TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Αναγνώριση αντικειμένων με το κινητό

Ένα από τα σημαντικότερα υποσυστήματα του κινητού είναι η κάμερα. Εκτός από τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο, μπορούμε ακόμα να σκανάρουμε QR κωδικούς, να χρησιμοποιήσουμε εφαρμογές και παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας και πολλά άλλα.

Μια ακόμα σημαντική χρήση της κάμερας των κινητών, είναι ότι  μπορεί να λειτουργήσουν σαν οπτική μηχανή αναζήτησης και να αναγνωρίσουν σχεδόν οτιδήποτε βλέπουμε τριγύρω μας, αρκεί βέβαια να υπάρχει συνεχής σύνδεσή τους στο ίντερνετ. Ας δούμε με ποιους τρόπους γίνεται η αναγνώριση αντικειμένων με το κινητό:

Google Lens

Το Google Lens μας παρέχει διάφορες κατηγορίες οπτικής αναγνώρισης. Αναγνώριση και πληροφορίες για μνημεία και τοπία που υπάρχουν γύρω μας, όπως επίσης και ζώων ή φυτών, αναγνώριση κειμένου και μετάφρασή του από επιγραφές, καταλόγους, κ.α. σε πραγματικό χρόνο από περισσότερες από 100 γλώσσες, απαντήσεις, επεξηγήσεις, βίντεο και αποτελέσματα για σχολικές ασκήσεις, και φυσικά προτάσεις αγοράς για ενδύματα, έπιπλα, συσκευές κ.α. που μοιάζουν ή είναι ίδια μ’ αυτά που υπάρχουν μπροστά στην κάμερα.

Snapchat

Το Snapchat χρησιμοποιεί τεχνολογία AR και προσδιορίζει διάφορα αντικείμενα τριγύρω μας, όπως είδη φυτών, μοντέλα αυτοκινήτων, ράτσες σκύλων ή γατών, λύσεις ασκήσεων κ.α. Μια που πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν ήδη το Snapchat σαν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, δεν χρειάζεται να κατεβάσουν κι άλλη εφαρμογή αναγνώρισης αντικειμένων.

Στο Snapchat είναι ενσωματωμένη επίσης και η πλατφόρμα αναγνώρισης τραγουδιών Shazam.

Photo Sherlock Search by photo

Η εφαρμογή προσφέρει αναζήτηση με εικόνα από την κάμερα ή από τη Συλλογή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση ατόμου με τη φωτογραφία του, στα κοινωνικά δίκτυα, σε ιστοσελίδες και εφαρμογές γνωριμιών. Μπορεί επίσης να βρει διάφορα προϊόντα όπως ρούχα, κ.α.

TapTapSee

Αυτή είναι μια ειδική εφαρμογή κάμερας για κινητά, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τυφλούς και χρήστες με προβλήματα όρασης. Χρησιμοποιεί την κάμερα της συσκευής μας και τις λειτουργίες VoiceOver, για να τραβήξει μια φωτογραφία ή βίντεο από οτιδήποτε και να το αναγνωρίσει, εκφωνώντας και την ονομασία του. Μπορεί να αναλύσει με ακρίβεια και να αναγνωρίσει οποιοδήποτε δισδιάστατο ή τρισδιάστατο αντικείμενο σε οποιαδήποτε γωνία μέσα σε δευτερόλεπτα, αποτελώντας ένα πολύτιμο βοήθημα για πολλούς ανθρώπους.

Με αυτές τις εφαρμογές, και πολλές άλλες ακόμη για ειδικές κατηγορίες όπως κρασιά, φυτά, κοσμήματα, νομίσματα, έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα γύρω μας. Οι εφαρμογές αναγνώρισης αντικειμένων με την κάμερα του κινητού δεν είναι βέβαια αλάνθαστες. Η ακρίβειά τους εξαρτάται από το πόσο καλά είναι φωτισμένο το περιβάλλον, από τη σωστή εστίαση της κάμερας, από τη σταθερότητα του κρατήματος της συσκευής, κ.α. Πάντως προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε πολλές περιπτώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *