TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

OfficeΓνώσεις

Βαθμολογία μαθητών στο Excel

Το Excel είναι πρόγραμμα λογιστικών φύλλων και μαθηματικών υπολογισμών και είναι τμήμα του Microsoft Office μαζί με το Word και το PowerPoint. Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση, ταξινόμηση, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων οικονομικών, στατιστικών κ.α. Σε προηγούμενο άρθρο μας το  χρησιμοποιήσαμε για τη δημιουργία ενός Ταμείου μαθητών.

Εδώ το Excel θα μας βοηθήσει στην  αποθήκευση και στην ανάλυση των βαθμολογιών των μαθητών στα τεστ,  δίνοντάς μας όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την τελική βαθμολόγηση των μαθητών. Με την εισαγωγή και ενός γραφήματος, θα μπορούμε και να παρουσιάζουμε στους μαθητές τα αποτελέσματα, για να αποκτούν κι αυτοί πιο καθαρή άποψη για τους βαθμούς και να συγκρίνουν την απόδοσή τους με αυτή των συμμαθητών τους, καθώς και την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Όταν ανοίξει το πρόγραμμα, μας προσφέρει διάφορα πρότυπα λογιστικών φύλλων, εμείς θα επιλέξουμε το Κενό βιβλίο εργασίας. Βλέπουμε τώρα το χαρακτηριστικό περιβάλλον του Excel, με τα τετραγωνάκια, τα λεγόμενα κελιά, στο καθένα από τα οποία μπορούμε να εισάγουμε διάφορα δεδομένα. Πατώντας σε κάποιο κελί γράφουμε ΜΑΘΗΤΕΣ και πατάμε Enter για να μετακινηθούμε στο κάτω κελί.Εκεί γράφουμε ένα όνομα μαθητή και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο γράφοντας όλους τους μαθητές τον έναν κάτω από τον άλλο.

Στα κελιά μπορούμε να μετακινούμαστε και να επιλέγουμε όποιο χρειάζεται, με τα βελάκια του πληκτρολογίου ή με το ποντίκι.

Δεξιά από το κελί ΜΑΘΗΤΕΣ γράφουμε ΓΛΩ 1 (για το βαθμό του πρώτου τεστ της Γλώσσας),  στο επόμενο δεξιά ΓΛΩ 2 και μετά ΓΛΩ 3. Στο επόμενο κελί δεξιά γράφουμε Μ.Ο. ΓΛΩ (Μέσος Όρος ΓΛΩΣΣΑΣ) και πατώντας Enter μεταφερόμαστε στο από κάτω κελί. Πάμε στο κουμπί με το Σ, πατάμε το βελάκι δεξιά του και επιλέγουμε Μέσος όρος. Παρατηρούμε ότι στο κελί εμφανίστηκε =AVERAGE().

Χωρίς να πατήσουμε κάτι άλλο, πάμε στο κελί κάτω από το ΓΛΩ 1, κάνουμε κλικ (εμφανίζεται ένα πλαίσιο με κινούμενες γραμμούλες) και κρατώντας πατημένο σέρνουμε οριζόντια μέχρι το κάτω κελί του ΓΛΩ 3, αφήνουμε το ποντίκι και πατάμε Enter.

Επιλέγουμε με το ποντίκι το κελί με τον Μέσο Όρο. Βλέπουμε ότι σχηματίζεται γύρω του ένα μαύρο πλαίσιο. Στην κάτω δεξιά γωνία του υπάρχει ένα μικρό μαύρο τετραγωνάκι, το οποίο πιάνουμε με το ποντίκι και τραβάμε προς τα κάτω, μέχρι τη γραμμή του τελευταίου μαθητή, για  να αντιγραφεί ο τύπος του μέσου όρου και στα παρακάτω κελιά. Τώρα αν βάλουμε διάφορους αριθμούς στα κελιά κάτω από τα ΓΛΩ, στα κελιά κάτω από το Μ.Ο. ΓΛΩ, εμφανίζονται αυτόματα οι μέσοι όροι τους.

Με τα κουμπιά Αύξηση και Μείωση δεκαδικών αριθμών μπορούμε να εμφανίζουμε τον αριθμό σαν ακέραιο ή με ένα, δύο ή περισσότερα δεκαδικά.

Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γράψουμε όλα τα διαγωνίσματα, σε όλα τα μαθήματα που προβλέπουμε να βάλουμε. Στο αμέσως επόμενο κελί δεξιά τους γράφουμε Μ.Ο. ΓΕΝ, για να εμφανίζεται ο Γενικός Μέσος Όρος, όλων των τεστ, σε όλα τα μαθήματα, για κάθε μαθητή. Επιλέγουμε πάλι Μέσος όρος για το κάτω κελί και όταν εμφανιστεί το =AVERAGE(), πατάμε στο κελί κάτω από το Μ.Ο. ΓΛΩ, μετά πατάμε το ερωτηματικό ; μετά πατάμε στο κελί κάτω από το Μ.Ο. ΙΣΤ, ξανά το ερωτηματικό ; μετά πατάμε στο κελί κάτω από το Μ.Ο. ΘΡΗ και τέλος Enter για επιβεβαίωση.

Excel_grades2

Με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω, αντιγράφουμε το Γενικό Μέσο Όρο στα κάτω κελιά για όλους τους μαθητές.

Επιλέγουμε όλα τα κελιά που γράψαμε και τα στοιχίζουμε στο κέντρο, για να είναι τα κείμενα στη μέση τους. Επίσης επιλέγουμε όλα τα κελιά με τους Μέσους Όρους και τα κάνουμε Έντονα ή και μεγαλύτερα για να ξεχωρίζουν.

Πατάμε στο κελί ΜΑΘΗΤΕΣ και κρατώντας πατημένο σέρνουμε κάτω δεξιά μέχρι και το τελευταίο κελί των Γενικών Μέσων Όρων, αφήνουμε το ποντίκι και πατώντας στο Μορφοποίηση ως πίνακα επιλέγουμε ένα πρότυπο και πατάμε ΟΚ.

Τώρα πατώντας στο βελάκι του κελιού ΜΑΘΗΤΕΣ μπορούμε να ταξινομήσουμε αλφαβητικά τους μαθητές (μαζί με τους βαθμούς τους) ή να επιλέξουμε ποιοι θα εμφανίζονται και ποιοι όχι.  Πατώντας στο βελάκι του κελιού Μ.Ο. ΓΕΝ μπορούμε να ταξινομήσουμε τους μαθητές κατά Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας. Μπορούμε επίσης να διαγράψουμε ή και να εισάγουμε μαθητές ή τεστ κάνοντας δεξί κλικ πάνω στον αριθμό της σειράς ή στο γράμμα της στήλης που θέλουμε και να επιλέξουμε Εισαγωγή ή Διαγραφή. Τα άλλα δεδομένα μας θα τροποποιηθούν αυτόματα.

Αν θέλουμε  να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα στους μαθητές και να συζητήσουμε την πρόοδό τους προσθέτουμε κι ένα γράφημα. Επιλέγουμε την στήλη των μαθητών και τη στήλη των  Γενικών Μέσων Όρων, κρατώντας ταυτόχρονα πατημένο το Ctrl.

Από το μενού Εισαγωγή και από τα Γραφήματα εισάγουμε ένα Γράφημα στηλών ή ράβδων. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τίτλο του κάνοντας κλικ πάνω του. Όταν κάνουμε κλικ πάνω στο γράφημα εμφανίζονται 2 νέα μενού (Σχεδίαση και Μορφή) για περαιτέρω αλλαγές (χρωμάτων, στυλ, δεδομένων, είδος κ.α.)

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *