TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Εναλλακτικά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου δωρεάν και αυτόνομα

Η επεξεργασία κειμένου είναι μια από τις πιο βασικές εργασίες που γίνονται από τους περισσότερους χρήστες στον υπολογιστή και μια από τις πρώτες για την οποία χρησιμοποιήθηκαν οι υπολογιστές από την εμφάνισή τους. Με τα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, γράφουμε, διορθώνουμε, αντιγράφουμε, μορφοποιούμε και αποθηκεύουμε κείμενα, εισάγοντας επιπλέον εικόνες, πίνακες, σχέδια, κ.α., πράγματα που ήταν αδιανόητα, πριν λίγα χρόνια με τις γραφομηχανές.

Φυσικά, το πρώτο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που μας έρχεται στο μυαλό είναι το πασίγνωστο Word της Microsoft, το πιο διαδεδομένο και αυτό στο οποίο οι περισσότεροι κάνουν τα πρώτα βήματά τους, το οποίο είναι τμήμα της σουίτας προγραμμάτων γραφείου Microsoft Office, η οποία περιλαμβάνει επίσης, το Excel (πρόγραμμα λογιστικών φύλλων) και το PowerPoint (πρόγραμμα παρουσιάσεων). Το κόστος του Microsoft Office αρχίζει από τα 140 € περίπου (στην έκδοση  Home & Student), αν και μπορούν να βρεθούν στο ίντερνετ και φθηνότερες επιλογές. Κυκλοφορούν επίσης και εναλλακτικά δωρεάν προγράμματα Office, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλούς, όχι μόνο λόγω μηδενικού κόστους αγοράς αλλά και από άποψη, μια που κάποια από αυτά είναι προϊόντα της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού.

Πολλοί μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ολόκληρο το πακέτο Office, γιατί μόνο διαβάζουν ή γράφουν κείμενα στον υπολογιστή και τους φτάνει να έχουν ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, χωρίς και τις πάμπολλες δυνατότητες που υπάρχουν στα δημοφιλή προγράμματα αυτού του είδους. Το Word της Microsoft, αν αγοραστεί μόνο του κοστίζει γύρω στα 80 €. Υπάρχουν και εδώ δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, που μπορούν να ανοίξουν, να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν σε αρχεία doc και docx, όπως τα:

AbiWord

To AbiWord είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, παρόμοιο με το Word της Microsoft, αλλά διαθέτοντας μόνο τις βασικές και πιο απαραίτητες δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου, αν και το περιβάλλον του φαίνεται παρωχημένο. Υποστηρίζει πολλές γλώσσες για έλεγχο ορθογραφίας. Η λειτουργικότητα του μπορεί να επεκταθεί με διάφορα plugins, από τα οποία εγκαθιστούμε όποια χρειαζόμαστε. Το πρόγραμμα δεν μπορούμε να το κατεβάσουμε για Windows από τον επίσημο ιστότοπο, αλλά μπορούμε να το βρούμε σε άλλες τοποθεσίες, όπως εδώ ή εδώ.

AbleWord

Το AbleWord είναι κι αυτό ένα εντελώς δωρεάν (ακόμη και για εμπορική χρήση) πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, συμβατό με έγγραφα Word (DOC & DOCX), αλλά μπορεί επίσης να ανοίξει και να αποθηκεύσει και αρχεία PDF, κάτι πολύ χρήσιμο για πολλούς χρήστες. Υποστηρίζει εισαγωγή και μορφοποίηση εικόνας, πίνακες, κεφαλίδες και υποσέλιδα και περιλαμβάνει λειτουργίες ορθογραφικού ελέγχου και προεπισκόπησης εκτύπωσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows, αλλά επειδή η τελευταία του έκδοση είναι του 2015, δείχνει λίγο αναχρονιστικό.

Atlantis Word Processor

Το Atlantis είναι ένας ελαφρύ, αυτόνομο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, ισχυρό και πλούσιο σε χαρακτηριστικά, φιλικό προς το χρήστη και πλήρως προσαρμόσιμο. Μπορεί επίσης να εγκατασταθεί σε ένα στικάκι Usb κι έτσι να μεταφέρεται  όπου πάει και ο χρήστης, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εργάζεται οπουδήποτε με το δικό του πρόγραμμα. Δυστυχώς έπαψε πλέον να είναι δωρεάν, προσφέροντας μόνο μια δοκιμαστική έκδοση διάρκειας ενός μηνός, μετά τη λήξη της οποίας πρέπει να αγοραστεί στην τιμή των 30€.

Τα εναλλακτικά αυτά προγράμματα για την επεξεργασία κειμένου, είναι χρήσιμα τόσο για όσους δημιουργούν ή διαβάζουν έγγραφα μόνο περιστασιακά, όσο και για όσους εργάζονται συνεχώς με έγγραφα κειμένου, αλλά δεν χρειάζονται τα υπόλοιπα προγράμματα και τις δυνατότητες των συνολικών πακέτων Office.  εκτός από το ότι είναι δωρεάν, είναι πολύ μικρά σε μέγεθος (κάτω από 20ΜΒ) και η λειτουργία τους επιβαρύνει ελάχιστα τον υπολογιστή, κάνοντάς τα έτσι ιδανικά για παλαιότερους και πιο αδύναμους σε ισχύ υπολογιστές.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *