TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορές

Φωτογραφικές μηχανές: compact vs κινητά

Το 2010 ήταν η χρονιά που πουλήθηκαν οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές κάθε είδους στον κόσμο. Από την επόμενη χρονιά παρουσιάζεται συνεχής πτώση στις πωλήσεις, οι οποίες το 2018, συγκρινόμενες με του 2010, ήταν μειωμένες κατά 84%, σύμφωνα με στοιχεία της CIPA της Ένωσης των παραγωγών προϊόντων εικόνας.

Η πτώση των πωλήσεων είναι πιο έντονη στις απλούστερες compact (αυτές που ο φακός είναι ενσωματωμένος και δεν αλλάζει) φωτογραφικές μηχανές. Από 120 εκατομμύρια συσκευές που πουλήθηκαν το 2010, έφτασαν τις 8,6 εκατομμύρια  το 2018, κι ο λόγος βέβαια είναι η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας των καμερών των smartphones και η ευκολία χρήσης τους.

Χρειάζεται λοιπόν σήμερα, ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης ο οποίος τραβάει φωτογραφίες είτε για χόμπι είτε για να τις χρησιμοποιήσει σε κάποιο blog ή project (εκπαιδευτικό, διαφημιστικό, επαγγελματικό), να εξετάσει την αγορά μιας compact φωτογραφικής μηχανής ή θα τον καλύψει η κάμερα του κινητού του;

Πλεονεκτήματα των smartphones σαν φωτογραφικές μηχανές

Διαθεσιμότητα

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι σχεδόν όλοι μας έχουμε ένα smartphone με κάμερα το οποίο μεταφέρουμε μαζί μας παντού. Επομένως, για μια βασική φωτογράφιση δεν απαιτείται πρόσθετη αγορά εξοπλισμού.

Ειδικά τα τελευταία τοπ (και ακριβότερα) μοντέλα συναγωνίζονται επάξια σε ποιότητα και δυνατότητες τις απλές compact φωτογραφικές μηχανές.

Ευχρηστία

Οι κάμερες των κινητών είναι εντελώς αυτόματες και όλοι είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Επιπλέον αναγνωρίζουν πολλές διαφορετικές συνθήκες λήψης και προσαρμόζουν μόνες τους τις κατάλληλες ρυθμίσεις.

Επεξεργασία

Η βασική επεξεργασία των φωτογραφιών, η διόρθωση χρωμάτων και φωτεινότητας, η πρόσθεση διαφόρων φίλτρων κ.α., γίνονται πάλι στο κινητό, με πολλές εφαρμογές που υπάρχουν, αφιερωμένες στην επεξεργασία φωτογραφιών και τη βελτίωσή τους.

Δημοσίευση

Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους (αν χρειάζεται), οι φωτογραφίες εύκολα και άμεσα, μπορούν να δημοσιευτούν στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, σε  υπηρεσίες online αποθήκευσης και σε πλατφόρμες κοινής χρήσης και διαμοιρασμού φωτογραφιών.

Πλεονεκτήματα των compact φωτογραφικών μηχανών

Ποιότητα

Ακόμα και μεσαίας τιμής compact φωτογραφικές μηχανές, λόγω των μεγαλύτερων αισθητήρων και των καλύτερων φακών, ξεπερνούν σε ποιότητα εικόνας τα κινητά, ειδικά σε δύσκολες συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ζουμ

Αυτή τη στιγμή τα ακριβότερα high end μοντέλα των κινητών προσφέρουν οπτικό ζουμ 2Χ-5Χ, ενώ στις compact φωτογραφικές μηχανές υπάρχουν πολλαπλάσιες τιμές που ξεπερνούν σε κάποια μοντέλα και τα 100Χ.

Οπτικός σταθεροποιητής

Για να εξουδετερώνονται οι μικρές κινήσεις του χεριού και του σώματος που οδηγούν σε μικρά θολώματα, όλες οι compact φωτογραφικές μηχανές, διαθέτουν οπτικό σταθεροποιητή της εικόνας.

Χρόνος λειτουργίας

Μπορούμε να τραβήξουμε με μία φόρτιση πολύ περισσότερες φωτογραφίες από τα κινητά, τα οποία χρησιμοποιούνται και για πολλές άλλες λειτουργίες.

Απ’ ότι συμπεραίνουμε λοιπόν από τα προηγούμενα, η χρήση των smartphones σαν φωτογραφικές μηχανές, δεν μπορεί ακόμα να φτάσει τα επίπεδα χαρακτηριστικών και ποιότητας των compact φωτογραφικών μηχανών, ειδικά για πιο απαιτητικές και καλλιτεχνικές λήψεις. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι με το ρυθμό που εξελίσσονται τα smartphones, θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο και ίσως και να μειώσουν μέχρι εξαφάνισης το ποσοστό των compact φωτογραφικών μηχανών στην αγορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *