TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Τα καλύτερα κινητά για φωτογραφίες

Το καλοκαίρι, όταν  όλοι κάνουν περισσότερα ταξίδια, περισσότερες εκδρομές, περισσότερες εξόδους είναι και η εποχή που τραβιούνται και οι περισσότερες φωτογραφίες, γιατί υπάρχουν και περισσότερες στιγμές και περισσότερα τοπία που αξίζει να αποθανατιστούν. Όμως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα για μια ξεχωριστή φωτογραφική μηχανή, ούτε οικονομική αλλά ούτε και σαν πρόσθετη αποσκευή στο μικρό σακίδιο πλάτης ή τσάντα. Για αυτό οι περισσότεροι καταφεύγουν στην απλή και εύκολη λύση της φωτογραφικής μηχανής του κινητού, το οποίο είναι πάντα μαζί μας και δεν απαιτείται πρόσθετο κόστος.

Είμαστε σίγουροι όμως ότι οι φωτογραφίες που θα τραβήξει το κινητό μας θα έχουν την ποιότητα που πρέπει και μάλιστα σε διαφορετικές φωτογραφικές συνθήκες, για να τραβήξουμε στιγμές και μέρη που δεν θα τα ξαναβρούμε; Ας δούμε κατ’ αρχήν τι σημαίνει σωστές φωτογραφίες καλής ποιότητας:

  • Να είναι ευκρινείς, σωστά εστιασμένες στα πρόσωπα ή στα αντικείμενα ακόμα κι αν αυτά κινούνται γρήγορα.
  • Να διατηρούνται επίσης τα προηγούμενα ακόμα κι αν μεγεθύνουμε ή εκτυπώσουμε τις φωτογραφίες.
  • Κατά τη λήψη σε εσωτερικούς χώρους και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, να μην υπάρχει κόκκος και να ξεχωρίζουν οι λεπτομέρειες.
  • Τα χρώματα να αποδίδονται φυσικά, όπως είναι στην πραγματικότητα κι όχι υπερτονισμένα.
  • Τα αντικείμενα και οι επιφάνειες να διαχωρίζονται σωστά μεταξύ τους και να μην αφήνουν σκιές το ένα μέσα στο άλλο.

Τα περισσότερα από αυτά σπάνια τα προσέχουμε στην συνήθη χρήση που κάνουμε και αν δούμε κάτι, δεν το δίνουμε σημασία. Αν όμως φωτογραφίες διαφορετικών κινητών συγκριθούν μεταξύ τους και μάλιστα μεγεθυμένες στην οθόνη του υπολογιστή ή αν προσπαθήσουμε να τις επεξεργαστούμε σέ κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, τότε οι διαφορές στην  ποιότητα διακρίνονται καλύτερα.

Άρα αν απλώς τραβάμε φωτογραφίες, τις βλέπουμε για λίγο, τις ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα και μετά τις ξεχνάμε, κάθε σημερινό smartphone μας εξυπηρετεί. Αν όμως μας ενδιαφέρει γενικά η φωτογραφία σαν χόμπι, αν θέλουμε να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες, να τις εκτυπώσουμε και να τις μοιραστούμε ή να τις χρησιμοποιήσουμε για προβολή προϊόντων ή επιχειρήσεων, τότε ψάχνουμε για κινητά αυξημένης τιμής (περίπου από τα 300€ και πάνω), τα οποία διαθέτουν πολύ καλούς και φωτεινούς φακούς, οπτικό ζουμ, οπτικό σταθεροποιητή, υψηλότερες αναλύσεις, περισσότερες ρυθμίσεις και καλύτερα λογισμικά στις κάμερες.

Η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο για την αγορά κινητού για φωτογραφίες. Πολλές φορές κινητά χαμηλότερης τιμής έχουν παρόμοια ή και καλύτερη ποιότητα από άλλα ακριβότερα, γιατί η τιμή εξαρτάται από παράγοντες όπως η ημερομηνία κυκλοφορίας, η χώρα προέλευσης, το κύρος της εταιρείας, η διαφήμιση κ.α.

Υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές σελίδες σύγκρισης και αξιολόγησης κινητών, τις οποίες βέβαια μπορούμε να μελετήσουμε και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, μην ξεχνώντας όμως να είμαστε υποψιασμένοι, ότι οι κριτικές μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστες και τα αποτελέσματά τους μπορεί να μην είναι και τόσο αντικειμενικά.

Μια από τις πιο αναγνωρισμένες είναι η DxOMark, που αξιολογεί επιστημονικά την ποιότητα εικόνας των smartphones, των φωτογραφικών μηχανών και των ξεχωριστών φακών και που θεωρείται σημείο αναφοράς για όλους τους ειδικούς και τους λάτρεις της φωτογραφίας. Στην αρχική σελίδα της φαίνονται τα καλύτερα κινητά για φωτογραφίες, μαζί και με άλλες αξιολογήσεις, οι θέσεις των οποίων βέβαια αλλάζουν ανάλογα και με τις κυκλοφορίες νεότερων κινητών.

Αυτά τα smartphones βγάζουν αυτή την περίοδο τις καλύτερες φωτογραφίες, αλλά δεν μπορούν ακόμα να φτάσουν τα επίπεδα χαρακτηριστικών και ποιότητας των φωτογραφικών μηχανών, ειδικά για πιο απαιτητικές και καλλιτεχνικές λήψεις.

Δείτε τα πλεονεκτήματα των smartphones και των compact φωτογραφικών μηχανών.

Δείτε και τρόπους για να βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *