TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

OfficeΚατασκευές

Δημιουργία μαθητικού ταμείου με το Excel

Sharing

Το Excel είναι πρόγραμμα λογιστικών φύλλων και μαθηματικών υπολογισμών και είναι τμήμα του Microsoft Office μαζί με το Word και το PowerPoint. Είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο από τα άλλα δύο, από τους εκπαιδευτικούς. Μια βασική γνώση του προγράμματος θα μπορούσε να μας προσφέρει πολλά, ιδίως στην αποθήκευση και επεξεργασία στοιχείων, πληροφοριών, βαθμών και γενικά να συμβάλλει στην καλύτερη και ευκολότερη οργάνωσή μας.

Ένα απλό παράδειγμα κάποιων  από τις δυνατότητες του Excel είναι η κατασκευή Ταμείου μαθητών:

Πολλές φορές χρειάζεται οι μαθητές να συγκεντρώσουν χρήματα για διάφορες δραστηριότητες, αγορές, επισκέψεις. Αντί να γράφουμε σε μπλοκάκια, χαρτάκια τετράδια και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τη σύγχυση, ας ανοίξουμε το Excel κι ας δούμε αν και πόσο μπορεί να μας βοηθήσει.

Όταν ανοίξει το πρόγραμμα, μας προσφέρει διάφορα πρότυπα λογιστικών φύλλων, εμείς θα επιλέξουμε το Κενό βιβλίο εργασίας. Βλέπουμε τώρα το χαρακτηριστικό περιβάλλον του Excel, με τα τετραγωνάκια, τα λεγόμενα κελιά, στο καθένα από τα οποία μπορούμε να εισάγουμε διάφορα δεδομένα. Πατώντας σε κάποιο κελί γράφουμε ΜΑΘΗΤΕΣ και πατάμε Enter για να μετακινηθούμε στο κάτω κελί.

Στα κελιά μπορούμε να μετακινούμαστε και να επιλέγουμε όποιο χρειάζεται, με τα βελάκια του πληκτρολογίου ή με το ποντίκι.

Εκεί γράφουμε ένα όνομα μαθητή και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο γράφοντας όλους τους μαθητές τον έναν κάτω από τον άλλο. Μετακινούμαστε στο δεξιό κελί του ΜΑΘΗΤΕΣ και γράφουμε την ημερομηνία που έχουμε καθορίσει π.χ.  7-10. Θα δούμε ότι το πρόγραμμα το διορθώνει σε 7-Οκτ. Από κάτω γράφουμε τα ποσά που έχει φέρει κάθε μαθητής και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, γράφοντας κι άλλες ημερομηνίες και ποσά. Δεξιά από την τελευταία ημερομηνία γράφουμε ΣΥΝΟΛΑ. Πάμε στο κάτω κελί και πατάμε το κουμπί με το Σ, για να αθροίσουμε τα ποσά της σειράς. Παρατηρούμε ότι εμφανίστηκε ένα πλαίσιο με κινούμενες γραμμούλες.

tamioExcel 1

 

Αν το πλαίσιο δεν περιλαμβάνει όλους τους αριθμούς το πιάνουμε από την κάτω αριστερή γωνία και το τραβάμε ως τον αρχικό αριθμό.

tamioExcel 2

Τότε πατάμε Enter και βλέπουμε ότι στο τελευταίο κελί έχει εισαχθεί το σύνολο όλων των ποσών της πρώτης γραμμής.

tamioExcel 3Επιλέγουμε με το ποντίκι το κελί με το άθροισμα. Βλέπουμε ότι σχηματίζεται γύρω του ένα μαύρο πλαίσιο. Στην κάτω δεξιά γωνία του υπάρχει ένα μικρό μαύρο τετραγωνάκι, το οποίο πιάνουμε με το ποντίκι και τραβάμε προς τα κάτω.

 

Όταν αφήσουμε το ποντίκι, βλέπουμε ότι στα κάτω κελιά εμφανίζονται τα αντίστοιχα αθροίσματα όλων των γραμμών.
tamioExcel 4Τέλος πάμε στο κάτω άδειο κελί των αθροισμάτων και πατάμε το κουμπί με το Σ, για να αθροίσουμε τα αθροίσματα της στήλης και να έχουμε το ολικό σύνολο.

Αν σβήσουμε ή αλλάξουμε κάποιο ποσό, το πρόγραμμα αυτόματα αλλάζει και τα αθροίσματος. Αν έχουμε ξεχάσει κάποια ημερομηνία (π.χ. 8-11) κάνουμε δεξί κλικ στην επόμενη ημερομηνία και επιλέγουμε Εισαγωγή, μετά Ολόκληρη στήλη. Παρατηρούμε ότι εμφανίστηκε μια νέα στήλη για να γράψουμε ό,τι έχουμε ξεχάσει και μάλιστα το Excel υπολογίζει αυτόματα τα δεδομένα της στα τελικά αθροίσματα.

Δείτε το και σε βίντεο:

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *