Δημιουργία time lapse
Η κινηματογραφική ταινία αποτελείται από χιλιάδες μικρές φωτογραφίες (καρέ) οι οποίες περνάνε γρήγορα μπροστά από έναν προβολέα και προβάλλονται στην οθόνη. Το ίδιο ισχύει και στο βίντεο, μόνο που εδώ τα καρέ είναι καταγραμμένα με ψηφιακό τρόπο. Η ταχύτητα προβολής είναι περίπου 25 καρέ το δευτερόλεπτο. Άρα σε κάθε λεπτό βίντεο προβάλλονται 60Χ25=1500 καρέ.
Το ίδιο ισχύει και στα κινούμενα σχέδια (cartoons) μόνο που εδώ ο σκιτσογράφος σχεδιάζει χιλιάδες ακίνητες εικόνες με ελάχιστη διαφορά στην κίνηση των αντικειμένων και των χαρακτήρων, οι οποίες προβαλλόμενες συνεχόμενα και γρήγορα δημιουργούν την ψευδαίσθηση της κίνησης.
Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, μπορούμε να “συμπυκνώσουμε“ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά. Αυτό μπορεί να γίνει αν τραβάμε φωτογραφίες του ίδιου θέματος κάθε λίγο (πχ, μία κάθε 30 δευτερόλεπτα ή κάθε λεπτό, κα.). Αυτή η τεχνική λέγεται time lapse και μ’ αυτή έχουν δημιουργηθεί πολύ όμορφα και ευρηματικά βίντεο που δείχνουν πολύ σύντομα, το πέρασμα του χρόνου. Μερικά παραδείγματα παρακάτω:
Μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας time lapse βίντεο αρκεί να διαθέτουμε:
- Ένα από τα νέα smartphones που πιθανόν να έχουν ήδη τη δυνατότητα λήψης time lapse. Ψάχνουμε όταν ανοίξουμε την εφαρμογή της κάμερας, στις ρυθμίσεις της για “time lapse” ή “Λήψη κατά διαστήματα”.
- Αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ή αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παλαιότερο κινητό, για να μη μείνουμε χωρίς τηλέφωνο για κάποιες ώρες ή μέρες, μπορούμε να κατεβάσουμε μία από τις πολλές εφαρμογές για time lapse που διατίθενται στο Google Play Store. Οι πιο γνωστές είναι Time Lapse camera, Framelapse – Time Lapse Camera, Lapse It.
- Μια ειδική βάση στήριξης κινητού ή τάμπλετ για να διατηρούνται ακίνητα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Αν θέλουμε περισσότερο έλεγχο, πολύ καλύτερη ποιότητα και απεριόριστες δυνατότητες:
- Μια καλή φωτογραφική μηχανή με την δυνατότητα να τραβάει φωτογραφίες αυτόματα κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία μπορούμε να τα ρυθμίσουμε.
- Ένα τρίποδο για να την στηρίξουμε, αφού σκοπεύσουμε το θέμα μας ώστε να μένει ακίνητη έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
- Και τέλος ένα πρόγραμμα σαν αυτά που περιγράψαμε στο άρθρο μας για την επεξεργασία βίντεο, για να εισάγουμε τις φωτογραφίες και να γίνουν τα καρέ για τη δημιουργία του time lapse βίντεο.
Η δημιουργία time lapse βίντεο δεν είναι δύσκολη υπόθεση, ειδικά με τη χρήση ενός κινητού ή τάμπλετ. Το θέμα που θα επιλέξουμε πρέπει να μεταβάλλεται αργά με το πέρασμα του χρόνου, όπως η κίνηση των νεφών, η ανάπτυξη φυτών ή καρπών, η κατασκευή κτιρίων, η κίνησή οχημάτων ή ανθρώπων κα. Το επόμενο στάδιο, μετά την επιλογή του θέματος, είναι η ρύθμιση του κινητού ή της εφαρμογής του. Μετά την αναμονή κάποιων ωρών, το τελικό βίντεο θα είναι έτοιμο και το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει.