Οι φθηνότερες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Τελευταία ενημέρωση 6-2023

Πριν λίγα χρόνια, για ενημέρωση, επικοινωνίες, αεροπορικές συγκοινωνίες, ενέργεια, ύδρευση, υπήρχαν μόνο κρατικές εταιρείες, μία για την κάθε κατηγορία, τις οποίες χρησιμοποιούσαν όλοι αναγκαστικά, μια που δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Για διάφορους λόγους, αυτό έχει σταματήσει να υφίσταται (εκτός από την ύδρευση προς το παρόν), βάζοντάς τους καταναλωτές στη διαδικασία σύγκρισης και επιλογής και τις εταιρείες στη προσπάθεια προσέλκυσης πελατών, με διαφημίσεις, προσφορές, τηλεφωνήματα κ.α. Έτσι λοιπόν και η πρώην κρατική ΔΕΗ, που ήταν ο αποκλειστικός πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό και τον πόλεμο τιμών πολλών άλλων εταιρειών και εμείς το δύσκολο έργο σύγκρισης των προσφορών τους για σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.

Καλό είναι να γνωρίζουμε κατ’ αρχήν, ότι ο λογαριασμός του ρεύματος, αποτελείται από 3 ομάδες χρεώσεων:

 • Τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, που αποτελούνται από την πάγια χρέωση και τη κόστος της κατανάλωσης ρεύματος και είναι αυτές που μπορούν να τιμολογηθούν διαφορετικά από κάθε εταιρεία.
 • Τις ρυθµιζόµενες χρεώσεις, που είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει, αφορούν στη χρήση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, τέλος μείωσης εκπομπών, κ.α. και εξαρτώνται από το ύψος της κατανάλωσης του ρεύματος.
 • Τις κρατήσεις υπέρ τρίτων (Δήμο, ΕΡΤ, ΦΠΑ), που κι αυτές είναι κοινές για όλους τους καταναλωτές και εξαρτώνται από το ύψος των προηγουμένων αλλά και την επιφάνεια του ακινήτου.

Για να μειώσουμε το λογαριασμό μας, εκτός από την επιλογή της πιο οικονομικής προσφοράς, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε και την κατανάλωση ρεύματος, έτσι ώστε να ελαττωθούν και οι 3 ομάδες χρεώσεων.

Στο άρθρο μας επιχειρούμε, να βρούμε τις καλύτερες από οικονομικής πλευράς επιλογές για συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος (για καταναλώσεις έως 500 kWh €/μήνα), χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τιμολόγησης της κάθε εταιρείας, προσπαθώντας να ξεδιαλύνουμε όσο γίνεται τους διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης και διαφήμισης των προσφορών τους. Οι τιμές, οι παράμετροι των οποίων αλλάζουν συνεχώς, είναι για τον Ιούνιο 2023 και είναι οι τελικές μετά και την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης. Απευθύνονται στους συνεπείς πελάτες (που πληρώνουν εντός της προθεσμίας πληρωμής ή με πάγια εντολή) και αν υπάρξει καθυστέρηση ισχύουν συνήθως αυξημένες χρεώσεις, οι οποίες δεν αναφέρονται εδώ:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ/
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΧΡΕΩΣΗ (€/kWh)ΠΑΓΙΟ/μήναΚΟΣΤΟΣ 100 kWh €/μήναΚΟΣΤΟΣ 200 kWh €/μήναΚΟΣΤΟΣ 300 kWh €/μήναΚΟΣΤΟΣ 500 kWh €/μήνα
Protergia
Οικιακό Value
0,115313,3523,734,0554,75
Φυσικό Αέριο
Οικιακο MAXI Free+
0,077511,9318,8625,7939,65
ΗΡΩΝ
SIMPLY GENEROUS HOME
0,09753,512,27521,0529,82547,375
ΔΕΗ
myHome 4All
0,1453,516,5529,642,6568,75
ΖΕΝΙΘ
Power Home Day & Night
0,084512,5620,1227,6842,8

Οι παραπάνω προσφορές είναι οι φθηνότερες των εταιρειών ηλεκτρικού ρεύματος και αφορούν συνδέσεις μονοφασικής παροχής και ενιαίας χρέωσης όλο το εικοσιτετράωρο. Για να τις εκμεταλλευτούμε θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας και να μην υπερβαίνουμε τα όρια κατανάλωσης που τυχόν υπάρχουν. Για τις ELPEDISON και NRG δεν αναφέρονται οι χρεώσεις τους γιατί δεν ξεκαθαρίζονται στα σάιτς τους σε τι αφορούν. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα αναπροσαρμογής των χρεώσεων, αν δεν αναφέρεται το αντίθετο στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα μερίδια των εταιρειών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα παρακάτω (για τον Απρίλιο 2023 σύμφωνα με το δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ):

ΔΕΗ 60,20%, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (PROTERGIA + WATT AND VOLT) 11,9%, ΗΡΩΝ 7,14%, ELPEDISON 6,02%,  NRG 4,85%, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 2,85%, ΖΕΝΙΘ  2,10%

Για την υπογραφή συμβολαίου με κάποια εταιρεία δεν θα παίξει ρόλο μόνο η φθηνότερη τιμή, αλλά και τυχόν ευνοϊκοί όροι του συμβολαίου (όπως η ελεύθερη διακοπή του χωρίς χρέωση), η γενικότερη φήμη και αξιοπιστία κάθε εταιρείας, η άμεση ανταπόκριση σε αιτήματα ή προβλήματα καταναλωτών, τα θετικά ή αρνητικά σχόλια από γνωστούς, οι κριτικές και τα σχόλια χρηστών στο ίντερνετ.

Παρακαλούμε αν διαπιστώσετε λάθη στους υπολογισμούς των παραπάνω χρεώσεων, ενημερώστε μας με mail στο mail@techteacher.gr, για έλεγχο και διόρθωση.


Δείτε ακόμα

2 σκέψεις σχετικά με το “Οι φθηνότερες συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος

 • 26/09/2022, 9:34 πμ
  Permalink

  Ιδιαίτερα κατατοπιστικό το άρθρο που και αν γράφτηκε πριν από μήνες παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ! Θα ήθελα να προσθέσω κάποια στοιχεία που θεωρώ ότι μπορούν να σταθούν συμπληρωματικά στο παραπάνω κείμενο. Σας παραθέτω κάποια links που παραπέμπουν σε αντίστοιχες σελίδες του έγκυρου πόρταλ Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα για σχετικά θέματα. Θα ξεκινήσω από τις κατηγορίες των χρεώσεων του λογαριασμού που αναφέρετε, οι οποίες εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, τις ρυθμιζόμενες και τις κρατήσεις υπέρ τρίτων υπάρχουν και οι ονομαζόμενες λοιπές χρεώσεις στο λογαριασμό ρεύματος που καλύπτουν κάποιες υπέρ τρίτων. Μια επίσης επισήμανση έχει να κάνει με αυτό που πολύ σωστά αναφέρετε “να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας” που παραπέμπει στη γνωστή έκπτωση συνέπειας ρεύματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι οι σύνδεσμοι που σας ανέφερα. Θα ήθελα να ολοκληρώσω το σχόλιό μου με κάποια ευχή. Την περίοδο αυτή που όλοι δυσκολευόμαστε οικονομικά να αποπληρώσουμε τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ψάχνουμε να βρούμε ποια είναι η φθηνότερη εταιρεία ρεύματος, πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να μοιραζόμαστε ότι πληροφορία θεωρούμε χρήσιμη και κατατοπιστική προς τους συμπολίτες μας.

  Σχολιάστε
  • 27/09/2022, 4:03 πμ
   Permalink

   Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο, τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις και τα καλά σου λόγια. Το άρθρο δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον και (views) , όσο τα αντίστοιχα τηλεφωνίας. Μια που λόγω και της παρούσας κατάστασης στο ενεργειακό παρουσιάζεται ενδιαφέρον, θα ανανεωθεί σύντομα.

   Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.