TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Τα πιο χρήσιμα και δωρεάν προγράμματα για το νέο υπολογιστή

Οι υπολογιστές, τα τάμπλετς, τα κινητά για να καταλαβαίνουν τις εντολές που τους δίνουμε και για να μας παρουσιάσουν το αποτέλεσμα που ζητάμε, έχουν ένα βασικό πρόγραμμα το οποίο είναι σχεδιασμένο για να μεσολαβεί μεταξύ των χρηστών και του μηχανήματος, που λέγεται λειτουργικό σύστημα. Το πιο γνωστό λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές είναι βέβαια τα Windows σε διάφορες εκδόσεις που βγαίνουν κάθε 2 με 3 χρόνια (XP, Vista, 7, 8, 10).

Άλλο λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές είναι το Linux, το οποίο αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές, είναι δωρεάν και μπορεί να  καλύψει άνετα τις βασικές ανάγκες τάξης ή γραφείου (πλοήγηση και αναζήτηση στο Internet, δημιουργία και επεξεργασία εγγράφων, παρακολούθηση ταινιών, ακρόαση μουσικής. Το Mac OS είναι το αποκλειστικό λειτουργικό σύστημα για τους υπολογιστές Macintosh της Apple. Τέλος υπάρχουν και πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα λιγότερο γνωστά για πιο ειδικές χρήσεις. Για τις φορητές συσκευές υπάρχουν το Android για τα περισσότερα κινητά και τάμπλετ (Samsung, LG,  Lenovo κ.α.), iOS για τα iPhone και iPad της Apple.

Πάνω από τα λειτουργικά συστήματα μπαίνουν τα διάφορα προγράμματα για τις περισσότερες εργασίες που κάνουμε στον υπολογιστή και τα δημιουργούν εταιρείες με ομάδες προγραμματιστών. Συνήθως πωλούνται ξεχωριστά και αγοράζονται από τους χρήστες ανάλογα με τις ανάγκες τους (και τις δυνατότητές τους). Το ευχάριστο όμως είναι ότι για τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα κυκλοφορούν και εναλλακτικά δωρεάν προγράμματα με παρεμφερείς δυνατότητες.

Ας δούμε λοιπόν τα απαραίτητα και πιο χρήσιμα προγράμματα που πρέπει να είναι εφοδιασμένος ο υπολογιστής με Windows ενός μέσου χρήστη και πού και πώς μπορούμε να τα βρούμε δωρεάν:

Browsers (Προγράμματα πλοήγησης στο ίντερνετ)

Πολλοί από τους χρήστες υπολογιστών ή άλλων συσκευών δεν κάνουν μ’ αυτές τίποτα άλλο, εκτός από το να μπαίνουν και να πλοηγούνται στο ίντερνετ. Για το Facebook, για να δουν κάποιο βίντεο στο Youtube, για αναζήτηση πληροφοριών μέσω Google, για ενημέρωση, για να δουν ή να στείλουν μέιλς, για αγορές και για πολλά άλλα ακόμα. Όλα αυτά γίνονται με τη χρήση προγραμμάτων πλοήγησης στο ίντερνετ, τους internet browsers (φυλλομετρητές ιστοσελίδων στα ελληνικά).

Τα προγράμματα αυτά δίνονται δωρεάν από τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν και τα πιο γνωστά απ’ αυτά είναι εκτός από το Edge που είναι προεγκατεστημένο στα Windows, ο Chrome της Google, ο Firefox της Mozilla και πολλά άλλοι, στους οποίους αναφερόμαστε στο άρθρο μας Οι καλύτεροι browsers.

 Antivirus – Internet Security

Το κυριότερο πρόγραμμα που θα χρειαστούμε αρχικά στον υπολογιστή, είναι για την προστασία του από ιούς, spywares, adwares, trojans και και άλλες απειλές, που μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής μας από το ίντερνετ. Είναι τα γνωστά Antivirus (στην απλή τους μορφή) ή τα Internet Security (για μεγαλύτερη προστασία από περισσότερες απειλές, όμως πιο ακριβά). Αυτού του είδους τα προγράμματα μπορούμε να τα αγοράσουμε από ένα κατάστημα τεχνολογίας σε μορφή CD ή από το ίντερνετ, από τα sites των εταιρειών σε μορφή αρχείου, με τα οποίο μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Δυστυχώς όταν αγοράζουμε αυτά τα προγράμματα αγοράζουμε την άδεια χρήσης τους για 1 ή 2 χρόνια και μετά το τέλος του χρόνου πρέπει να τα ξαναγοράζουμε. Υπάρχουν όμως και δωρεάν προγράμματα όπως το Windows Defender, το οποίο παρέχεται από τη Microsoft προεγκατεστημένο στα  Windows και επαρκεί για μια απλή και προσεκτική χρήση του ίντερνετ σε γνωστά και μεγάλα σάιτς, χωρίς περίεργες αναζητήσεις και κατεβάσματα ή το κινέζικο 360 Total Security.

Προγράμματα οργάνωσης γραφείου

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, τα γραφεία και πολλοί ιδιώτες αγοράζουν υπολογιστή, πέρα από τη βασική χρήση του ίντερνετ, για να γράφουν, να διαβάζουν και να επεξεργάζονται κείμενα. Πολλοί από τους παραπάνω χρειάζονται και προγράμματα για ταξινόμηση, επεξεργασία και ανάλυση κάθε είδους δεδομένων. Αρκετοί δε απ’ αυτούς θέλουν και να μπορούν να παρουσιάζουν σε κοινό κάποιες από τις πληροφορίες  και τις γνώσεις που κατέχουν για εκπαιδευτικούς, ενημερωτικούς ή διαφημιστικούς λόγους.

Για όλες αυτές τις εργασίες υπάρχουν ομάδες προγραμμάτων, τα λεγόμενα Office (σουίτες οργάνωσης γραφείου). Το πιο γνωστό και δημοφιλές απ’ αυτά είναι το Office της Microsoft, το οποίο έχει κυριαρχήσει στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Το Microsoft Office είναι πολύ καλό πρόγραμμα με απεριόριστες δυνατότητες σε όλους τους τομείς και διατίθεται και στα ελληνικά. Μόνο που ελάχιστοι από τους χρήστες χρησιμοποιούν την πλειοψηφία των δυνατοτήτων του και βέβαια κοστίζει αρκετά. Και εδώ υπάρχουν δωρεάν  εναλλακτικά Office, άλλων εταιρειών, όπως:

  • OpenOffice
  • LibreOffice
  • WPS Office

Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά στο άρθρο μας Εναλλακτικά προγράμματα Office.

Προγράμματα ανάγνωσης pdf

Όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά αρχεία PDF όλων των ειδών, όπως επίσημα έγγραφα,  εκπαιδευτικά έντυπα, διαφημιστικές μπροσούρες, περιοδικά και βιβλία κ.α. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλων των ειδών τις συσκευές, ανεξάρτητα από το λογισμικό, hardware, ή λειτουργικό σύστημα και μάλιστα εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο στα περισσότερα. Ένα γνωστό και πολύ ελαφρύ πρόγραμμα για να ανοίγουμε τέτοια αρχεία, είναι το Sumatra PDF, αν και τώρα αυτά τα αρχεία, μπορούν και να διαβαστούν κατευθείαν στους browsers  που αναφερθήκαμε παραπάνω. Μπορούμε αν θέλουμε να σημειώνουμε, να σχεδιάζουμε κ.α. πάνω στα αρχεία, όπως δείξαμε στο άρθρο μας Επεξεργασία pdf αρχείων.

Media Players

Αν και οι περισσότεροι ακούν τη μουσική ή βλέπουν τις ταινίες που θέλουν από το Youtube ή από τις ειδικές πλατφόρμες που υπάρχουν, είναι πολλοί που προτιμούν να κατεβάζουν και να αποθηκεύουν στον υπολογιστή τραγούδια και έργα. Ένα από τα πιο γνωστά και καλύτερα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων που διατίθενται για οποιαδήποτε πλατφόρμα είναι το VLC Media Player. Αν μας ενδιαφέρει μόνο η μουσική το Winamp παραμένει η καλύτερη επιλογή, ενώ και το Spotify είναι πολύ καλό.

Τέλος, ανάλογα και με τις διαφορετικές ανάγκες χρηστών, μπορεί να χρειαστούν προγράμματα για επεξεργασία εικόνας ή και για επεξεργασία βίντεο, προγράμματα για συμπίεση ή αποσυμπίεση συμπιεσμένων αρχείων, για σχεδίαση γραφικών και εντύπων και για πολλές άλλες χρήσεις στις οποίες η ύπαρξη του υπολογιστή, αυξάνει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *