TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Γνώσεις

Δημιουργία PDF

Όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά αρχεία PDF όλων των ειδών, όπως επίσημα έγγραφα,  εκπαιδευτικά έντυπα, διαφημιστικές μπροσούρες, περιοδικά και βιβλία κα. Το αρχείο PDF (Portable Document Format) είναι μια γνωστή μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση και μοίρασμα εγγράφων. Χρωστάει την καθολική αποδοχή του σε 2 λόγους:

  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλων των ειδών τις συσκευές, ανεξάρτητα από το λογισμικό, hardware, ή λειτουργικό σύστημα και μάλιστα εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο στα περισσότερα.
  • Δεν είναι εύκολη η επεξεργασία και η αλλοίωσή τους, ειδικά αν είναι και κλειδωμένα από τον δημιουργό τους.

Αν και όλοι λοιπόν τα χρησιμοποιούμε, ελάχιστοι ξέρουν να τα δημιουργούν για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες αυτού του τύπου αρχείου.  Ας δούμε λοιπόν τους τρόπους για τη δημιουργία αρχείων PDF:

Δημιουργία PDF με το Office

create_pdf_office_1

 

create_pdf_office_2

Αφού δημιουργήσουμε το έγγραφό μας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα του Office (για εκδόσεις 2010-2016), επιλέγουμε Αρχείο > Εξαγωγή > Δημιουργία PDF/XPS.  Από τις Επιλογές μπορούμε να προσδιορίσουμε τις σελίδες που θα εξαχθούν, να κρυπτογραφήσουμε το pdf με κωδικό κ.α.

Δημιουργία PDF με εικονικό εκτυπωτή

create_pdf_windows_10_1Στα Windows 10, όταν θέλουμε να στείλουμε κάτι για εκτύπωση, υπάρχει ανάμεσα στις επιλογές εκτυπωτών και η δυνατότητα εκτύπωσης σαν PDF. Αν διαθέτουμε παλαιότερες εκδόσεις των Windows, μπορούμε να εγκαταστήσουμε drivers για εικονικούς εκτυπωτές, όπως ο doPDF ή ο PDF24 Creator, με τους οποίους προστίθεται κι εδώ η δυνατότητα εκτύπωσης σε PDF, όταν στείλουμε οτιδήποτε για εκτύπωση.

Δημιουργία PDF στο ίντερνετ

Αν πάλι δε θέλουμε να εγκαταστήσουμε τους παραπάνω drivers στον υπολογιστή μας για μια δυο φορές που θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε αρχεία PDF, υπάρχουν στο ίντερνετ σάιτς, τα οποία αναλαμβάνουν αυτή την εργασία.  Δύο από τα πιο γνωστά είναι το PDF Converter, το οποίο είναι σχετικά απλό και το Online-Convert το οποίο δίνει περισσότερες δυνατότητες μετατροπής αρχείων.

Όλοι οι παραπάνω τρόποι δημιουργίας PDF, θα μας εξυπηρετήσουν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αλλά είναι για ερασιτεχνική χρήση. Υπάρχουν και πιο σοβαρά (και όχι δωρεάν) προγράμματα δημιουργίας PDF, όπως το Foxit PhantomPDF, το Nitro Pro, το Adobe Acrobat Pro κα. Με αυτά μπορούμε να έχουμε επαγγελματικού επιπέδου δημιουργία και επεξεργασία αρχείων PDF, αυξημένες δυνατότητες ασφάλειάς τους, σκανάρισμα και μετατροπή εγγράφων σε επεξεργάσιμα  PDF, δυνατότητες ηλεκτρονικής υπογραφής σε συσκευές αφής, τρόπους αποστολής, παρακολούθησης, συνεργασίας σε εταιρικά περιβάλλοντα κ.α.



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *