Επεξεργασία pdf στον browser
Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας στα αρχεία pdf και τη χρησιμότητά τους στον ψηφιακό κόσμο. Ένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι, ότι εν αντιθέσει με τα αρχεία Word, το περιεχόμενο τους δεν μπορεί να τροποποιηθεί, είναι δηλαδή “μόνο για ανάγνωση”, από προεπιλογή. Πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν τα σχολικά βιβλία που παρέχονται σε αρχεία pdf, στη διδασκαλία, π.χ. στην παρουσίαση του μαθήματος, με τη βοήθεια βέβαια και του προτζέκτορα. Στο άρθρο μας Επεξεργασία pdf αρχείων δείξαμε διάφορους τρόπους για να σημειώνουμε ή να σχεδιάζουμε πάνω στα pdf (με τη βοήθεια προγραμμάτων ή σάιτς στο ίντερνετ), για την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Αυτές τις δυνατότητες επεξεργασίας των αρχείων pdf, μπορούμε τώρα πια να τις βρούμε και στα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, τους γνωστούς browsers, απ’ τα οποία όλοι έχουμε (τουλάχιστον ένα) στους υπολογιστές μας, κι έτσι δεν χρειαζόμαστε καθόλου την εγκατάσταση ή την εκμάθηση άλλων σχετικών προγραμμάτων.
Επεξεργασία pdf στον Edge
Ο Edge της Microsoft είναι ο browser που διατίθεται σαν default (προεγκατεστημένο) πρόγραμμα των Windows κάτι που τον κάνει την πρώτη μας επιλογή για επεξεργασία pdf. Ανοίγουμε το pdf σέρνοντάς το με το ποντίκι από τη θέση του στον φάκελο ή στην Επιφάνεια εργασίας. Ταυτόχρονα εμφανίζεται μια γραμμή εργαλείων κάτω από τη γραμμή διευθύνσεων, με τα οποία σχεδιάζουμε, σχολιάζουμε, επισημαίνουμε κείμενο και γράφουμε σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, τα οποία βέβαια μπορούμε και να διαγράψουμε. Ακόμα μπορούμε να ακούσουμε το κείμενο που υπάρχει (φωνητική εκφώνηση) και να ρωτήσουμε το Copilot, την Τεχνητή Νοημοσύνη της Microsoft. Τέλος μπορούμε αν θέλουμε να αποθηκεύουμε (με τις αλλαγές) το αρχείο. Δυστυχώς προς το παρόν υπάρχει ένα πρόβλημα με το εργαλείο εισαγωγής κειμένου να εμφανίζεται όταν αλλάξουμε τη γλώσσα εμφάνισης από Ελληνικά σε Αγγλικά, από τις ρυθμίσεις του Edge.
Επεξεργασία pdf στον Mozilla Firefox
Με τον ίδιο περίπου τρόπο λειτουργεί και η επεξεργασία των pdf στον Mozilla Firefox, αν και εδώ δεν υπάρχει η επισήμανση κειμένου, η φωνητική εκφώνηση και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε εικόνες πάνω στο pdf, καθώς και να αυξομειώσουμε το μέγεθός τους, να βλέπουμε 2 σελίδες ταυτόχρονα στην οθόνη και να εκτυπώνουμε ή να αποθηκεύουμε (με τις αλλαγές) το αρχείο.
Επεξεργασία pdf στον Chrome
Ο Chrome της Google αν και ανοίγει άνετα τα pdf αρχεία δεν διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα επεξεργασίας τους. Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση μιας προσθήκης ή επέκτασης (extension), όπως το Adobe Acrobat: PDF edit, το Smallpdf ή το PDF editor online. Με αυτά μπορούμε να επεξεργαστούμε τα pdf αρχεία στον Chrome όπως και στους προηγούμενους browsers.
Οι δυνατότητες επεξεργασίας των browsers που αναφέρθηκαν είναι οι απολύτως βασικές (σχεδίαση, γράψιμο, γενικά πρόσθεση περιεχόμενου από πάνω τους), αντιμετωπίζοντας δηλαδή το αρχείο pdf σαν μια φωτοτυπία, πάνω στην οποία μπορούμε να επέμβουμε σημειώνοντας με στυλό ή μαρκαδόρο, χωρίς όμως να μπορούμε να αλλάξουμε τα εκτυπωμένα. Αν θέλουμε όμως πλήρη επεξεργασία σε κάθε σημείο τους (τροποποίηση κειμένων, πινάκων, φωτογραφιών), αντιμετώπιση δηλαδή του αρχείου pdf σαν ένα αρχείο Word, υπάρχουν άλλοι πιο ειδικοί τρόποι και προγράμματα γι’ αυτές τις εργασίες, με τα οποία ασχοληθήκαμε στο άρθρο μας Επεξεργασία pdf αρχείων στον υπολογιστή.