TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Εναλλακτικά προγράμματα Office

Μια σουίτα προγραμμάτων γραφείου (Office Suite) είναι μια συλλογή 3 κυρίως προγραμμάτων. Πρόγραμμα  επεξεργασίας κειμένου, πρόγραμμα λογιστικών φύλλων και πρόγραμμα παρουσιάσεων.

Με την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του δημοφιλούς Microsoft Office ( με τα προγράμματα Word, Excel και PowerPoint), δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι ο μέσος χρήστης νομίζει ότι μόνο αυτή η επιλογή υπάρχει για τις παραπάνω εργασίες και δεν γνωρίζει ότι διατίθενται αρκετές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες προσφέρουν παρόμοια λειτουργικότητα και μάλιστα διατίθενται σε καλύτερες τιμές ή και εντελώς δωρεάν.

Μάλιστα στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, είναι επιβεβλημένο τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί να εξετάζουν με θετική διάθεση, οτιδήποτε περικόπτει δαπάνες. Οι 2 πιο γνωστές σουίτες γραφείου που κυκλοφορούν, οι οποίες είναι ολοκληρωμένες και χωρίς κανένα περιορισμό είναι οι παρακάτω:

OpenOffice

OpenOffice

Το OpenOffice είναι μια σουίτα εφαρμογών γραφείου Open Source (ανοιχτού κώδικα), που σημαίνει ότι η πλήρης έκδοση είναι εντελώς δωρεάν και μάλιστα αποτελείται εκτός από τα 3 βασικά προγράμματα (Writer, Calc και Impress), από εφαρμογή βάσης δεδομένων (Base), εφαρμογή σχεδίασης (Draw) και εφαρμογή μαθηματικών (Math).  Διατίθεται σε πλήρως εξελληνισμένη έκδοση εδώ. Δεν διαθέτει εξ αρχής ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο και συλλαβισμό, δηλαδή να επισημαίνει με κόκκινη γραμμή λέξεις γραμμένες λάθος και να μας προτείνει με δεξί κλικ τις σωστές. Αν το θέλουμε, πρέπει να αναζητήσουμε και να εγκαταστήσουμε ελληνικό λεξικό από εδώ.

LibreOffice

Το LibreOffice είναι βαρύτερο (205MB) σε σύγκριση με τα 130MB του OpenOffice και το περιβάλλον του είναι πιο μοντέρνο. Περιλαμβάνει κι αυτό τα ίδια 6 προγράμματα με το OpenOffice. Διατίθεται κι αυτό σε πλήρως εξελληνισμένη έκδοση εδώ. Το πλεονέκτημα του LibreOffice είναι ότι διαθέτει εξ αρχής ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο και διόρθωση, δηλαδή επισημαίνει με κόκκινη γραμμή λέξεις γραμμένες λάθος και μας προτείνει με δεξί κλικ τις σωστές.

Όταν εγκαταστήσουμε ένα από τα 2 προγράμματα θα δούμε ότι ανοίγουν χωρίς πρόβλημα τα περισσότερα αρχεία του Microsoft Office. Ενδέχεται όμως κάποια αρχεία με ειδικές μορφοποιήσεις, γραφήματα του Excel, animations του PowerPoint, να μην έχουν την ίδια ακριβώς εμφάνιση. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο το ότι τα αρχεία που αποθηκεύονται από αυτά τα προγράμματα, δεν ανοίγουν σωστά ή δεν ανοίγουν και καθόλου από κάποιες εκδόσεις του Microsoft Office.

Για να το διορθώσουμε ανοίγουμε το μενού Εργαλεία – Επιλογές κι από το παράθυρο που θα ανοίξει πατάμε το + στη δεύτερη επιλογή Φόρτωση – Αποθήκευση,και πατάμε Γενικά.Ανοίγουμε το Πάντα Αποθήκευση ως, επιλέγουμε MicrosoftWord 97/2000/XP και πατάμε ΟΚ.

SaveAsMicrosoft1
SaveAsMicrosoft2

Αντίστοιχα κάνουμε το ίδιο για το Calc  επιλέγοντας με τον ίδιο τρόπο MicrosoftExcel 97/2000/XPκαι για το  Impress επιλέγοντας Microsoft PowerPoint 97/2000/XP.

 Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των εναλλακτικών προγραμμάτων (δωρεάν και πληρωτών) του Microsoft Office

Για δημιουργία και επεξεργασία αρχείων Office σε κινητές συσκευές υπάρχουν εφαρμογές Office για Κινητά – Tablet.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *