TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Ιδιωτική περιήγηση

Sharing

Δεν είναι λίγες οι φορές που ανοίγοντας στην εργασία μας κάποιο πρόγραμμα περιήγησης (Browser), ανακαλύπτουμε σε κοινή θέα τη δραστηριότητα συναδέλφων στο ίντερνετ,  την κίνησή τους στο Facebook, όλη την αλληλογραφία τους στο Gmail και πολλά άλλα. Τα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούμε, αποθηκεύουν στο Ιστορικό τους τις σελίδες που επισκεφτήκαμε καθώς και τις αναζητήσεις που έχουμε κάνει, τα στοιχεία που έχουμε εισάγει σε διάφορες φόρμες και πολλά άλλα, τα οποία ο καθένας μπορεί τυχαία ή σκόπιμα να δει. Αποθηκεύονται επίσης cookies, δεδομένα δηλαδή που αποστέλλονται από ιστοσελίδες για να παρακολουθείται η δραστηριότητά μας και να είναι εύκολο να συνεχιστεί αργότερα.




Για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα που μπορεί και να μας εκθέσουν, όλα τώρα πια τα προγράμματα περιήγησης περιλαμβάνουν κι έναν τρόπο λειτουργίας ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης (incognito ή private mode), η οποία είναι πολύ χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

  • Για να μπαίνουμε στο ίντερνετ από κοινόχρηστους υπολογιστές εταιρειών, σχολείων, ξενοδοχείων, ή ακόμα και από υπολογιστές φίλων κ.α.
  • Για να κρατάμε μυστική την οποιαδήποτε δραστηριότητά μας (πονηρή ή όχι) στον υπολογιστή του σπιτιού, από άλλα μέλη της οικογένειάς μας.
  • Για να συνδεθούμε ταυτόχρονα σε πολλούς λογαριασμούς του ίδιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κοινωνικού δικτύου ή τράπεζας με διαφορετικές ταυτότητες.

Καλό είναι να μην μπαίνουμε σε σελίδες προσωπικού ενδιαφέροντος από κοινόχρηστους υπολογιστές. Αν όμως το κάνουμε, πρέπει να ανοίγουμε το πρόγραμμα σε κατάσταση ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης (incognito ή private mode), έτσι ώστε να μην αποθηκεύεται η δραστηριότητά μας.

Πώς μπαίνουμε σε λειτουργία ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης από τους πιο γνωστούς Browsers:

Chrome

Πατάμε το κουμπί με τις 3 τελείες που βρίσκεται επάνω δεξιά στο παράθυρο του Chrome και από το αναδυόμενο μενού επιλέγουμε Νέο παράθυρο για ανώνυμη περιήγηση (New incognito window). Τα παράθυρα Ιδιωτικής Περιήγησης έχουν ένα σκίτσο μυστικού πράκτορα στο πάνω δεξί μέρος.

Ο Chrome διαθέτει επίσης και τη λειτουργία Επισκέπτη (Guest mode), όπου εκτός του ότι δεν καταγράφει το ιστορικό περιήγησης και δεν χρησιμοποιεί επεκτάσεις, ο χρήστης Επισκέπτης, δεν μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις και δεν μπορεί να δει το ιστορικό περιήγησης του κύριου χρήστη.  Έτσι, ο τρόπος ανώνυμης περιήγησης επιτρέπει στον κύριο χρήστη του Chrome να περιηγηθεί χωρίς ιστορικό καταγραφής, ενώ ο τρόπος επισκέπτη επιτρέπει σε κάποιον άλλο να χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης, χωρίς πρόσβαση στις πληροφορίες του βασικού χρήστη.

Firefox

Πατάμε το κουμπί με τις 3 γραμμές που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και από το αναδυόμενο μενού επιλέγουμε Νέο παράθυρο ιδιωτικής περιήγησης (New Private Window). Τα παράθυρα Ιδιωτικής Περιήγησης έχουν μια μοβ μάσκα στο πάνω δεξί μέρος.

Microsoft Edge

Πατάμε το κουμπί Περισσότερα (με τις 3 τελείες), που βρίσκεται επάνω δεξιά και επιλέγουμε έπειτα Νέο παράθυρο InPrivate. Τα παράθυρα Ιδιωτικής Περιήγησης γράφουν InPrivate στο πάνω αριστερό μέρος.

Internet Explorer

Πατήστε το κουμπί που μοιάζει με τροχαλία το οποίο βρίσκεται επάνω δεξιά και από το αναδυόμενο μενού επιλέξτε την επιλογή Ασφάλεια (Safety) > Περιήγηση inPrivate (InPrivate Browsing).

Vivaldi

Πατάμε το κουμπί μενού (με το V) πάνω αριστερά και επιλέγουμε Αρχείο – Νέο ιδιωτικό παράθυρο.

Με παρόμοιο τρόπο μπαίνουμε σε λειτουργία ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης και από τους υπόλοιπους Browsers.

Η χρήση της λειτουργία ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Οι περισσότεροι χρήστες θεωρούν ότι αποφεύγουν κυρίως την παρακολούθησή τους από τα σάιτς που επισκέπτονται κατά πρώτον και κατά δεύτερον γιατί δεν θέλουν να αφήνουν ίχνη της (οποιασδήποτε) δραστηριότητας στον υπολογιστή τους. Στην πραγματικότητα βέβαια το πρώτο από αυτά δεν ισχύει, καθώς και με τη λειτουργία ανώνυμης ή ιδιωτικής περιήγησης οι κινήσεις μας καταγράφονται από τον πάροχο ίντερνετ αρχικά και μετά από τις μηχανές αναζήτησης και από αρκετά από τα σάιτς που μπαίνουμε, για να μην αναφέρουμε και τις υπηρεσίες ασφαλείας, αν φυσικά υπάρχει λόγος.


Αν θέλουμε να αποφύγουμε και όλα αυτά υπάρχουν λύσεις όπως:

  • VPN (δίκτυο υπολογιστών με κρυπτογραφημένες συνδέσεις από όλο τον κόσμο, στο οποίο η διεύθυνση IP του υπολογιστή μας, αντικαθίσταται με μια εικονική διεύθυνση IP κι έτσι είναι πιο δύσκολη η παρακολούθηση των κινήσεών μας).
  • ο Tor Browser (Πολύ ασφαλής browser όπου η διαδικτυακή κίνηση δρομολογείται μέσω τυχαίων κόμβων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολο τον εντοπισμό της).

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *