TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Διάβασμα βιβλίων στο κινητό

Το καλοκαίρι πολύ συνηθισμένες είναι εικόνες αναγνωστών βιβλίων στις ξαπλώστρες στην παραλία ή στις βεράντες των δωμάτιων στα ξενοδοχεία. Αφήνοντας κατά μέρος τo πόσο είναι σωστή η διαδεδομένη άποψη ότι τα βιβλία είναι για τις 5-10 μέρες των διακοπών και τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχει διάθεση ή καιρός για διάβασμα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανθρώπους που αντί για βιβλία κρατούν μικρές λεπτές συσκευές από τις οποίες διαβάζουν. Αυτές ονομάζονται eReaders ή ebook readers και είναι ειδικά κατασκευασμένες για την ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων (ebooks).

Τώρα, με τις μεγάλης ανάλυσης ποιοτικές οθόνες των κινητών και των τάμπλετς, δεν χρειαζόμαστε πια τα eReaders, αλλά μπορούμε πια να διαβάζουμε άνετα όλων των ειδών έντυπα και σ’ αυτές. Αρκεί να έχουμε μια κατάλληλη εφαρμογή eBook reader. Η εφαρμογή  που θα επιλέξουμε πρέπει να ανοίγει τους κυριότερους τύπους ψηφιακών βιβλίων (ebooks) όπως pdf (για βιβλία και περιοδικά), epub και mobi (για αυξομοίωση του μεγέθους των γραμμάτων αν διαβάζουμε σε μικρές οθόνες), cbr και cbz (για κόμικς), προστατευμένα Adobe DRM (για αγορά και ανάγνωση από σελίδες εκδοτών).

Παρουσιάζουμε παρακάτω τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές eBook readers:

Moon + Reader

Mία από τις καλύτερες εφαρμογές η οποία υποστηρίζει όλα τα formats eBooks, που αναφέρθηκαν παραπάνω. Περιλαμβάνει πάρα πολλές δυνατότητες και ρυθμίσεις, πολλούς τρόπους ελέγχου, διαφορετικούς τρόπους προβολής και αλλαγής σελίδας, αυτόματη κύλιση κειμένου, συγχρονισμό και άλλων συσκευών μας μέσω του Dropbox, ακόμα και δυνατότητες επεξεργασίας του pdf (σημειώσεις ή σχέδια πάνω στο κείμενο, κ.α.).

Στην έκδοση Moon+ Reader Pro, η οποία κοστίζει 7,49 €, δεν υπάρχουν διαφημίσεις και περιλαμβάνονται πολλά πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Bookari

Με έμφαση στην οργάνωση της βιβλιοθήκης μας και στην εύκολη ανεύρεση των βιβλίων με διάφορα φίλτρα, ετικέτες, σελιδοδείκτες κ.α. παρέχει κι αυτή επίσης δυνατότητες επεξεργασίας των βιβλίων με υπογραμμίσεις σημειώσεις, ισχυρή αναζήτηση με λέξεις ή φράσεις, κάνοντάς την ιδανική για όσους εργάζονται με πολλά βιβλία και έντυπα. Αν και μπορούμε να εγγραφούμε δωρεάν για να τη χρησιμοποιήσουμε, η πλήρης εφαρμογή κοστίζει 12,99 €.

FullReader

Υποστηρίζει κι αυτή ένα ευρύ φάσμα αρχείων ebooks, ακόμα και MP3 για audiobooks. Μπορούμε να κρατήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των βιβλίων μας στα Google Drive και Dropbox. Διαθέτει και μετάφραση σε 95 γλώσσες. Η εφαρμογή προβάλλει κι αυτή διαφημίσεις.

ReadEra

Μια από τις ελάχιστες εφαρμογές η οποία προσφέρεται ακόμα εντελώς δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις και υποχρέωση για εγγραφή σε κάποιο σάιτ ή χρήσης κάποιων υπηρεσιών. Υποστηρίζει τους γνωστότερους κυριότερους τύπους ψηφιακών βιβλίων που αναφέρθηκαν στην αρχή, ακόμα και προβολή αρχείων Word. Εύκολη και απλή  στη χρήση της διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες του είδους. Έχει μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες στο Playstore (4.8), από μισό εκατομμύριο χρήστες.

PocketBook

Κι άλλη μια εντελώς δωρεάν, χωρίς διαφημίσεις εφαρμογή, με την οποία μπορούμε να διαβάσουμε στο κινητό ή στο τάμπλετ. Αν και συνδέεται με ένα online κατάστημα αγοράς βιβλίων, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουμε προμηθευτεί τα βιβλία μας από αυτό, αλλά ανοίγει όλα τα ψηφιακά βιβλία που υπάρχουν στη συσκευή μας, ανεξαρτήτως τρόπου κτήσης τους.

Πέρα από αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν και πολλές άλλες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Δύο από τις πιο γνωστές οι οποίες δεν αναφέρθηκαν είναι οι Amazon Kindle και Google Play Books, οι οποίες όμως συνδέονται με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία των εταιρειών τους, για αγορά και διάβασμα βιβλίων, στα οποία δεν διατίθενται ακόμα πολλά βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων.

Μπορεί επίσης να θέλουμε και να σημειώνουμε ή να σχεδιάζουμε πάνω στα βιβλία αυτά, όπως κάνουμε στα πραγματικά βιβλία. Έχουμε αναφερθεί γι’ αυτά, στο άρθρο μας Επεξεργασία pdf αρχείων στο κινητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *