TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Δημιουργία slideshow στο PowerPoint

Το PowerPoint  είναι ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην εναλλαγή των διαφανειών  (slides) για να δημιουργηθούν παρουσιάσεις με πληροφορίες, εικόνες, στατιστικά στοιχεία, κ.α. Κάθε διαφάνεια είναι σαν μια  ξεχωριστή σελίδα και ουσιαστικά  είναι  ο χώρος μέσα στον οποίο δουλεύουμε, δηλαδή τοποθετούμε τα διάφορα στοιχεία (κείμενα, εικόνες, γραφήματα, κ.α.) και τα επεξεργαζόμαστε με διάφορους τρόπους, για να ταιριάξουν και να φαίνονται καλύτερα.




Κατά συνέπεια με το PowerPoint  και χρησιμοποιώντας στις διαφάνειες (slides) μόνο φωτογραφίες μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα slideshow, το οποίο μάλιστα να εμπλουτιστεί με τίτλους, κινήσεις, εφέ, για να γίνει πιο ενδιαφέρον.

Ανοίγοντας λοιπόν το πρόγραμμα σε Κενή Παρουσίαση, πάμε  στο μενού Εισαγωγή κι από τo τμήμα Εικόνες επιλέγουμε Άλμπουμ φωτογραφιών. Εδώ εισάγουμε αρχικά τις φωτογραφίες που θέλουμε πατώντας Αρχείο/Δίσκος. Μπορούμε να επιλέξουμε περισσότερες από μία, κρατώντας πατημένο το Ctrl. Πατώντας Εισαγωγή οι φωτογραφίες εισάγονται στο άλμπουμ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αν θέλουμε να εισάγουμε φωτογραφίες από διαφορετικούς φακέλους. Έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε 1, 2, 4 φωτογραφίες σε κάθε διαφάνεια, τίτλους και πλαίσια, από τη Διάταξη άλμπουμ. Όταν τελειώσουμε πατάμε Δημιουργία και μπορούμε να προβάλλουμε το slideshow, πατώντας Προβολή παρουσίασης.

Οι  αλλαγές από μία διαφάνεια στην επόμενη γίνονται απότομα. Για να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το slideshow χρησιμοποιούμε τις Μεταβάσεις από το ομώνυμο μενού. Επιλέγοντας κάποια από αυτές βλέπουμε σε προεπισκόπηση το εφέ. Υπάρχουν επίσης επιλογές εμφάνισης της κάθε μετάβασης, εφαρμογή μίας σε όλο το slideshow ή μόνο στη συγκεκριμένη διαφάνεια, διαδοχή τους αυτόματα ή με κλικ του ποντικιού.

Αν θέλουμε να δώσουμε πρόσθετο ενδιαφέρον, χρησιμοποιούμε και τα Εφέ κίνησης, από το μενού Κινήσεις. Πρώτα επιλέγουμε την εικόνα και μετά επιλέγουμε το εφέ, θα εμφανιστεί μια προεπισκόπησή του κι αν μας αρέσει το κρατάμε, αλλιώς επιλέγουμε άλλο. Μπορούμε να ρυθμίσουμε τα Εφέ κίνησης, τη σειρά και τον χρόνο εμφάνισης από τις Επιλογές εφέ.



Περισσότερα για τον τρόπο που εργαζόμαστε στο PowerPoint, στο άρθρο μας Δημιουργία απλής παρουσίασης στο PowerPoint.

Όταν τελειώσουμε μπορούμε να προβάλλουμε το slideshow στον υπολογιστή μας είτε να το μοιραστούμε με άλλους, με διάφορους τρόπους για Μοίρασμα και δημοσίευση παρουσιάσεων.

Μπορούμε τέλος να φτιάξουμε κι ένα βίντεο από τις φωτογραφίες και τις διαφάνειες του slideshow, από Αρχείο – Εξαγωγή – Δημιουργία βίντεο και επιλογή του είδους βίντεο. Μετά το τέλος της διαδικασίας το βίντεο της παρουσίασης, μπορεί να ανεβεί  στο Youtube. Έτσι το slideshow γίνεται τώρα διαθέσιμο για ευρύτερο κοινό και μάλιστα μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλα σάιτς ή κοινωνικά δίκτυα.

Δείτε μερικές βασικές πληροφορίες  και για το τι να προσέξουμε για την κατασκευή slideshow και τη δημιουργία βίντεο με φωτογραφίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *