TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΓνώσεις

Δημιουργία μουσικής στο ίντερνετ με το Soundraw

Αν και πολλοί γεννιούνται με κάποιο καλλιτεχνικό ταλέντο, δεν έχουν τις ευκαιρίες να το εξελίξουν και να αναπτύξουν μέσω ειδικής εκπαίδευσης και ενασχόλησης.  Στη μουσική ειδικά απαιτούνται πολλά έτη εξάσκησης για την εκμάθηση οργάνων και για την σωστή σύνθεση κομματιών. Για όλους αυτούς όμως που αισθάνονται την ανάγκη να εκφραστούν μουσικά η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τρόπους για να προσπαθήσουν κι ας έχουν λιγότερες γνώσεις. Μπορούν να βρουν στο ίντερνετ ειδικά σάιτς, μέσω των οποίων μπορούν να δημιουργήσουν πρωτότυπους ρυθμούς και μελωδίες (κάνοντας και πολλά απ’ αυτά χρήση τεχνητής νοημοσύνης), τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις, όταν χρειαζόμαστε μια μουσική επένδυση γρήγορα και χωρίς κόστος..

Έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο άρθρο μας το soundtrap, το οποίο είναι είναι μια online πλατφόρμα δημιουργίας μουσικής και το οποίο μπορούν  να το χρησιμοποιήσουν μουσικοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές ανεξάρτητα από το επίπεδο μουσικών γνώσεων τους και ανεξάρτητα από το είδος της συσκευής τους. Με αυτό θα δουν πώς δημιουργείται από την αρχή ένα μουσικό κομμάτι, τα διαφορετικά τμήματα που το απαρτίζουν και το ρόλο κάθε οργάνου στο τελικό αποτέλεσμα.

Διαφορετική προσέγγιση ακολουθεί το Soundraw. Δεν είναι ανάγκη να χτίσουμε βήμα βήμα και νότα νότα τη σύνθεσή μας. Τα μουσικά κομμάτια μπορούν να δημιουργηθούν ολόκληρα από οποιονδήποτε πολύ εύκολα και γρήγορα, απλώς επιλέγοντας είδος μουσικής, διάθεση, θέμα, ρυθμό, διάρκεια, όργανα. Μπορούμε ακόμα να κόψουμε ή προσθέσουμε τμήματα της σύνθεσης και να αλλάξουμε τις θέσεις τους (για να ταιριάξουν με το βιντεό μας). Τα κομμάτια δεν έχουν copyright και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα οπουδήποτε (π.χ. σαν επένδυση στα βίντεό μας).

Τα μουσικά κομμάτια που δημιουργούνται με το Soundraw ακούγονται τυποποιημένα και λίγο βαρετά. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη μελωδία τους ή το ρυθμό τους (έχουμε 5 επιλογές Energy από Slow έως Very High). Έχουμε όμως τη δυνατότητα άπειρων δοκιμών με εναλλαγές οργάνων, μουσικών ειδών και moods, για να βρούμε κάτι κατάλληλο για το σκοπό που το θέλουμε.

Αν και πρέπει να πληρώνουμε συνδρομή για να κατεβάσουμε τις μουσικές μας δημιουργίες, μπορούμε να το ξεπεράσουμε κάνοντας χρήση πρόσθετων (extensions), με τα οποία μπορούμε να ηχογραφήσουμε ό,τι ακούγεται στον browser (π.χ. το Chrome Audio Capture).

Αν ενδιαφερόμαστε περισσότερο υπάρχουν τρόποι και προγράμματα για Δημιουργία μουσικής στον υπολογιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *