TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΑγορέςΚινητό

Κατηγορίες τιμών κινητών

Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί να αγοράσουμε ή να προτείνουμε ένα κινητό, για τον εαυτό μας ή για κάποιον άλλον, για πρώτη ή για πολλοστή φορά. Ένα από τα βασικά κριτήρια αγοράς, είναι βέβαια η τιμή του, αν και θα ήταν καλύτερο να ελέγχεται η σχέση κόστους προς απόδοση, δηλαδή το πόσα προσφέρει σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή. Κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να συγκρίνουμε τις τιμές των κινητών, τα οποία συγκεντρώνουν το σύνολο των προδιαγραφών που μας ενδιαφέρει. Ή αντίθετα να δούμε, στην κατηγορία τιμών που θέλουμε να κινηθούμε, ποιο ή ποια κινητά διαθέτουν τα περισσότερα και καλύτερα χαρακτηριστικά.

Πέρα από τις προτάσεις γνωστών ή εμπόρων, καλό είναι να ξέρουμε σε γενικές γραμμές τι προσφέρουν τα κινητά. ανάλογα με τις κατηγορίες τιμών τους, για να αποφασίσουμε ευκολότερα για την αγορά μας.

Κάτω από 100€

Η φθηνότερη κατηγορία κινητών, τα οποία προορίζονται κυρίως για σκοπούς επικοινωνίας. Αγοράζονται είτε από γονείς για πρώτο κινητό των μικρών παιδιών τους είτε από παιδιά για τους ηλικιωμένους γονείς τους (στην περίπτωση που δεν διαθέτουν παλαιότερες δικές τους συσκευές, για να τους δώσουν). Αν και διαθέτουν τα βασικά (κάμερα, οθόνη αφής, λίγη μνήμη, μικρή μπαταρία, μπορούν να παίξουν απλά παιχνίδια και να μπουν στο ίντερνετ), όλα είναι χαμηλών προδιαγραφών και για απλή λιτή χρήση.

Πολλοί κινούνται στο χαμηλότερο άκρο της κατηγορίας (κάτω των 50€), προτιμώντας τα κινητά με πλήκτρα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πολλοί εργαζόμενοι σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες (για προφανείς λόγους) ή αρκετοί που υιοθετούν ένα ξεχωριστό στυλ χαμηλού καταναλωτισμού.

100€ – 200€

Στην επόμενη κατηγορία τιμών, τα πράγματα βελτιώνονται αρκετά. Βρίσκουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αξιοπρεπή αποθήκευση, ανετότερη περιήγηση στο ίντερνετ  και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλύτερες  κάμερες. Η ποιότητα κατασκευής και η απόδοση παραμένουν χαμηλές. Αυτής της κατηγορίας κινητά, αγοράζουν τα περισσότερα παιδιά, αφού έχουν κρατήσει το κινητό της πρώτης κατηγορίας για κάνα χρόνο. Σ΄ αυτήν, αλλά και στην επόμενη κατηγορία, κυριαρχούν τα Redmi και Redmi Note.

200€ – 300€

Σ’ αυτή την κατηγορία έχουμε τις καλύτερες πιθανότητες να βρούμε τα κινητά με την καλύτερη σχέση τιμής προς ποιότητα. Τα τηλέφωνα είναι εφοδιασμένα με περισσότερα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς προβλήματα για οποιονδήποτε σκοπό.

300€ – 500€

Τα τηλέφωνα σε αυτό το εύρος τιμών, στοχεύουν σε ένα πιο έμπειρο στην τεχνολογία κοινό, που ενδιαφέρεται και κατανοεί τις προδιαγραφές και τα τεχνικά στοιχεία. Αν και δεν θεωρούνται high-end κινητά, πολλά από τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας αποκαλούνται flagship killers (δολοφόνοι ναυαρχίδων), μια που λόγω του εξοπλισμού τους, της καλύτερης ποιότητας κατασκευής και των σχετικά προσιτών τιμών τους, κλέβουν πωλήσεις από τα ακριβότερα μοντέλα των εταιρειών παραγωγής τους.

500€ – 1000€

Εδώ αρχίζουμε και μπαίνουμε στην περιοχές των premium κινητών,  με τις τελευταίες κατασκευαστικές και τεχνολογικές καινοτομίες, όπως μεταλλική ή γυάλινη κατασκευή, IP68 (για προστασία από σκόνη και νερό), αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, μεγαλύτερες αναλύσεις οθόνης , υποστήριξη 8K βίντεο, 4 ξεχωριστές κάμερες πίσω και πολλά άλλα που εμφανίζονται καθώς προσεγγίζουμε το πάνω όριο της κατηγορίας.

Πάνω από 1000€

Στην ανώτερη κατηγορία τιμών, βρίσκουμε τις κορυφαίες εκδόσεις κινητών Pro, Max, Ultra, της προηγούμενης κατηγορίας, μερικών εκ των οποίων οι τιμές φτάνουν τις 2000€. Η απόσταση όμως σε τεχνικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, δεν είναι τόσο μεγάλη. Λίγο μεγαλύτερες οθόνες, λίγο ισχυρότεροι επεξεργαστές, περισσότερος χώρος αποθήκευσης, 1-2 πιο βελτιωμένα σημεία στη φωτογράφιση, κ.α. Όλα αυτά για να δικαιολογηθεί η τόσο υψηλή τιμή, για αυτούς που θέλουν να αισθάνονται και να δείχνουν ότι έχουν την καλύτερη και ακριβότερη συσκευή τη δεδομένη στιγμή.

Ας έχουμε κατά νου, ότι η αύξηση των προδιαγραφών, δεν είναι απόλυτα αναλογική με την αύξηση τιμών. Από κάποιο σημείο και πάνω οι τιμές, αυξάνονται υπερβολικά, εν αντιθέσει με τα χαρακτηριστικά.

Ένας απλός χρήστης δεν χρειάζεται να ξοδέψει πολλά χρήματα για να έχει μια συνολικά καλή εμπειρία χρήσης. Η κατηγορία κινητών από 100€ – 200€ θα τον ικανοποιήσει απόλυτα. Από την άλλη ένας πιο ψαγμένος που είτε παίζει πιο απαιτητικά παιχνίδια, δουλεύει έχοντας ανοιχτές πολλές εφαρμογές ή θέλει να τραβάει καλύτερες φωτογραφίες, καλύτερα να προτιμήσει τα κινητά της κατηγορίας 300€ – 500€. Ή να περιμένει 1-2 χρόνια, για να πάρει κινητό ανώτερης κατηγορίας, σε χαμηλότερη τιμή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *