TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

OfficeΓνώσεις

Καλύτερη παρουσίαση κειμένων

Sharing

Είναι γνωστό ότι για την καλύτερη κατανόηση κάθε κειμένου από τους αναγνώστες του, μεγάλο ρόλο παίζει εκτός βέβαια από το περιεχόμενο και τη σωστή διατύπωσή του και η σωστή παρουσίαση. Αυτό ισχύει και για κάθε είδους έντυπα αλλά και για ψηφιακές παρουσιάσεις σε κάθε λογής οθόνες.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε φυσικά είναι το κείμενο να έχει γραφεί ακολουθώντας τους σωστούς κανόνες ορθογραφίας και γραμματικής, να έχουν μπει τα απαραίτητα σημεία στίξης στις σωστές θέσεις και να ακολουθεί μια σωστή δομή με σωστό χωρισμό σε ενότητες και παραγράφους.

Οι χαρακτήρες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλοι για ανάγνωση στο επιλεγμένο μέσο. Το συνιστώμενο μέγεθος για τα κείμενα που θα διαβαστούν είναι το 12. Για τα προβαλλόμενα κείμενα (αφίσες, παρουσιάσεις), να θυμόμαστε ότι όσο πιο μακριά θα είναι το κείμενο από τον αναγνώστη, τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι.

Τα κεφαλαία, έντονα ή πλάγια γράμματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται υπερβολικά καθώς διαβάζονται πιο δύσκολα. Καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε μόνο για έμφαση.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του κειμένου είναι η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται. Τα βασικά είδη γραμματοσειρών είναι δύο:

 Οι serif, που είναι γραμματοσειρές με μικρές γραμμές που συνδέονται με τα γράμματα, όπως οι Times New Roman. Αντιθέτως οι sans serif δεν έχουν αυτές τις διακοσμήσεις και θεωρούνται πιο μοντέρνες όπως η Arial. Δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην αναγνωσιμότητα των γραμματοσειρών serif και των γραμματοσειρών sans serif είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή.

Υποστηρίζουν κάποιοι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται γραμματοσειρές serif σε κείμενα που θα διαβαστούν εκτυπωμένα και γραμματοσειρές sans serif σε ψηφιακό υλικό. Επίσης αν θέλουμε να δώσουμε πιο παραδοσιακή εμφάνιση στο περιεχόμενο χρησιμοποιούμε γραμματοσειρές serif, ενώ για πιο μοντέρνα και νεανική αίσθηση, χρησιμοποιούμε γραμματοσειρές sans serif στο κείμενο. Για ειδικές περιπτώσεις, υπάρχουν και άλλα είδη γραμματοσειρών, όπως χειρόγραφες, διακοσμητικές, ιστορικές, κ.α. Οι γραμματοσειρές που υπάρχουν στo σύστημα των Windows είναι δεκάδες και ταυτόχρονα υπάρχουν στο ίντερνετ άπειρες (ελεύθερες και επί πληρωμή). Όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση, αλλά πρέπει να θυμόμαστε, ότι χρησιμοποιούμε στο ίδιο κείμενο μόνο μία ή το πολύ δύο γραμματοσειρές (τίτλοι – παράγραφοι).


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *