TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareΑγορέςΚινητό

Τα φθηνότερα κινητά με τις καλύτερες κάμερες

Η τιμή δεν είναι το μόνο κριτήριο για την αγορά κινητού για να βγάζουμε καλές φωτογραφίες. Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι ναυαρχίδες των εταιρειών εξοπλίζονται με κάμερες που εμπεριέχουν ό,τι νεότερο και ακριβότερο σε υλικό και τεχνολογίες αιχμής. Πολλές φορές όμως και κινητά χαμηλότερης τιμής, δίνουν φωτογραφίες παρόμοιας ή λίγο χαμηλότερης ποιότητας από άλλα πολύ ακριβότερα, γιατί η τιμή εξαρτάται από παράγοντες όπως το υπόλοιπο hardware του κινητού, η ημερομηνία κυκλοφορίας, η χώρα προέλευσης, το κύρος της εταιρείας, η διαφήμιση, κ.α.

Ας δούμε κατ’ αρχήν τι σημαίνει σωστές φωτογραφίες καλής ποιότητας:

  • Να είναι ευκρινείς, σωστά εστιασμένες στα πρόσωπα ή στα αντικείμενα ακόμα κι αν αυτά κινούνται γρήγορα.
  • Να διατηρούνται επίσης τα προηγούμενα ακόμα κι αν μεγεθύνουμε ή εκτυπώσουμε τις φωτογραφίες.
  • Κατά τη λήψη σε εσωτερικούς χώρους και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, να μην υπάρχει κόκκος και να ξεχωρίζουν οι λεπτομέρειες.
  • Τα χρώματα να αποδίδονται φυσικά, όπως είναι στην πραγματικότητα κι όχι υπερτονισμένα.
  • Τα αντικείμενα και οι επιφάνειες να διαχωρίζονται σωστά μεταξύ τους και να μην αφήνουν σκιές το ένα μέσα στο άλλο.

Τα περισσότερα από αυτά σπάνια τα προσέχουμε στην συνήθη χρήση που κάνουμε και αν δούμε κάτι, δεν το δίνουμε σημασία. Αν όμως φωτογραφίες διαφορετικών κινητών συγκριθούν μεταξύ τους και μάλιστα μεγεθυμένες στην οθόνη του υπολογιστή ή αν προσπαθήσουμε να τις επεξεργαστούμε σέ κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, τότε οι διαφορές στην  ποιότητα διακρίνονται καλύτερα.

Εδώ επιλέχτηκαν τα κινητά που έχουν πολύ καλή ποιότητα φωτογραφίας, με τιμές που παραμένουν αρκετά έως πολύ χαμηλά:

 RAM/ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΟΘΟΝΗΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΤΙΜΗ ΑΠΟ
Redmi Note 10 Pro(6GB/128GB)6.67 AMOLEDΔιάρκεια μπαταρίας250€
Η βασική κάμερα με 108MP, έχει υψηλότερο δυναμικό εύρος, δίνοντας πλούσιες λεπτομέρειες και επαγγελματικό έλεγχο θορύβου. Το Night mode 2.0 μειώνει αποτελεσματικά τον θόρυβο και προσφέρει εξαιρετικά ευκρινείς νυχτερινές εικόνες. Υπάρχουν ακόμα, κάμερα με υπερευρυγώνιο 8MP και κάμερα telemacro 5MP που επιτρέπει λήψεις 2 φορές περισσότερο από έναν συνηθισμένο φακό macro.
 RAM/ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΟΘΟΝΗΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΤΙΜΗ ΑΠΟ
Redmi Note 9(4GB/128GB)6.53 IPSΠαλαιότερη έκδοση, μικρή RAM, απλή οθόνη160€

Προηγούμενης γενιάς μοντέλο της ίδιας εταιρείας, σε πολύ φτηνή τιμή. Χάρη στην κεντρική κάμερα 48MP θα απαθανατίσουμε με ακρίβεια και καθαρότητα τις περισσότερες σκηνές, ενώ υπάρχουν ευρυγώνιος φακός 8MP, macro κι ο φακός για το βάθος πεδίου.

 RAM/ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΟΘΟΝΗΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΤΙΜΗ ΑΠΟ
Google Pixel 4a(6GB/128GB)5,81 OLEDΜόνο 1 κάμερα πίσω, υψηλότερη τιμή380€

Αν και πολύ περιορισμένο σε hardware διαθέτοντας μόνο μια πίσω κάμερα στα 12.2MP, η Google είναι φημισμένη για το εξαιρετικό software των καμερών στα τηλέφωνά της, πετυχαίνοντας εντυπωσιακές φωτογραφίες μέρα και νύχτα.

 RAM/ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΟΘΟΝΗΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΤΙΜΗ ΑΠΟ
OnePlus Nord(8GB/128GB)6.4 AMOLEDΥψηλή τιμή320€

Το Nord έρχεται με βασικό αισθητήρα 48 MP, με οπτική σταθεροποίηση εικόνας (OIS) για την εξάλειψη του θολώματος από τις κινήσεις του χεριού. Η λειτουργία Nightscape χρησιμοποιεί έξυπνη επεξεργασία πολλαπλών καρέ για να προσθέτει φωτεινότητα, σαφήνεια και λεπτομέρειες σε τοπία πόλης με χαμηλό φωτισμό. Υπάρχουν ακόμα κάμερα με υπερευρυγώνιο 8MP και κάμερα macro 2MP.

 RAM/ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΟΘΟΝΗΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΤΙΜΗ ΑΠΟ
Samsung Galaxy A51(4GB/128GB)6.5″ FHD+ sAMOLEDΜικρή RAM270€

Λήψεις υψηλής ανάλυσης, ευκρινείς, καθαρές φωτογραφίες ημέρα και νύχτα. με την κύρια κάμερα 48MP. Ακόμα μια κάμερα Ultra Wide 123° 12MP, κάμερα Macro 5MP για εξαιρετικά κοντινές λήψεις. Τέλος η κάμερα βάθους 5MP επιτρέπει να ρυθμίζεται το βάθος πεδίου πριν και μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας και εξαλείφει τον ανεπιθύμητο θόρυβο φόντου από τις εικόνες, ώστε να φαίνονται πιο επαγγελματικές.

Αν και οι περισσότεροι θέλουμε από το κινητό να πατάμε απλώς το κουμπί και να τραβάμε εντυπωσιακές φωτογραφίες, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, μια που η φωτογραφία εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως κούνημα χεριού, σωστή εστίαση, φωτισμός, κάδρο, κ.α. Τεχνικές και τρόποι στο άρθρο μας, για καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *