TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Όρια στην υπερβολική χρήση του κινητού

Μια από τις πιο διαδεδομένες εξαρτήσεις που έχουν πολλοί στις μέρες μας, είναι η συνεχής ενασχόλησή τους με το κινητό τηλέφωνο, κυρίως με κοινωνικά δίκτυα αλλά και παιχνίδια και διάφορες άλλες εφαρμογές. Πολλοί συνειδητοποιούν ότι αυτή τους η εξάρτηση τους κάνει να χάνουν την ισορροπία μεταξύ ψηφιακής ύπαρξης μέσω τηλεφώνου και πραγματικής ζωής και θέλουν να την αντιμετωπίσουν  και να έχουν περισσότερο αυτοέλεγχο στη χρήση του κινητού τους. Επειδή όμως η εύρεση της αποφασιστικότητας που χρειάζεται γι’ αυτά δεν είναι τόσο εύκολη, έχουν δημιουργηθεί τρόποι για να τους βοηθήσουν.

Αρχικά, το ίδιο το Android προσφέρει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το σκοπό αυτό, το οποίο βρίσκεται στις Ρυθμίσεις της συσκευής και λέγεται “Ψηφιακή Ισορροπία” (Digital Wellbeing) ή κάπως έτσι, ανάλογα με τον κατασκευαστή του κινητού.  Με αυτό μπορούμε εκτός από το να βρούμε πληροφορίες και στατιστικά για τις εφαρμογές και το χρόνο που χρησιμοποιούνται στο τηλέφωνο να καθορίσουμε:

  • όρια χρήσης ή και πλήρη απαγόρευση χρήσης για κάθε εφαρμογή που είναι εγκατεστημένη (το δεύτερο έχει νόημα στις περιπτώσεις που παιδιά παίζουν με τα κινητά των γονιών τους και δεν θέλουμε να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες ιδιωτικές εφαρμογές όπως τραπεζικές ή κοινωνικών δικτύων)
  • όρια στο χρόνο χρήσης της οθόνης γενικότερα
  • ώρα ύπνου κατά την οποία το κινητό θα απαγορεύει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές.
  • PIN για την πρόσβαση σε αυτές τις Ρυθμίσεις.

Ο ορισμός του PIN έχει βέβαια νόημα στην συνηθισμένη περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε κάποια όρια σε παιδιά που δεν έχουν ακόμα δικά τους κινητά και παίζουν με τα κινητά των γονιών τους ή σε παιδιά με δικά τους  τάμπλετ, τα οποία υπερβάλλουν στη χρήση τους.

Για διάφορους λόγους, ενδέχεται να μην υπάρχει στη συσκευή μας η Ρύθμιση της “Ψηφιακής Ισορροπίας”. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να την εγκαταστήσουμε από το Google Play Store. Ενδέχεται επίσης η εφαρμογή να μην υποστηρίζεται, κυρίως λόγω παλαιότητας. Για να ρυθμίσουμε την πρόσβαση και τους περιορισμούς χρήσης της συσκευής, μπορούμε τότε να χρησιμοποιήσουμε άλλες εφαρμογές με τις ίδιες δυνατότητες, όπως την AppBlock.

Αυτή η εφαρμογή, εκτός από τους προηγούμενους περιορισμούς, στοχεύει στο να αυξήσει  την παραγωγικότητα στην εργασία ή τη μελέτη στους μαθητές και φοιτητές. Έτσι μπορεί να απενεργοποιηθούν προσωρινά και οι ειδοποιήσεις διαφόρων εφαρμογών, μέσω των οποίων αποσπώνται πολλοί από την εργασία τους. Ακόμα μπορεί να προστεθεί και η ίδια η εφαρμογή στους περιορισμούς γι’ αυτούς που δεν θα κρατηθούν και θα απενεργοποιήσουν τον αποκλεισμό σε λίγα λεπτά.

Παρόμοια με την προηγούμενη είναι και η εφαρμογή Stay Focused: Block Site & App, η οποία μπορεί επίσης εκτός από εφαρμογές και ειδοποιήσεις,να μπλοκάρει και websites, mails, keywords κ.α.

Παρ’ όλα αυτά, αν ο ιδιοκτήτης της συσκευής (ή ο γονιός του παιδιού που γκρινιάζει)  δεν έχει ισχυρή θέληση και διάθεση να επιμείνει στην απόφασή του, θα βρει το λόγο και τον τρόπο για να ξεπεράσει τους περιορισμούς των εφαρμογών και να επαναφέρει την συσκευή του στην κανονική κατάστασή της.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *