TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Office

Εναλλακτικά προγράμματα Office – Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στα δωρεάν εναλλακτικά προγράμματα στα οποία μπορούμε να εργαζόμαστε, αντί στο Office της Microsoft, του οποίου το κόστος αρχίζει από τα 140€ περίπου (στην έκδοση  Home & Student) κι έτσι να μην επιβαρυνθούμε το κόστος για την αγορά του. Τα εναλλακτικά αυτά προγράμματα – το LibreOffice (το πιο γνωστό) και το OpenOffice χρησιμοποιούνται από πολλούς, όχι μόνο λόγω μηδενικού κόστους αγοράς αλλά και από άποψη, μια που είναι προϊόντα της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού.



Για να θεωρήσουμε κάποιο εναλλακτικό πρόγραμμα, σοβαρό αντικαταστάτη του Microsoft Office, θα πρέπει να:

  • Διαθέτει τα 3 βασικά προγράμματα που έχει και το Microsoft Office (επεξεργασίας κειμένου,  λογιστικών φύλλων υπολογισμών και παρουσιάσεων), με τις κυριότερες και πιο χρησιμοποιούμενες δυνατότητές τους..
  • Υπάρχει ελληνικός ορθογραφικός έλεγχος (δηλαδή να επισημαίνει με κόκκινη γραμμή λέξεις γραμμένες λάθος και να μας προτείνει με δεξί κλικ τις σωστές) και συλλαβισμός.
  • Διαθέτει ελληνικό περιβάλλον (τα μενού του και οι εντολές του να είναι στην ελληνική γλώσσα), γιατί υπάρχουν πολλοί (ειδικά μεγαλύτερων ηλικιών) που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα αγγλικά.
  • Να είναι πολύ φτηνότερο στην τιμή (για να αξίζει η ενασχόλησή μας με αυτό) ή και δωρεάν.
  • Να ανοίγει σωστά όλα τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με το Microsoft Office και αντίστροφα να αποθηκεύει αρχεία που να τα αναγνωρίζει σωστά το Microsoft Office.

Προκειμένου να ελέγξουμε τη συμβατότητα του LibreOffice, το εγκαταστήσαμε σε υπολογιστές του σχολείου και αφήσαμε τους εκπαιδευτικούς (χωρίς καθοδήγηση και χωρίς ρυθμίσεις) να κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες, ακούγοντας τις παρατηρήσεις τους.

Μετά από χρήση μερικών μηνών (κυρίως αρχείων κειμένου και παρουσιάσεων) είδαμε ότι οι περισσότεροι ήταν αρνητικοί, λόγω κυρίως του ότι τα αρχεία -που είχαν δημιουργηθεί στο Microsoft Office- με ειδικές μορφοποιήσεις, με πίνακες, με εικόνες και σχήματα σε διάφορες θέσεις  εμφανίζονταν αλλοιωμένα όταν άνοιγαν στο LibreOffice.  Οι αλλοιώσεις αφορούσαν αλλαγές σε θέσεις αντικειμένων, διαφορετικά διαστήματα ή διάστιχα μεταξύ σειρών και παραγράφων, διαφορετικά ύψη ή μήκη κελιών πινάκων, διαφορετικές θέσεις και μορφοποιήσεις πλαισίων κειμένου, αλλαγές διαστάσεων εγγράφων (από Α4 σε Letter), αλλαγές στις ρυθμίσεις χαρτιού του συνδεδεμένου φωτοτυπικού, κ.ο.κ. ενώ κανείς δεν ήθελε να προσπαθήσει να διορθώσει τις αλλαγές λόγω έλλειψης χρόνου ή γνώσεων.



Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν ότι τα εναλλακτικά και ελεύθερα προγράμματα δεν μπορούν να πάρουν εύκολα τη θέση του Microsoft Office, εκτός κι αν αποτελέσουν συνολική λύση δημιουργίας και επεξεργασίας για όλους  τους υπολογιστές μας. Αν θέλουμε λοιπόν να εργαστούμε σε παρόμοια προγράμματα υπάρχουν και οι παρακάτω επί πληρωμή λύσεις οι οποίες έχουν καλύτερη συμβατότητα:

  • WordPerfect Office X9 το οποίο έχει πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά αλλά η τιμή του είναι παρεμφερής με του Microsoft Office. Δεν αναφέρεται ξεκάθαρα κάπου ότι διαθέτει ελληνική υποστήριξη.
  • SoftMaker Office Καλό, σύγχρονο και ελαφρύ, υποστηρίζει ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο αλλά όχι ελληνικό περιβάλλον. Η Standard έκδοση κοστίζει 69,95 €.
  • WPS Office ακόμα πιο ελαφρύ (κάτω από 100 ΜΒ). με τιμή γύρω στα 75 €. Η έκδοση WPS Office 2016 Free είναι εντελώς δωρεάν αλλά δεν υποστηρίζει ελληνική γλώσσα. Παρέχεται μαζί και 1 GB αποθηκευτικός χώρος στο ίντερνετ.
  • Ashampoo Office προϊόν της γερμανικής εταιρείας Ashampoo η οποία αναπτύσσει πλήθος χρήσιμων προγραμμάτων. Μάλλον η πιο κατάλληλη λύση σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω. Πλήρης συμβατότητα με τα αρχεία του Microsoft Office, υποστήριξη ελληνικής γλώσσας και σε τιμή 29.99 €.

Κάποιος βέβαια θα παρατηρήσει ότι είναι πολύ εύκολο να βρούμε και το ίδιο το Microsoft Office χωρίς κόστος, είτε κατεβάζοντας ένα πειρατικό αντίγραφό του από το ίντερνετ είτε από κάποιο γνωστό. Αυτό θα ήταν δικαιολογημένο (όχι νόμιμο), αν το κάναμε στον προσωπικό υπολογιστή του σπιτιού μας όπου είναι απίθανο να ελεγχθούμε. Σε δημόσιο χώρο όμως (γραφείο, επιχείρηση, σχολείο) πρέπει να είμαστε τυπικοί και νόμιμοι, γιατί διακινδυνεύουμε έλεγχο, πρόστιμο κι άλλου είδους συνέπειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *