TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΚατασκευές

Δημιουργία ιστοσελίδας στο Google sites

Sharing

Πολλοί άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων και ασχολιών θέλουν να δημιουργήσουν έναν  ιστότοπο (site) για την προβολή της επιχείρησης ή της δραστηριότητάς τους αλλά και για το έργο που έχουν αναλάβει ή την εκδήλωσή που θα γίνει. Συνήθως όμως το αποφεύγουν, κυρίως λόγω του κόστους που ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου για:

  1. Την κατασκευή
  2. Την φιλοξενία και
  3. Την συντήρηση (αλλαγές, προσθαφαιρέσεις, κ.α.)

Οι τιμές της κατασκευής ενός σάιτ αρχίζουν από 400-500€ και ανεβαίνουν με την πρόσθεση σελίδων, φωτογραφιών και άλλων χαρακτηριστικών. Οι τιμές φιλοξενίας του σάιτ ξεκινούν από 40€ περίπου το χρόνο (για μικρά σάιτς, λίγων σελίδων) και φτάνουν αρκετά ψηλότερα ανάλογα με τις ανάγκες. Η συντήρηση αρχίζει από 100€ το χρόνο και ανεβαίνει ανάλογα με τη δουλειά που απαιτείται.

 Αν και θεωρείται δύσκολο και δουλειά για «ειδικούς», υπάρχουν τρόποι για δημιουργία ενός απλού σάιτ με τις βασικές ιστοσελίδες. Αυτό γίνεται μέσω κάποιων πλατφορμών δημιουργίας ιστοτόπων, τις οποίες παρουσιάσαμε στο άρθρο μας Δημιουργία ιστοτόπου (site). Σε αυτές μπορούμε σχετικά εύκολα και δωρεάν να δημιουργήσουμε ένα σάιτ, αλλά συνήθως οι αναγνώστες θα βλέπουν διαφημίσεις και εμείς προτροπές για την αγορά πακέτων συνδρομών.

Και εδώ έρχεται η Google να μας δώσει λύσει μέσω του εργαλείου της sites, με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα ελκυστικούς ιστότοπους που μάλιστα θα φαίνονται σωστά σε κάθε οθόνη, από επιτραπέζιο υπολογιστή έως smartphone. Όλα αυτά χωρίς εκμάθηση σχεδιασμού ή προγραμματισμού. Το sites συνεργάζεται με τα άλλα εργαλεία της Google, κι έτσι μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα βίντεο, φωτογραφίες, φόρμες, κείμενα, παρουσιάσεις, κ.α. που έχουμε αποθηκεύσει ή δημιουργήσει.

Όταν μπούμε στο sites (θα μας ζητήσει τα στοιχεία εγγραφής μας, αν δεν έχουμε ήδη λογαριασμό), θα μπούμε στο μέρος που φαίνονται οι ιστότοποι που έχουμε δημιουργήσει. Την πρώτη φορά δεν θα υπάρχει τίποτα, οπότε κάνουμε κλικ στο κουμπί με το + (Δημιουργία νέου ιστοτόπου) κάτω δεξιά. Θα δημιουργηθεί το νέο σάιτ, το οποίο δεν έχει όνομα και είναι κενό.

Στα δεξιά της οθόνης βλέπουμε το μέρος από όπου θα εισάγουμε τα στοιχεία του σάιτ, Δηλαδή:

  • Από την πρώτη καρτέλα Εισαγωγή εισάγουμε το περιεχόμενο (κείμενα, εικόνες, κουμπιά, και άλλα που έχουμε δημιουργήσει ή αποθηκεύσει στο λογαριασμό μας στη Google.
  • Από τη δεύτερη καρτέλα Σελίδες προσθέτουμε νέες σελίδες και διαχειριζόμαστε τις υπάρχουσες.
  • Και από την τρίτη καρτέλα αλλάζουμε Θέματα, συνδυασμούς δηλαδή χρωμάτων και γραμματοσειρών για το σάιτ.

Η δημιουργία και η επεξεργασία είναι εξαιρετικά απλή: απλώς κάνουμε κλικ σε ό,τι θέλουμε, και αυτό προστίθεται στη σελίδα. Είτε θα γράφουμε τα κείμενα είτε θα του λέμε πού θα βρίσκει το άλλο υλικό που θα βάλουμε στη σελίδα. Όλα θα γίνονται πιο αν τα έχουμε αποθηκευμένα στο χώρο που προσφέρει δωρεάν η Google, στο drive. Το σχέδιο θα αναδιατάσσεται αυτόματα και τα πάντα θα ταιριάζουν στην καλύτερη θέση. Μπορούμε σέρνοντας να τα μετακινήσουμε ή να αλλάξουμε τα μεγέθη των στοιχείων.

Αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλες σελίδες (π.χ. Επικοινωνία, κ.α.), από τη δεύτερη καρτέλα δεξιά πατάμε το + και δίνουμε τίτλο στη σελίδα. Παρατηρούμε ότι η σελίδα προστίθεται επίσης στο μενού που φαίνεται στο πάνω μέρος όλων των σελίδων. Εισάγουμε και σ’ αυτή τη σελίδα το περιεχόμενο που θέλουμε. Κάθε στιγμή μπορούμε να ελέγχουμε πώς θα φαίνεται το σάιτ, πατώντας το κουμπί Προεπισκόπηση (το τρίτο πάνω).

Όταν τελειώσουμε, πατάμε Δημοσίευση, το σάιτ εμφανίζεται στο ίντερνετ και μπορεί να το δει όποιος ξέρει τη διεύθυνση, η οποία όμως θα είναι της μορφής https://sites.google.com/view/tositemou. Μόνο το τελευταίο τμήμα της διεύθυνσης μπορούμε να ορίσουμε. Αν θέλουμε, από τις Ρυθμίσεις μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με δικό μας domain (π.χ. tositemou.gr), το οποίο θα πρέπει να αγοράσουμε από Υπηρεσίες Κατοχύρωσης Domain Name στο ίντερνετ, γύρω στα 10-20€/2 έτη.

Με λίγο πειραματισμό και λίγη προσπάθεια θα δημιουργήσουμε έναν αξιοπρεπή ιστότοπο στο Google sites και μάλιστα εντελώς δωρεάν, τον οποίο θα τον διαμορφώνουμε και θα τον βελτιώνουμε συνεχώς.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *