Δημιουργία επαγγελματικής κάρτας στο Powerpoint
Όταν χρειαζόμαστε κάποιες εξειδικευμένες εργασίες, θεωρούμε δεδομένο ότι θα απευθυνθούμε σ’ έναν ειδικό, έναν επαγγελματία του χώρου, για να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του. Αρκεί όμως λίγη αναζήτηση, διάθεση για προσπάθεια και για νέα γνώση, για να δούμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εργασίες μπορούν να γίνουν (μέχρι κάποιο βαθμό βέβαια) από τον οποιοδήποτε. Και η αίσθηση της ικανοποίησης για την προσωπική δημιουργία είναι υπέροχη, όπως επίσης και η χαρά της αποφυγής άσκοπων εξόδων.
Μια από τις εργασίες που μπορεί να γίνουν άνετα από όποιον διαθέτει υπολογιστή και εκτυπωτή είναι και η κατασκευή επαγγελματικών καρτών. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια σωστή επαγγελματική κάρτα και τι να προσέξουμε αν θέλουμε να τις εκτυπώσουμε μόνοι μας, τα είδαμε στο άρθρο μας Κατασκευή επαγγελματικών καρτών. Το μόνο ακόμα που χρειάζεται είναι να διαθέτουμε και να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το γνωστό πρόγραμμα της Microsoft, το PowerPoint.
Ανοίγοντας λοιπόν το πρόγραμμα βλέπουμε μια άδεια διαφάνεια με έναν τίτλο κι έναν υπότιτλο. Πατώντας πάνω στα πλαίσια του τίτλου και του υπότιτλου, τους επιλέγουμε και πατώντας Delete τους σβήνουμε.
Από το μενού Εισαγωγή – Σχήματα εισάγουμε ένα τυχαίο ορθογώνιο. Αν δεν πατήσουμε πουθενά αλλού, βλέπουμε ότι η καρτέλα μενού από πάνω αλλάζει σε Μορφοποίηση, όπου μπορούμε να αλλάξουμε τις ιδιότητες του σχήματος (Διαστάσεις, Περίγραμμα, Στυλ σχήματος, χρώμα, κ.α.). Στο τμήμα Μέγεθος, τροποποιούμε τις διαστάσεις του ορθογωνίου σε ύψος 5,5 εκ. – πλάτος 8,5 εκ. που είναι οι τυπικές διαστάσεις μιας επαγγελματικής κάρτας. Επίσης από Στυλ σχήματος – Γέμισμα, επιλέγουμε Χωρίς γέμισμα.
Αν κατά λάθος χάσουμε το μενού της Μορφοποίησης, αυτό εμφανίζεται ξανά κάνοντας διπλό κλικ πάνω στο περίγραμμα του σχήματός μας.
Σ’ αυτό το ορθογώνιο μέσα θα δημιουργήσουμε την κάρτα μας. Ας υποθέσουμε ότι αυτή θα είναι για ένα φροντιστήριο. Κάνουμε αναζήτηση στο ίντερνετ για ένα σχετικό clipart (μάθημα, εκπαίδευση, σχολείο, κα.), μειώνουμε τις διαστάσεις του και το τοποθετούμε πάνω αριστερά.
Δωρεάν cliparts και εικόνες μπορούμε να βρούμε στα παρακάτω σάιτς:
- https://openclipart.org
- https://www.freepik.com
- https://www.vecteezy.com/
Δίπλα εισάγουμε ένα Πλαίσιο κειμένου και γράφουμε με γραμματοσειρά Georgia και μέγεθος 12 τη λέξη ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ κι από κάτω με την ίδια γραμματοσειρά και μέγεθος 18 την επωνυμία.
Αφήνοντας αρκετό χώρο, πάμε πιο κάτω και εισάγουμε μια γραμμή. Από κάτω θα βάλουμε τα στοιχεία της επιχείρησης (Διεύθυνση, τηλέφωνα, μέιλ κ.α), πάντα με στοίχιση προς τα αριστερά, εισάγοντας για το καθένα απ’ αυτά ένα νέο Πλαίσιο κειμένου, με γραμματοσειρά πάλι Georgia και μέγεθος 9-10. Αν θέλουμε πριν από καθένα από τα παραπάνω, τοποθετούμε ένα σχετικό εικονίδιο μετά από αναζήτηση clipart στο Google (τοποθεσία, τηλέφωνο, ίντερνετ, μέιλ, κ.α.).
Ανάμεσα στα δύο τμήματα της κάρτας, εισάγουμε αν θέλουμε μια συνθηματική ευκολομνημόνευτη φράση (σλόγκαν), με γραμματοσειρά Segoe Script και μέγεθος 12 (ανάλογα και με το μέγεθος της φράσης).
Επιλέγουμε όλη την κάρτα εκτός από το εξωτερικό ορθογώνιο. Για να τα χειριζόμαστε όλα σαν ένα αντικείμενο, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε Ομαδοποίηση – Ομαδοποίηση. Την αντιγράφουμε ξανά με δεξί κλικ Αντιγραφή.
Δημιουργούμε μια Νέα κενή παρουσίαση. Σβήνουμε τίτλο και υπότιτλο τους επιλέγουμε πατώντας πάνω στο περίγραμμά τους και πατάμε Delete).
Πηγαίνουμε στο μενού Σχεδίαση – Μέγεθος διαφάνειας – Προσαρμογή μεγέθους διαφανειών και επιλέγουμε από το Διαφάνειες προσαρμοσμένες για, Α4 και προσανατολισμό Διαφάνειας Κατακόρυφο. Τώρα θα ερωτηθούμε για το πώς θέλουμε να εμφανίζεται το ήδη υπάρχον περιεχόμενο, δεν έχει σημασία αφού δεν έχουμε σχεδιάσει τίποτα, πατάμε οτιδήποτε.
Πηγαίνουμε στο μενού Εισαγωγή, πατάμε στο Πίνακας και τραβάμε το ποντίκι μέχρι να μας δείξει 2Χ4. Θα εμφανιστεί ο πίνακας και από το Στυλ πίνακα επιλέγουμε το απλό Χωρίς στυλ πλέγμα.
Διατηρώντας επιλεγμένο όλο τον πίνακα, αλλάζουμε το πάχος γραμμής στο μικρότερο δυνατό. Από το διπλανό μενού Διάταξη καθορίζουμε τα μεγέθη των κελιών σε ύψος 5,5 εκ και πλάτος 8,5 εκ. Σέρνουμε τον πίνακα στο κέντρο της σελίδας.
Κάνουμε Επικόλληση την κάρτα και την τοποθετούμε προσεκτικά μέσα στο πρώτο κελί του πίνακα. Επαναλαμβάνουμε, με Επικόλληση και τοποθέτηση μέχρι να βάλουμε κάρτες και στα 8 κελιά.
Πάμε Αρχείο – Εκτύπωση. Από τις Ιδιότητες εκτυπωτή επιλέγουμε τη χειροκίνητη τροφοδοσία με χαρτί και τον τύπο χαρτιού. Τοποθετούμε ένα ένα τα χαρτιά, περιμένοντας να εκτυπωθεί πρώτα το ένα, για να μπει το επόμενο. Όταν τελειώσουμε τα κόβουμε προσεκτικά με κοπτικό (μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα, τιμές από 10€), ψαλίδι ή κοπίδι.
Επαγγελματικές κάρτες που έχουν δημιουργηθεί σε PowerPoint, υπάρχουν και μπορούν να κατεβούν ελεύθερα, για επεξεργασία και εκτύπωση, από την περιοχή downloads του techteacher.gr.