TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetOffice

Μοίρασμα, κοινή χρήση και δημοσίευση παρουσιάσεων PowerPoint

Ελάχιστοι άνθρωποι πρέπει να έχουν απομείνει,, ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης, που δεν έχουν δει μια παρουσίαση για κάποιο θέμα ή δεν έχουν ακούσει για το πρόγραμμα που την δημιούργησε, το PowerPoint.

Το PowerPoint το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη σουίτα Office της Microsoft, είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας παρουσιάσεων, με τις οποίες μπορούμε να δείξουμε στο κοινό μας πληροφορίες, γνώσεις, στατιστικά στοιχεία, εικόνες, βίντεο και όλα αυτά με έναν απλό και εύκολο στην εκμάθηση τρόπο. Αν και είναι το πιο γνωστό, δεν είναι το μόνο πρόγραμμα του είδους του, υπάρχουν και άλλα παρόμοια, μερικά απ’ αυτά και εντελώς δωρεάν.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το υλικό των παρουσιάσεων χρειάζεται να μοιραστεί με τους συναδέλφους ή τους μαθητές, που την είδαν, για να ανατρέξουν στις πληροφορίες ή και για να την παρουσιάσουν εκ νέου. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση:

Μεταφορά στα στικάκια USB των ενδιαφερομένων

Αυτή ή λύση εξυπηρετεί άμεσα αν υπάρχει φυσική παρουσία, αλλά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μικρός αριθμός ενδιαφερόμενων. Για περισσότερους, απαιτεί πολύ χρόνο, και εγκυμονεί και κινδύνους ασφάλειας του υπολογιστή.

Αποστολή με email

Ένας απλός και εύκολος τρόπος για διαμοιρασμό μιας παρουσίασης PowerPoint, σε πολλούς παραλήπτες είναι να σταλεί με email, σαν συνημμένο. Αυτή η μέθοδος όμως, απαιτεί να είναι γνωστά τα email τους, πράγμα όχι και τόσο πρακτικό και με κίνδυνο λάθους. Επίσης δεν ενδείκνυται για μεγάλα αρχεία.

Κοινή χρήση μέσα από το PowerPoint

Επιλέγοντας από το μενού του προγράμματος Αρχείο – Κοινή χρήση,  μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο OneDrive της Microsoft, για κοινή χρήση με άλλους χρήστες,  να το στείλουμε σαν συνημμένο διαφόρων μορφών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω του προγράμματος Outlook και να το προβάλουμε online μέσω της υπηρεσίας παρουσίασης του Office. Προϋπόθεση γι’ αυτά, είναι να διαθέτουμε λογαριασμό στη Microsoft.

Αποθήκευση σε υπηρεσίες online αποθήκευσης αρχείων

Αν αντί για τη Microsoft, κάνουμε χρήση μιας άλλης υπηρεσίας online αποθήκευσης αρχείων όπως το Dropbox ή το Google drive, κ.α. Αυτές οι υπηρεσίες δίνουν online αποθηκευτικό χώρο (1-5 GB) αρκεί να έχουμε ή να δημιουργήσουμε λογαριασμό σ’ αυτές. Εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους και να μεταφέρουμε διάφορα αρχεία για αποθήκευση και για μοίρασμα αν τα κάνουμε κοινόχρηστα. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να δώσουμε δικαίωμα για κατέβασμα από όποιον έχει το link που δημιουργείται ή και για προβολή της παρουσίασης (όπου όμως δεν υποστηρίζονται τα διάφορα εφέ, κινήσεις, μεταβάσεις).

Αν δεν έχει ο παραλήπτης της παρουσίασης εγκατεστημένο στον υπολογιστή του το PowerPoint και μάλιστα στην ίδια έκδοση μ’ αυτή που το δημιούργησε, ή αν απ’ την άλλη δεν θέλουμε να δώσουμε δικαίωμα επέμβασης στο αρχείο μας π.χ. για προστασία της εργασίας μας, μπορούμε ακόμα:

Να κάνουμε μετατροπή της παρουσίασης σε βίντεο και ανέβασμά του στο Youtube

Το PowerPoint δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί η παρουσίαση σε διαφόρων μορφών βίντεο (Αρχείο – Εξαγωγή – Δημιουργία βίντεο και επιλογή του είδους βίντεο). Μετά το τέλος της διαδικασίας το βίντεο της παρουσίασης, μπορεί να ανεβεί  στο Youtube. Έτσι η παρουσίαση γίνεται τώρα διαθέσιμη για ευρύτερο κοινό και μάλιστα μπορεί να ενσωματωθεί και σε άλλα σάιτς ή κοινωνικά δίκτυα.

Να το ανεβάσουμε σε υπηρεσίες φιλοξενίας και προβολής παρουσιάσεων

Υπηρεσίες όπως SlideShare,  Powershow, μπορούν να φιλοξενήσουν παρουσιάσεις των μελών (απαιτούν εγγραφή) και μετά να τις προβάλλουν online μέσα στον browser για τον οποιοδήποτε. Έτσι κανένας δεν μπορεί να τις κατεβάσει και να τις αντιγράψει. Η προβολή είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παρόμοια και με τον ίδιο τρόπο ελεγχόμενη με του PowerPoint. Επίσης ενσωματώνεται εύκολα σε άλλα σάιτς ή κοινωνικά δίκτυα.

Στις 2 παραπάνω περιπτώσεις οι χρήστες μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση και με φορητές συσκευές (κινητά, τάμπλετ) και μπορούν επίσης να γράφουν σχόλια, για την παρουσίαση και για το δημιουργό της.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *