TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΚινητό

Ίντερνετ δωρεάν

Sharing

Όλο και περισσότεροι στη σημερινή εποχή της κρίσης, προσπαθούν να περιορίζουν τις δαπάνες τους και να περικόπτουν τα περιττά έξοδά τους. Ανάμεσα σε άλλα καλύπτουν όλες τις ανάγκες επικοινωνίας τους μόνο με μια σύνδεση καρτοκινητού και δεν ενδιαφέρονται ούτε για σύνδεση ίντερνετ ούτε και σταθερού τηλεφώνου. Μερικές φορές όμως, ακόμα και αν δεν το χρειάζονται μόνιμα, έχουν την ανάγκη του ίντερνετ, είτε για να ψάξουν είτε για να κατεβάσουν κάτι.

Όμως η σύνδεση στο ίντερνετ δεν είναι δωρεάν ή φθηνή, ιδιαίτερα αν είσαι άνεργος ή χαμηλόμισθος. Για παράδειγμα μια σταθερή σύνδεση τηλεφωνίας τον ΟΤΕ χωρίς ίντερνετ, αρχίζει κάτω από 20€, ενώ αν είναι με ίντερνετ πλησιάζει τα 30€. Όσο για την κινητή, τα πακέτα mobile internet, αρχίζουν για τις περισσότερες εταιρείες από τα 9€ περίπου.

Υπάρχουν τρόποι για να συνδεθούν και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης στο ίντερνετ χωρίς να πληρώνουν συνδρομή ή πακέτο ή τουλάχιστον πληρώνοντας πολύ φθηνότερα:

Από δημόσιο δίκτυο Wi-Fi

Υπάρχουν πολλά σημεία στις πόλεις, όπου προσφέρεται δωρεάν ίντερνετ με Wi-Fi. Ανάλογα με το πού βρισκόμαστε όταν χρειαζόμαστε το διαδίκτυο, μπορούμε να μεταβούμε σε καφετέριες, σταθμούς μέσων μεταφοράς,  σε πλατείες ή άλλες περιοχές όπου πολλοί Δήμοι προσφέρουν δωρεάν ίντερνετ. Υπάρχουν εφαρμογές που μας βοηθούν στην εύρεση αυτών των σημείων δωρεάν ίντερνετ, όπως το WiFi Master ή το WiFi Map και ταυτόχρονα μας παρέχουν και τον κωδικό πρόσβασης.

Από το ίντερνετ ενός γείτονα

Παλιότερα μπορούσαμε σχετικά εύκολα να βρούμε τους κωδικούς σύνδεσης στα Wi-Fi γειτονικών routers με την εφαρμογή  GWPA Finder – Greek WPA Finder. Με την αύξηση της ασφάλειας των νέων συσκευών και την μεγαλύτερη προσοχή των ιδιοκτητών τους, πλέον είναι αδύνατο να βρεθούν τέτοιοι κωδικοί, άρα ψάχνουμε λοιπόν για ανοιχτά δίκτυα. Αξίζει επίσης να γίνει μια συνεννόηση με γείτονα του οποίου το Wi-Fi είναι κλειδωμένο, για το μοίρασμα του ίντερνετ και των εξόδων του.

Από το ίντερνετ της εργασίας μας

Σχεδόν σε όλα τα σχολεία, γραφεία και επιχειρήσεις, θεωρείται πια δεδομένη η πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω Wi-Fi ή από τον υπολογιστή  της θέσης εργασίας. Οι περισσότεροι λοιπόν οι οποίοι εργάζονται σε αυτά, εκτός απ’ το ότι μπορούν να μπαίνουν στο ίντερνετ σε διαλείμματα και να ελέγχουν τα μηνύματα ή να σερφάρουν, μπορούν και να κατεβάζουν μεγάλα αρχεία (π.χ. ταινίες) τα οποία θα μεταφέρουν με Usb στικάκια όπου θέλουν.

Εφαρμογές VPN

Άλλος τρόπος για δωρεάν internet είναι η σύνδεση μέσω ειδικών εφαρμογών που ονομάζονται VPN (Virtual Private Network). Με αυτά η διεύθυνση IP της συσκευής αντικαθίσταται με μια εικονική διεύθυνση IP κι έτσι είναι πιο δύσκολη η παρακολούθηση των κινήσεών μας στο  ίντερνετ και η περιήγηση σε δημόσια δίκτυα είναι πιο ασφαλής. Μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές VPN είναι η Psiphon και μάλιστα όχι η νεότερη έκδοση  που βρίσκουμε στο PlayStore αλλά η έκδοση 113 που κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε με τον τρόπο που περιγράψαμε στα άρθρα μας Κατέβασμα εφαρμογών στο κινητό και Εγκατάσταση εφαρμογών στο κινητό. Όταν το εγκαταστήσουμε και ανοίξει για πρώτη φορά, βάζουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Proxy type: Real Host

Custom Header: X-Online-Host

και Proxy ανάλογα τον πάροχο της κάρτας μας, για Cosmocarta: myinternet.cosmote.gr, για Whatsup: m.whatsup.gr και για Vodafone: myusage.vodafone.gr

Τελειώνοντας να αναφέρουμε ότι σε συνδέσεις στο ίντερνετ με άγνωστα δίκτυα πρέπι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί εγκυμονούν κινδύνους διαρροής προσωπικών στοιχείων και δραστηριότητας στο ίντερνετ και ταυτόχρονα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρουν και διαφόρων ειδών συνέπειες.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *