TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

OfficeΚατασκευές

Δημιουργία κάρτας από φωτογραφία

Το καλοκαίρι, κάνουμε περισσότερα ταξίδια και περισσότερες εκδρομές. Αυτή την εποχή λοιπόν τραβάμε και τις περισσότερες φωτογραφίες, γιατί βλέπουμε περισσότερα τοπία και ζούμε περισσότερες στιγμές που αξίζει να αποθανατιστούν. Αυτές συνήθως τις ανεβάζουμε στο Facebook ή στο Instagram.

Αν και τελευταία το έχουμε ξεχάσει πριν από λίγα χρόνια οι φωτογραφίες κυρίως εκτυπώνονταν. Μπορούμε λοιπόν αφού κάνουμε μια μικρή και εύκολη επέμβαση για να προσθέσουμε τίτλο, ημερομηνία, περιοχή, κλιπάρτ κι ένα πλαίσιο, να τις μετατρέψουμε σε κάρτες, τις οποίες θα εκτυπώσουμε μόνοι μας, αν έχουμε έναν καλό εκτυπωτή (σε φωτογραφικό χαρτί) ή στο φωτογραφείο της περιοχής μας. Τις κάρτες θα τις δώσουμε ή θα τις στείλουμε σε πιο ηλικιωμένους συγγενείς ή θα τις βάλουμε σε κορνίζα, στο δωμάτιο ή στο χώρο εργασίας μας.

Αν απλώς θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο τίτλο ή κείμενο, δείτε το άρθρο μας Κείμενο σε φωτογραφία στο ίντερνετ

Η εργασία μετατροπής φωτογραφίας σε κάρτα μπορεί να γίνει σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, όπως το δωρεάν Paint.net, αλλά αν δεν έχουμε αυτού του είδους τις γνώσεις και υποτυπωδώς στα προγράμματα του Office, όπως το Word ή το PowerPoint.  

Επεξεργασία εικόνας με το paint.net

Επεξεργασία εικόνας στο Word

Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε μια βασική επεξεργασία, για να μετατρέψουμε μια φωτογραφία σε κάρτα, στο PowerPoint:

Ανοίγουμε το PowerPoint. Σβήνουμε τον τίτλο και τον υπότιτλο κάνοντας πρώτα κλικ στο περίγραμμά τους και μετά Del. Φέρνουμε τη φωτογραφία στο πρόγραμμα είτε από το μενού Εισαγωγή – Εικόνα είτε κάνοντας Αντιγραφή και Επικόλληση. Κάνοντας διπλό κλικ πάνω της, εμφανίζεται η καρτέλα Μορφοποίηση, όπου θα εργαστούμε. Υπενθυμίζουμε ότι το μενού Μορφοποίηση, μπορεί ανάλογα με την έκδοση του PowerPoint να το βρούμε και σαν Μορφή σχήματος.

Κατασκευή κάρτας από φωτογραφία στο

Χρησιμοποιώντας την Περικοπή από την ομάδα Μέγεθος, αφαιρούμε τα τμήματα που δε θέλουμε να φαίνονται. Για να κόψουμε ανεπιθύμητο τμήμα της φωτογραφίας επιλέγουμε Περικοπή Θα εμφανιστούν γύρω της τονισμένες μαύρες γραμμές, τις οποίες πιάνουμε με το ποντίκι, (προσέχουμε ο κέρσορας να μετατραπεί σε γωνία – για περικοπή ταυτόχρονα και στις 2 διαστάσεις – ή σε Τ για περικοπή μόνο κατά πλάτος ή μόνο κατά ύψος) και σέρνουμε προς τη μεριά που θέλουμε να κόψουμε. Το τμήμα που θα αφαιρεθεί σκοτεινιάζει. Όταν τελειώσουμε ξαναπατάμε Περικοπή για να ολοκληρώσουμε.

Επιλέγοντας Διορθώσεις από την ομάδα Προσαρμογή διορθώνουμε αν χρειάζεται τις υποφωτισμένες και τις υπερφωτισμένες φωτογραφίες και προσαρμόζουμε την αντίθεση (τη διαφορά μεταξύ των πιο σκούρων και των πιο φωτεινών περιοχών) και την ευκρίνεια μιας εικόνας. Από τη δεύτερη επιλογή της ομάδας Προσαρμογή, Χρώμα ρυθμίζουμε αν θέλουμε τα χρώματα. Για λεπτομερέστερη διόρθωση, πατάμε στις Επιλογές διόρθωσης εικόνας και μετακινούμε τα ρυθμιστικά ή πληκτρολογούμε έναν αριθμό στα πλαίσια δίπλα τους.

Από την ομάδα Στυλ εικόνας θα προσθέσουμε πλαίσιο στη φωτογραφία μας. Υπάρχουν πολλά έτοιμα προκαθορισμένα στυλ για να εφαρμόσουμε αλλά καλύτερα να επιλέξουμε ένα απλό άσπρο ή μαύρο, ανάλογα και με τη φωτογραφία.

Εισάγουμε ένα πλαίσιο κειμένου από Εισαγωγή – Πλαίσιο κειμένου γράφουμε το κείμενο που θέλουμε, διαλέγουμε μέγεθος, χρώμα και γραμματοσειρά και το τοποθετούμε στο άδειο μέρος της πρόσκλησης, έτσι ώστε να ταιριάζει και να φαίνεται σωστά στη φωτογραφία. Μπορούμε να εισάγουμε κι άλλα πλαίσια κειμένου με διαφορετικά χρώματα και μεγέθη για να γράψουμε κι άλλες λεπτομέρειες (ημερομηνία, τόπος, κ.α.), καθώς και αν θέλουμε κάποιο σχέδιο.

Όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, επιλέγουμε όλα μαζί τα στοιχεία της κάρτας μας, κάνουμε δεξί κλικ και πατάμε Αποθήκευση σαν Εικόνα και έχουμε αποθηκευμένη την κάρτα μας. Αυτή την κάρτα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με τους τρόπους που αναφέρθηκαν στην αρχή.

Την ίδια εργασία που περιγράφουμε παραπάνω μπορούμε να την κάνουμε για να στείλουμε κάρτες στους πελάτες μας, αν έχουμε επιχείρηση, αν είμαστε σε κάποιο φορέα ή σύλλογο για διαφήμιση και προβολή των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων μας. Ακόμα αν δε θέλουμε να επιβαρυνθούμε με το κόστος εκτύπωσης και αποστολής, μπορούμε να στείλουμε τις κάρτες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή να τις προωθήσουμε στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά χάνουμε την πιθανότητα να στολιστεί η κάρτα κάπου για μονιμότερη προβολή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *