TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Λάθη στο PowerPoint

Έχουμε διαβάσει πολλά άρθρα, αρκετά και στο δικό μας σάιτ, που μας λένε τι και πώς να το κάνουμε στο PowerPoint, για να δημιουργήσουμε μια σωστή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Πολλοί όμως εξακολουθούν να κάνουν αδιάφορες έως και κακές παρουσιάσεις, οι οποίες δεν επιτελούν το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.




Στο σημερινό άρθρο αντίθετα, θα εξετάσουμε αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε, τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε, τα οποία προέρχονται είτε από έλλειψη γνώσης είτε από τεμπελιά, δείχνουν ερασιτεχνισμό  και αποτέλεσμα έχουν η παρουσίαση να είναι άσχημη και βαρετή και το κοινό να βαριέται και να μην προσέχει.

Υπερβολικός όγκος κειμένων και πληροφοριών

Το PowerPoint δεν είναι Word για να αναφέρονται όλα εκεί. Οι περισσότεροι θα τα διαβάσουν πολύ πιο γρήγορα από τον παρουσιαστή και μετά θα βαριούνται και δεν θα προσέχουν.

Διάβασμα από τη διαφάνεια

Στις περισσότερες διαφάνειες πρέπει να υπάρχουν μόνο τίτλος και εικόνα, η κάποιο γραφικό και αυτά να έχουν μπει εκεί για να υποστηρίξουν τη διάλεξη ή το μάθημα. Αν θέλουμε να θυμόμαστε κάποια κείμενα, υπάρχει χώρος κάτω από κάθε διαφάνεια, για σημειώσεις του παρουσιαστή, οι οποίες δεν εμφανίζονται στην προβολή αλλά μόνο στην οθόνη του υπολογιστή.

Πάρα πολλές εικόνες

Μια εικόνα μπορεί να είναι χίλιες λέξεις, αλλά πολλές εικόνες δημιουργούν σύγχυση.  Το καλύτερο είναι μία φωτογραφία σε κάθε διαφάνεια κι αυτή για να συμπληρώνει τα λεγόμενα του παρουσιαστή.

Συνεχείς και διαφορετικές μεταβάσεις (transitions)

Αν και οι μεταβάσεις από τη μία διαφάνεια στην άλλη, δίνουν μια ροή στο περιεχόμενο, γίνονται ενοχλητικές όταν χρησιμοποιούνται συνεχώς και χωρίς νόημα. Καλό είναι να μπαίνουν για συγκεκριμένους λόγους, ίσως σε αλλαγές ενοτήτων και να είναι απλές και διακριτικές.

Είσοδος και έξοδος των αντικειμένων με κινήσεις (animations)

Ισχύει το ίδιο με το προηγούμενο.

Χρήση των θεμάτων του PowerPoint

Η πλειοψηφία του κοινού τα έχει ξαναδεί και μπορεί να μην έχουν καν σχέση με το περιεχόμενο της παρουσίασης. Είναι καλό να δημιουργήσουμε δικά μας, που να ταιριάζουν με το ύφος και χρωματικά με την παρουσίαση.



Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν έιναι απόλυτοι κανόνες που πρέπει να τους τηρούμε οπωσδήποτε. Ανάλογα με την περίπτωση, για να τονίσουμε κάτι ή για να τραβήξουμε την προσοχή, μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτούς και για παράδειγμα να δείξουμε 3-4 φωτογραφίες και κλιπάρτς σε μια διαφάνεια ή να χρησιμοποιήσουμε πιο δυναμικές μεταβάσεις και περισσότερες κινήσεις. Όλα έχουν σχέση με το αποτέλεσμα που θέλουμε να βγει, τη διάθεση και το χρόνο για πειραματισμό που έχουμε και βέβαια και το ταλέντο που διαθέτουμε  για να δημιουργήσουμε μια σωστή και ελκυστική παρουσίαση χωρίς λάθη στο PowerPoint.

Στο άρθρο Δημιουργία απλής παρουσίασης στο PowerPoint αναφερόμαστε στις βασικό τρόπο εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *