Δημιουργία πρόσκλησης για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση 2
Στο προηγούμενο άρθρο μας δημιουργήσαμε εύκολα μια πρόσκληση για χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, βασιζόμενοι σε έτοιμα πρότυπα που υπάρχουν στο ίντερνετ και προσθέτοντας απλώς τα δικά μας κείμενα. Στο σημερινό θα κάνουμε λίγο πιο εξειδικευμένη δουλειά, παίρνοντας έτοιμες προσκλήσεις που όμως έχουν ήδη κείμενα, αφαιρώντας τα και μετά προσθέτοντας τα δικά μας.
Για το σκοπό αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, όπως το δωρεάν Paint.net, το οποίο παρουσιάσαμε στο άρθρο μας Επεξεργασία εικόνας με το paint.net ή κάποιο από τα online δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, τα οποία παρουσιάσαμε στο άρθρο μας Επεξεργασία φωτογραφίας στο ίντερνετ.
Για το σημερινό άρθρο θα χρησιμοποιήσουμε την online εφαρμογή pixlr, στην οποία μπορούμε είτε να ανοίξουμε μια εικόνα από το ίντερνετ είτε να ανεβάσουμε μία από τον υπολογιστή μας. Τα βασικά εργαλεία βρίσκονται στο αριστερό άκρο της οθόνης και είναι παρόμοια με τις περισσότερες εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας, Όταν επιλέγουμε κάποιο από αυτά, τότε πάνω οριζόντια εμφανίζονται οι ιδιότητές του (μέγεθος, πάχος, διαφάνεια, κ.α.), τις οποίες μπορούμε να τροποποιήσουμε.
Αν τα κείμενα στην εικόνα βρίσκονται πάνω σε απλό μονόχρωμο φόντο
τότε κάνουμε κλικ με το εργαλείο του σταγονόμετρου (Color picker tool) πάνω σε κάποιο σημείο αυτού του χρώματος για να το χρησιμοποιήσουμε σαν χρώμα βαψίματος. Με το εργαλείο του πινέλου (Brush tool), βάφουμε προσεκτικά το υπάρχον κείμενο, για να εξαφανιστούν τα γράμματα. Τελειώνοντας έχουμε καθαρό το φόντο και εδώ πάνω μπορούμε να προσθέσουμε το δικό μας κείμενο και τελικά να αποθηκεύσουμε την πρόσκληση σαν εικόνα jpg στον υπολογιστή μας και να την εκτυπώσουμε. Μπορούμε βέβαια και να την αποθηκεύσουμε πριν βάλουμε το κείμενο και να εργαστούμε μετά στο PowerPoint, όπως κάναμε στο προηγούμενο άρθρο.
Ένας άλλος τρόπος, χωρίς επεξεργασία εικόνας, είναι να φέρουμε κατ’ ευθείαν τις προσκλήσεις αυτού του είδους στο PowerPoint. Εδώ μπορούμε να εισάγουμε πάνω από τα κείμενα που θέλουμε να εξαφανίσουμε, κάποια σχήματα και να τους δώσουμε το χρώμα του φόντου, αφού πρώτα το επιλέξουμε με το σταγονόμετρο που βρίσκουμε στο μενού Μορφοποίηση – Γέμισμα. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε και το περίγραμμα των σχημάτων, από μενού Μορφοποίηση – Περίγραμμα.
Εξυπακούεται βέβαια ότι κι αυτή διαδικασία μπορεί να γίνει εύκολα και σε όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, εισάγοντας ή σχεδιάζοντας το κατάλληλο σχήμα, επιλέγοντας με τον ίδιο τρόπο το χρώμα και χρωματίζοντας με αυτό το σχήμα, με το εργαλείο του γεμίσματος (αυτό με τον κουβά).
Αν το φόντο στα κείμενα δεν είναι μονόχρωμο τότε
θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της σφραγίδας (Clone stamp tool), με το οποίο αντιγράφουμε σημεία της εικόνας πάνω σε άλλα. Για να γίνει αυτό, έχοντας επιλεγμένο το εργαλείο της σφραγίδας, κάνουμε κλικ, κρατώντας πατημένο το Alt, σε κάποιο σημείο του φόντου, το οποίο θα ταιριάζει με το φόντο του κειμένου που θέλουμε να σβήσουμε για να το χρησιμοποιήσουμε σαν χρώμα βαψίματος. Κατόπιν, με το ίδιο εργαλείο βάφουμε πάνω στο κείμενο και αυτό αντικαθίσταται με το τμήμα που πατήσαμε αρχικά. Χρειάζεται προσοχή αλλά αν κάνουμε λάθος, μπορούμε να κάνουμε αναίρεση από Edit-Undo και να προσπαθήσουμε ξανά. Όταν μείνουμε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, συνεχίζουμε όπως παραπάνω.
Την αποθηκευμένη πρόσκληση, μπορούμε να την εκτυπώσουμε από το PowerPoint σε πολλά αντίτυπα (ανάλογα και με το μέγεθός της) πάνω σε χαρτόνι Α4, όπως δείξαμε στο προηγούμενο άρθρο μας. Λεπτομέρειες για τέτοιες εκτυπώσεις υπάρχουν και στο άρθρο Δημιουργία επαγγελματικής κάρτας στο PowerPoint.