TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Δημιουργία τεστ στο PowerPoint

Σε προηγούμενο άρθρο μας είδαμε τον τρόπο για να δημιουργήσουμε μια Διαδραστική παρουσίαση με το PowerPoint, με άλλα λόγια μια εκπαιδευτική εφαρμογή, όπου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να πλοηγείται όπως θέλει κάνοντας χρήση μενού και υπερσυνδέσμων (links). Με τον ίδιο περίπου τρόπο θα δημιουργήσουμε ένα απλό τεστ ή κουίζ για μια διασκεδαστική εμπέδωση των μαθημάτων. Το PowerPoint βέβαια είναι κυρίως πρόγραμμα παρουσιάσεων κι έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε τις δυνατότητες ειδικών προγραμμάτων για τη δημιουργία τεστ, όπως διαφορετικά είδη ερωτήσεων, βαθμολογία, ποσοστά επιτυχίας, συγκεντρωτική κατάσταση σωστών και λάθος απαντήσεων, διαφορετική σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων κάθε φορά που κάνουμε το τεστ κ.α.

Ανοίγοντας λοιπόν το πρόγραμμα βλέπουμε μια άδεια διαφάνεια με έναν τίτλο κι έναν υπότιτλο. Πατώντας πάνω στον τίτλο γράφουμε Η ΑΣΙΑ και μετά πατώντας στον υπότιτλο γράφουμε Επανάληψη.

Ανοίγουμε το μενού Σχεδίαση και επιλέγουμε κάποιο έτοιμο θέμα για την παρουσίασή μας (εδώ επιλέξαμε Κύρια Εκδήλωση).

Quiz_with_PowerPoint_1Ξαναπάμε στο κεντρικό μενού και πατώντας στο Νέα διαφάνεια επιλέγουμε Κενό. Δημιουργήθηκε μια νέα διαφάνεια στην οποία δεν υπάρχει τίποτα.

 

 

 

 

 

 

Πάμε στο μενού Εισαγωγή από όπου εισάγουμε ένα Πλαίσιο κειμένου πάνω αριστερά και γράφουμε Ερώτηση 1. Αλλάζουμε γραμματοσειρά και μέγεθος όπως θέλουμε. Από κάτω εισάγουμε μια γραμμή και πιο κάτω ένα αντικείμενο WordArt στο οποίο γράφουμε την ερώτηση Ποια χώρα δεν είναι νησιωτική; Πιο κάτω γράφουμε τις 4 απαντήσεις (από τις οποίες μία είναι η σωστή) σε 4 ξεχωριστά πλαίσια κειμένου. Δίπλα αν θέλουμε εισάγουμε και μία εικόνα σχετική με την ερώτηση.

 

exofylloWord7Από το μενού Εισαγωγή- Εικόνας αναζητούμε το φάκελο που έχουμε τοποθετήσει την εικόνα και την επιλέγουμε για εισαγωγή. Μπορούμε επίσης από την επιφάνεια εργασίας ή από οποιονδήποτε φάκελο ανοιχτό με εικόνες να την τραβήξουμε με το ποντίκι μέσα στο PowerPoint και να την αφήσουμε όπου θέλουμε.

 

Θα βάλουμε τώρα ένα Χ πάνω από κάθε λανθασμένη απάντηση, το οποίο θα εμφανίζεται κάθε φορά που θα κάνουμε κλικ εκεί. Πάνω από τη σωστή απάντηση θα εμφανίζεται ένα γελαστό προσωπάκι όταν κάνουμε κλικ πάνω της.

Quiz_with_PowerPoint_2

Μια άλλη ιδέα είναι να δώσουμε βαθμούς στις απαντήσεις, από τις οποίες θα βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα του καθενός.

Quiz_with_PowerPoint_6

Πάμε ξανά στο μενού Εισαγωγή, από όπου εισάγουμε ένα Χ (πολλαπλασιασμός) από τα Σχήματα εξίσωσης και το τοποθετούμε πάνω από την πρώτη λάθος λέξη. Από το μενού Μορφοποίηση που εμφανίζεται όταν κάνουμε κλικ πάνω του μπορούμε να αλλάξουμε χρώμα, κ.α
Quiz_with_PowerPoint_3Τώρα θα του δώσουμε κίνηση. Επιλέγουμε το σχήμα Χ και από το μενού Κινήσεις, του δίνουμε κάποια από τις κινήσεις Εισόδου.

 

 

 

Quiz_with_PowerPoint_4Μετά και έχοντας επιλεγμένο το ίδιο σχήμα, πατάμε στο Έναυσμα και επιλέγουμε το πλαίσιο κειμένου με την πρώτη λάθος λέξη. Αν δεν είμαστε σίγουροι ποια είναι, ανοίγουμε το Παράθυρο επιλογής από το Κεντρικό μενού και πατώντας πάνω σε κάθε αντικείμενο βλέπουμε το όνομά του. Από δω μπορούμε και ν’ αλλάξουμε τα ονόματα, κάνοντας κλικ πάνω τους, για να τα αναγνωρίζουμε ευκολότερα. Για να  ελέγξουμε την κίνηση πατάμε Προβολή παρουσίασης, κάνουμε κλικ πάνω στην πρώτη λάθος λέξη για να εμφανιστεί το Χ.

Επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο για τα άλλα 2 σχήματα Χ και για το Γελαστό πρόσωπο, που το εισάγουμε από τα Βασικά σχήματα, το οποίο τοποθετούμε δίπλα στη σωστή απάντηση. Ελέγχουμε στο τέλος για τυχόν λάθη.

Quiz_with_PowerPoint_5Στο κάτω μέρος της διαφάνειας εισάγουμε ένα Πλαίσιο κειμένου όπου γράφουμε Επόμενη Ερώτηση. Ανοίγουμε το μενού Εισαγωγή κι από τα Σχήματα επιλέγουμε από την τελευταία ομάδα Κουμπιά ενεργειών το κουμπί Εμπρός ή Επόμενο, το σχεδιάζουμε δίπλα  και πατάμε ΟΚ.

Για να εισάγουμε τη δεύτερη ερώτηση, κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη μικρογραφία της  διαφάνειάς μας και μετά Αντιγραφή. Μετά ξανά δεξί κλικ και Επικόλληση. Τώρα πάνω στη νέα διαφάνεια (η οποία είναι όμοια με την πρώτη), αλλάζουμε την ερώτηση, τις απαντήσεις και τη σειρά τους. Συνεχίζουμε βάζοντας όσες διαφάνειες και ερωτήσεις θέλουμε.

diadrastikoPowerPoint6Επειδή στο PowerPoint οι διαφάνειες διαδέχονται η μία μετά την άλλη κάθε φορά που κάνουμε κλικ (οπουδήποτε), πρέπει να το απενεργοποιήσουμε για να αλλάζουν μόνο όταν πατάμε στα αντίστοιχα κουμπιά. Ανοίγουμε το μενού Μεταβάσεις κι από το Διαδοχή διαφάνειας αποεπιλέγουμε το Με κλικ του ποντικιού. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει για κάθε διαφάνεια ξεχωριστά επιλέγοντάς την μικρογραφία της από την Προεπισκόπηση.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τεστ στο ίντερνετ,  τα οποία διευκολύνουν τη μελέτη, την εξάσκηση και την απομνημόνευση χρησιμοποιώντας  το Quizlet ή το kahoot.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *