Κατασκευή ημερολογίου
Τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνου, πολλοί φορείς όπως σχολεία, σύλλογοι, ομάδες ή επιχειρήσεις, εκδίδουν ημερολόγια είτε για να προωθήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα είτε για την απόκτησή εσόδων. Τα περισσότερα από αυτά τα προμηθεύονται από εκδοτικές επιχειρήσεις και είναι ετοιματζίδικα, με γενικά θέματα χωρίς σχέση με τον φορέα που τα προωθεί.
Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε τα δικά μας πρωτότυπα ημερολόγια στο PowerPoint, με τις δικές μας φωτογραφίες, τα λογότυπα και τα κείμενά μας. Μερικές ιδέες για ημερολόγια:
- Μια κεντρική φωτογραφία, αντιπροσωπευτική για τον κάθε μήνα από την περιοχή μας, την πόλη μας ή το χωριό μας. Αυτές θα τις έχουμε τραβήξει κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
- Φωτογραφίες από τα πρότζεκτ και τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
- Φωτογραφίες από τους χώρους μας, την υποδομή ή τα αντικείμενα που έχουν σχέση με τις ασχολίες μας.
- Αν δε θέλουμε να ασχοληθούμε, να κάνουμε το ίδιο αλλά με αντιπροσωπευτικές για τον κάθε μήνα φωτογραφίες από το ίντερνετ (τοπία, δέντρα, ζώα κ.α. σε περιβάλλοντα που έχουν σχέση με την εποχή).
- Χωρίς φωτογραφίες, αλλά με κλίπαρτ και φόντα κατάλληλα για τον κάθε μήνα.
- Να φωτογραφήσουμε μαθητές ή εργαζομένους με αμφίεση σχετική με την εποχή και σε σχετικό περιβάλλον (ψηφιακό ή πραγματικό).
- Χωρίς καθόλου γραφικά και εικόνες, με μεγάλα κελιά για τις μέρες (για συμβάντα και υποχρεώσεις) καθώς και ξεχωριστή περιοχή σημειώσεων δεξιά ή κάτω από το ημερολόγιο.
Δείτε το άρθρο μας για περισσότερες ιδέες για κατασκευή ημερολογίων.
Δημιουργία μηνιαίου ημερολογίου στο PowerPoint
Ανοίγουμε το PowerPoint και πάμε Εισαγωγή – Πίνακας. Πατάμε και σέρνουμε το ποντίκι πάνω στα τετραγωνάκια που θα εμφανιστούν, για να δημιουργήσουμε έναν πίνακα 7 γραμμών Χ 8 στηλών. Επιλέγουμε όλα τα κελιά της πρώτης σειράς, πατάμε δεξί κλικ και Συγχώνευση κελιών. Παρατηρούμε ότι ενώθηκαν σε ένα, στο οποίο γράφουμε Ιανουάριος 2018. Στα κελιά της επόμενης σειράς γράφουμε τα ονόματα των ημερών.
Ανάλογα με το σχέδιο και το μέγεθος που θέλουμε να έχει το ημερολόγιο, τροποποιούμε το συνολικό μέγεθος του πίνακα και τα μεγέθη και τα είδη των αριθμών και των ημερών και το τοποθετούμε στη θέση που μας αρέσει. Η επεξεργασία – μορφοποίηση του πίνακα (στιλ, χρώματα, γραμμές, στοίχιση, κ.α.), γίνεται από τα 2 μενού Σχεδίαση και Διάταξη, που εμφανίζονται, όταν κάνουμε κλικ πάνω του.
Ανοίγουμε το σάιτ hmerologio.gr και πατάμε πάνω στο έτος που μας ενδιαφέρει. Πατώντας πάνω στον Ιανουάριο εμφανίζεται το ημερολόγιό του. Επιλέγουμε και αντιγράφουμε όλες τις ημερομηνίες αρχίζοντας πάντα από την πρώτη Δευτέρα του μήνα (ακόμα κι αν οι πρώτες μέρες είναι κενές). Πάμε στον πίνακα του PowerPoint και τις επικολλάμε προσέχοντας ν’ αρχίσουμε πάλι από την αρχή του, για να μπουν οι ημερομηνίες στις σωστές θέσεις.
Επιλέγουμε τη γραμματοσειρά και το μέγεθος που μας αρέσει και τοποθετούμε τους αριθμούς των ημερών στη θέση που νομίζουμε (πάνω γωνία είναι καλύτερα, για να μπορούν να σημειώνουν).
Τώρα εισάγουμε τις εικόνες ή τα κλίπαρτ που θέλουμε για να ολοκληρωθεί η σελίδα του Ιανουαρίου. Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και με τους υπόλοιπους μήνες. Παρακάτω φαίνονται μερικά δείγματα ημερολογίων:
Η πρώτη σελίδα του ημερολογίου θα πρέπει να είναι σαν εξώφυλλο με μια αντιπροσωπευτική εικόνα του θέματος, την ονομασία του φορέα μας και τη φράση Ημερολόγιο 2018. Καλό είναι επίσης σε κάθε μήνα να φαίνεται κάπου το λογότυπο ή η ονομασία μας. Αν το κόστος είναι μεγάλο για σελίδες όλων των μηνών, μπορούμε να βάλουμε στην κάθε σελίδα 2 μήνες. Αν υπάρχουν χορηγοί και διαφημίσεις, ελαττώνουμε τα μεγέθη ημερολογίου και εικόνων, για να δημιουργηθεί χώρος γι’ αυτούς.
Η εκτύπωση μπορεί να γίνει στον δικό μας εκτυπωτή, αν έχουμε λίγα αντίτυπα. Για να το δέσουμε χρειαζόμαστε μηχανή βιβλιοδεσίας σπιράλ και χρησιμοποιούμε διαφανή εξώφυλλα βιβλιοδεσίας, σπιράλ βιβλιοδεσίας, κρεμασταράκια ημερολογίων (μπορούμε να τα αναζητήσουμε στο ίντερνετ). Αν δε θέλουμε να μπλέξουμε με όλα αυτά, απευθυνόμαστε σε υπηρεσίες εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας. Αν πρόκειται για πολλά αντίτυπα, συνεργαζόμαστε με τυπογραφείο, όπου όσα περισσότερα τα αντίτυπα τόσο φθηνότερο το κόστος ανά κομμάτι.
Όπως και να είναι θα έχουμε κατασκευάσει κάτι άξιο λόγου, που θα αναβαθμίσει την εικόνα μας, θα δώσει μια ευχάριστη απασχόληση σε όσους ασχοληθούν και θα ενθουσιάσει όσους το παραλάβουν.
Δείτε ένα ημερολόγιο για το 2019 και ένα για το 2020, που κατασκευάσαμε μ’ αυτόν τον τρόπο.
Υπάρχουν βέβαια και τα ηλεκτρονικά ημερολόγια για υπολογιστές, κινητά ή και στο ίντερνετ με πολλές ενδιαφέρουσες δυνατότητες.
Γράψτε και τις δικές σας ιδέες για κατασκευή ημερολογίων ή στείλτε τις δημιουργίες σας στο email μας mail@techteacher.gr.