TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Εγκατάσταση των Windows σε υπολογιστή με Linux

Sharing

Παρ’ όλα τα προτερήματα του Linux και του Ubuntu Mate που είναι εγκατεστημένα στους υπολογιστές που εξοπλίστηκαν τα σχολεία, πολλοί εκπαιδευτικοί (πληροφορικής αλλά και άλλων ειδικοτήτων) δεν συμπαθούν το νέο λειτουργικό και θα ήθελαν να εργάζονται στην τάξη τους με τα Windows. Δυσκολία προσαρμογής στο νέο περιβάλλον, αδυναμία εγκατάστασης των γνωστών τους προγραμμάτων, περιορισμένη συμβατότητα των διαθέσιμων αρχείων τους που δημιουργήθηκαν στο Microsoft Office, με τα προγράμματα του Libre Office, ανυπαρξία drivers για αρκετές συσκευές, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους περιορίζουν τη δραστηριότητά τους στα απολύτως απαραίτητα ή και αρκετοί ζητούν την άδεια να εγκαταστήσουν σε κάποιους υπολογιστές τα Windows.




Τελικά οι περισσότεροι το αποφεύγουν, γιατί υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται ή γιατί θα γίνει έλεγχος. Όμως  υπάρχει τρόπος να συνδυαστούν οι 2 λύσεις έτσι ώστε να δουλεύουμε όπως και όποτε θέλουμε στα Windows αλλά και να συνεχίσει να υπάρχει το λειτουργικό Ubuntu Mate για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτό μπορεί να γίνει, κάνοντας χρήση εικονικής μηχανής (virtual machine), δηλαδή δημιουργώντας μέσα στον υπολογιστή μας, έναν εικονικό υπολογιστή που θα τρέχει το λειτουργικό που θέλουμε και όπου θα μπορούμε να εργαστούμε σαν να ήταν αληθινός. Θα χρειαστούμε το πρόγραμμα Virtual Box, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων, τα Windows σε DVD ή σε αρχείο iso αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας και βέβαια κάποια εξοικείωση με την εγκατάσταση τους, αν και αυτή δεν είναι πια τόσο πολύπλοκη.

Εγκατάσταση Virtual Box στο Ubuntu Mate

Ανοίγουμε το Κέντρο λογισμικού Ubuntu. Αν δεν το βρίσκουμε στην Επιφάνεια εργασίας, τότε είναι κάτω αριστερά στο Σύστημα – Διαχείριση συστήματος. Εδώ εμφανίζονται τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στον υπολογιστή αλλά και όλα τα άλλα τα οποία μπορούμε να κατεβάσουμε.

Γράφουμε στο πλαίσιο αναζήτησης πάνω δεξιά Virtual Box και όταν εμφανιστεί το πρόγραμμα πατάμε Εγκατάσταση (πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ).

Όταν εγκατασταθεί, το ανοίγουμε από Εφαρμογές – Εργαλεία συστήματος.

Δημιουργία εικονικού υπολογιστή (virtual machine), στο Virtual Box

Εδώ πατάμε Νέα  (το εικονίδιο με το αστέρι). Το πρόγραμμα όπως είπαμε θα αρχίσει τη δημιουργία ενός εικονικού υπολογιστή. Θα πρέπει να του δώσουμε όνομα, τύπο και έκδοση λειτουργικού που θα εγκαταστήσουμε. Να ορίσουμε πόση από την υπάρχουσα μνήμη θα δεσμεύει και να δημιουργήσουμε τον εικονικό δίσκο του εικονικού υπολογιστή, ο οποίος θα παίρνει χώρο από τον υπάρχοντα σκληρό δίσκο του συστήματος. Συνήθως αφήνοντας τις υπάρχουσες επιλογές, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Εγκατάσταση των Windows στον  εικονικό υπολογιστή του Virtual Box

Μετά πρέπει να δείξουμε, από πού θα γίνει η εγκατάσταση των Windows. Μπορούμε να επιλέξουμε είτε ένα DVD εγκατάστασης του λειτουργικού (ή και Usb stick σωστά διαμορφωμένο με τα αρχεία εγκατάστασης) είτε ένα αρχείο iso αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας.

Κατόπιν πατώντας Εκκίνηση αρχίζει η συνήθης διαδικασία εγκατάστασης των Windows, στην οποία απλώς επιλέγουμε ό,τι χρειαστεί (Ζώνη ώρας, γλώσσα, κ.α.) και περιμένουμε την ολοκλήρωσή της.


Τελευταίο που θα κάνουμε όταν εμφανιστεί το περιβάλλον των Windows στο παράθυρο του Virtual Box, είναι από το μενού Συσκευές να επιλέξουμε Εισαγωγή δίσκου με τις Προσθήκες Επισκέπτη, για να έχουμε καλύτερη απόδοση και ενσωμάτωση των δύο λειτουργικών.

Στην πρώτη εικόνα του άρθρου βλέπουμε 2 εικονικούς υπολογιστές (έναν με Windows 7 Windows 10) να τρέχουν πάνω στο Ubuntu Mate.

Το πρόγραμμα Virtual Box, μπορούμε να το εγκαταστήσουμε εκτός από όλες τις εκδόσεις του Linux, και στα Windows, όπου με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να τρέχουμε διάφορα λειτουργικά/

Δείτε επίσης


Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *