κατώτερη ποιότητα και μικρότερα ζουμ σε σύγκριση με τις άλλες κατηγορίες αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνθήκες και μέρη όπου δεν θα τολμούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις απλές κάμερες ή τα κινητά και δε φοβούνται τη σκληρή μεταχείριση, τις απροσεξίες, τις πτώσεις. Τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι τα TG-5 και TG-6 της Olympus (360-380€) και FinePix XP130 και XP140 της Fujifilm (140€).

  • Μεγαλύτερες, ακριβότερες με μεγάλο ζουμ

Αναφέρονται και ως bridge cameras, μια που υποτίθεται ότι γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των ερασιτεχνικών compact και των DSLR φωτογραφικών μηχανών. Διαθέτουν ό,τι χρειάζεται ένας φωτογράφος, όπως πολλά προγράμματα για διαφορετικές συνθήκες, χειροκίνητες ρυθμίσεις, καλύτερους αισθητήρες (οι ακριβότερες) και αρκετά μεγάλα ζουμ (20x και πάνω). Αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατηγορίας είναι η Nikon Coolpix P1000 με το εντυπωσιακό οπτικό Zoom των 125x, ενώ άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι η Panasonic FZ2000  και η Canon PowerShot SX70.

  • Αρκετά ακριβές, με πολύ καλύτερη ποιότητα

Προηγμένες compact με μεγάλους αισθητήρες, για την υψηλότερη ποιότητα που μπορούμε να πάρουμε. Διαθέτουν πολλές προηγμένες και χειροκίνητες λειτουργίες, για πλήρη έλεγχο στη διαδικασία της λήψης. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα  500€, αλλά μπορεί και να ξεπεράσουν τα 1000€. Τα καλύτερα μοντέλα ανήκουν στη σειρά Cyber-shot RX100 της Sony και στη σειρά PowerShot G1 της Canon.

Αν σιγά σιγά μπούμε ακόμα πιο  βαθιά στα νερά της φωτογραφίας και συνειδητοποιήσουμε ότι και η compact  φωτογραφική δεν μας καλύπτει πια και αφού αυξήσουμε και τις τεχνικές γνώσεις μας, θα είναι πια καιρός να στραφούμε προς ανώτερης κατηγορίας (αλλά όχι απαραίτητα και τιμής) φωτογραφικές μηχανές εναλλάξιμων φακών, τις SLR  ή τις mirrorless

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *