TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Γνωριμία με το Photoshop – Τα βασικά της επεξεργασίας εικόνας

Όλοι έχουμε ακούσει για τις απεριόριστες δυνατότητες διόρθωσης και βελτίωσής των φωτογραφιών που έχει το Photoshop, το οποίο θεωρείται ο «βασιλιάς» των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας, το δεξί χέρι φωτογράφων, γραφιστών, διαφημιστών, με το οποίο διορθώνονται ατέλειες στα πρόσωπα ή στα σώματα μοντέλων, αλλάζουν περιβάλλοντα ή καιρικές συνθήκες στις φωτογραφίες, προστίθενται και αφαιρούνται αντικείμενα, τοπία, άνθρωποι, δημιουργούνται εξωπραγματικά εφέ στις διαφημίσεις. όμως αν το ανοίξει κάποιος για πρώτη φορά δικαιολογημένα θα τρομάξει από το πλήθος των μενού και των εργαλείων που θα δει. Γι’ αυτό και απαιτείται πολύ μεγάλος χρόνος και προσπάθεια για την εκμάθηση του Photoshop, την χρήση του και την παραγωγή των καταπληκτικών αποτελεσμάτων του. Τα καλά νέα είναι ότι και οι αρχάριοι μπορούν εύκολα να μάθουν τα βασικά του Photoshop πολύ γρήγορα.

Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό μας άρθρο για την γνωριμία μας με το Photoshop.

1. Το περιβάλλον του Photoshop

Το περιβάλλον του προγράμματος χωρίζεται σε 4 μέρη:

1. Η γραμμή μενού. Υπάρχει σε κάθε πρόγραμμα των Windows και περιέχει όλες τις εντολές για τη λειτουργία τους.

2. Η εργαλειοθήκη. Βρίσκεται στο αριστερό άκρο της οθόνης και περιέχει όλα τα βασικά εργαλεία του Photoshop. Πολλά από αυτά έχουν ένα μικρό τριγωνάκι στην κάτω δεξιά γωνία. Κρατώντας πατημένο το ποντίκι πάνω τους,θα εμφανιστούν επιπλέον σχετικά εργαλεία.

3. Η γραμμή επιλογών. Εμφανίζει επιλογές που σχετίζονται με το εργαλείο που έχουμε επιλεγμένο, όπως μέγεθος ή χρώμα πινέλων και άλλα.

4. Οι παλέτες. Περιέχουν βοηθητικές καρτέλες με χρήσιμα εργαλεία και ρυθμίσεις.

2. Άνοιγμα φωτογραφίας στο Photoshop

Ανοίγουμε μια φωτογραφία είτε από File>Open είτε από οποιοδήποτε φάκελο των Windows, πιάνοντας και σέρνοντας την μέσα στο Photoshop. Μπορούμε να έχουμε ανοιχτές περισσότερες από μία φωτογραφίες. Κάθε μια θα εμφανίζεται στη δική της καρτέλα μέσα στο Photoshop.

3. Περικοπή – Ίσιωμα

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε συνήθως είναι να κόψουμε τμήμα της εικόνας που δεν χρειάζεται και να την ισιώσουμε αν έχει τραβηχτεί με κλίση. Χρησιμοποιούμε το εργαλείο Crop από τη γραμμή εργαλείων (πέμπτο από πάνω) ή πατάμε C στο πληκτρολόγιο. Εμφανίζονται λαβές στις γωνίες και τις πλευρές της εικόνας, τις οποίες σέρνουμε προς τα μέσα. Αν θέλουμε να κάνουμε περικοπή σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος ή αναλογία, το πληκτρολογούμε  στη γραμμή επιλογών. Όταν τελειώσουμε πατάμε Enter για επιβεβαίωση.

Για να ισιώσουμε τη φωτογραφία κάντε κλικ στο κουμπί Straighten, που είναι στη γραμμή επιλογών κάτω από τη γραμμή μενού. Τώρα σχεδιάζουμε μια οριζόντια γραμμή κατά μήκος του ορίζοντα. Όταν αφήσουμε το κουμπί του ποντικιού, η εικόνα θα περιστραφεί και οι γωνίες θα περικοπούν. Πατάμε ξανά Enter για επιβεβαίωση (ή Escape για ακύρωση).

4. Περιστροφή εικόνας

Συνήθως το πρόγραμμα ανιχνεύει αυτόματα εάν μια φωτογραφία είναι σε κατακόρυφη ή οριζόντια λειτουργία. Αν αυτό αποτύχει περιστρέφουμε την εικόνα χειροκίνητα από μενού Image > Image Rotation επιλέγοντας 90° Clockwise ή 90° Counter Clockwise για δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα.

5. Διόρθωση εικόνας με το Levels

Επιλέγουμε από μενού Image > Adjustments > Levels. Βλέπουμε ένα ιστόγραμμα, δηλαδή μια γραφική αναπαράσταση του πόσο ανοιχτή ή σκούρα είναι η εικόνα ή τη στατιστική κατανομή των φωτεινών – μεσαίων – σκοτεινών τόνων. Μετακινούμε τα 2 ακριανά τριγωνάκια προς τα σημεία που αρχίζει και τελειώνει το ιστόγραμμα. Εάν το αποτέλεσμα είναι πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό από ό,τι θα προτιμούσαμε, σέρνουμε το κεντρικό τριγωνάκι — το οποίο προσαρμόζει τους μεσαίους τόνους — προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντίθεσης (κοντράστ) της φωτογραφίας. Μπορούμε επίσης να το κάνουμε αυτό ξεχωριστά για καθένα από τα 3 κύρια χρώματα κόκκινο, πράσινο, μπλε, επιλέγοντας πάνω από το ιστόγραμμα, αντί για RGB αντίστοιχα καθένα από τα Red, Green, Blue.

Στο Image > Adjustments υπάρχουν και πολλά άλλα εργαλεία διόρθωσης (χρωμάτων, φωτεινότητας, κορεσμού, κ.α.), με τα οποία βελτιώνουμε, έως και μεταμορφώνουμε τις φωτογραφίες μας, όμως έχουν ένα μειονέκτημα. Από τη στιγμή που θα πατήσουμε ΟΚ, δεν έχουμε δυνατότητα τροποποίησής τους, παρά μόνο ακύρωσής τους, μέσω του Undo.

6. Διόρθωση εικόνας με το Adjustments Panel

Μια από τις καρτέλες που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης είναι η Adjustments. Αυτή περιέχει μια ομάδα από χρήσιμα εργαλεία βελτίωσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην εικόνα (χρώματος, φωτεινότητας, τόνου, κ.α.), τα οποία δεν εφαρμόζονται μόνιμα αλλά μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα τροποποιήσουμε ή και να τα αναιρέσουμε εντελώς.

Πατάμε το πέμπτο κουμπί της πάνω σειράς που λέγεται Vibrance. Εδώ ενισχύουμε τα χρώματα. Το δεύτερο ρυθμιστικό (Saturation) αλλάζει όλα τα χρώματα εξίσου. Στο -100 π.χ. η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη. Το πρώτο (Vibrance), είναι πιο διακριτικό, καθώς ενισχύει (σέρνοντας προς τα δεξιά)  τα λιγότερο κορεσμένα χρώματα χωρίς να επηρεάζει αυτά που είναι ήδη αρκετά φωτεινά.

7. Layers

Όπως αναφέραμε πριν οι αλλαγές που γίνονται στη φωτογραφία με τα Adjustments, μπορούν να τροποποιηθούν αργότερα ή να αναιρεθούν.Αυτό γίνεται από την καρτέλα Layers, η οποία βρίσκεται κάτω από την Adjustments και στην οποία τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο, σε ξεχωριστά στρώματα (layers), οι διάφορες τροποποιήσεις που κάνουμε στην εικόνα μέσω των Adjustments. Οτιδήποτε κάνουμε σε καθένα από αυτά, δεν επηρεάζει όλα τα άλλα στρώματα και ταυτόχρονα έχουμε τη δυνατότητα πειραματισμών και τροποποιήσεων όποτε θέλουμε. Για να ανοίξουμε ξανά τις ρυθμίσεις κάθε Adjustment κάνουμε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο του αντίστοιχου Layer. Για να το απενεργοποιήσουμε εντελώς, πατάμε πάνω στο ματάκι που υπάρχει πριν το όνομά του. Τα Layers έχουν και άλλες χρήσεις στο Photoshop, καθώς με αυτά δημιουργούμε εύκολα συνθέσεις ξεχωριστών αντικειμένων ή κολάζ διαφορετικών φωτογραφιών.

Αυτός λοιπόν ήταν ο τρόπος για μια αρχική βελτίωση της φωτογραφίας μας, χρησιμοποιώντας μερικά από τα κυριότερα εργαλεία του Photoshop. Υπάρχουν πολλά ακόμα, πιο εξειδικευμένα εργαλεία στο  Photoshop, γι’ αυτές τις εργασίες και για πολλές άλλες, στα οποία θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *