TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Σάρωση εγγράφων με το κινητό

Sharing

Χειριζόμαστε ή και δημιουργούμε καθημερινά πλήθος πληροφοριών και στοιχείων τα οποία βρίσκονται σε διαφόρων μορφών έντυπα. Σωρούς εγγράφων  από προσωπικά (λογαριασμούς, ιατρικές εξετάσεις), επαγγελματικά (επαγγελματικές κάρτες, ενημερώσεις, φωτοτυπίες)  ή δημόσια (πιστοποιητικά, αποδεικτικά) στα οποία χρειάζεται ανά καιρούς να ανατρέξουμε για διάφορους λόγους.

Σ’ έναν κόσμο που βρίσκεται όλο και περισσότερο σε διαρκή κίνηση και ταυτόχρονα τα πάντα μετατρέπονται σε ψηφιακή μορφή, οι καθιερωμένοι τρόποι αποθήκευσης (ντοσιέ, φάκελοί, χαρτοφύλακες), καθίστανται όλο και λιγότερο αξιοποιήσιμοι.

Mobile_scan_app_1

Ένας πιο παραγωγικός και σύγχρονος τρόπος για την καταγραφή, αποθήκευση και διαθεσιμότητα, είναι το κινητό μας και οι ειδικές εφαρμογές σάρωσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης εγγράφων. Οι εφαρμογές αυτές είναι πολύ χρήσιμες  και θα μας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και προσπάθεια. Όταν χρειάζεται να στείλουμε σε μια υπηρεσία κάποιες σελίδες, αλλά δεν βρισκόμαστε κοντά σε υπολογιστή και σκάνερ, μπορούμε να τις σαρώσουμε  και στη συνέχεια να τις αποθηκεύσουμε ή να τις διαμοιράσουμε όπως νομίζουμε.

Ας δούμε τι κάνουν αυτά τα προγράμματα και γιατί διαφέρουν αρκετά από την απλή φωτογράφηση εγγράφων:

  • Σκανάρισμα του εγγράφου.
  • Διόρθωση, αν υπάρχει γωνιακή παραμόρφωση, λόγω μη σωστής τοποθέτησης της κάμερας.
  • Εξαφάνιση των αντανακλάσεων σε φωτογράφιση πίνακα με παράδοση μαθήματος.
  • Βελτίωση της ποιότητας των εικόνων.
  • Αυτόματο κόψιμο των άχρηστων τμημάτων γύρω από το έγγραφο.
  • Δυνατότητες εύκολης ταξινόμησης και ανεύρεσης εγγράφων με κατηγοριοποίηση ή ετικέτες (tags)
  • Αποθήκευση σαν εικόνα jpeg ή pdf τοπικά ή και σε υπηρεσία αποθήκευσης στο ίντερνετ.
  • Αυτόματη συμπίεση εικόνων για χρήση λιγότερου αποθηκευτικού χώρου.
  • Οπτική αναγνώριση του κειμένου (OCR) και μετατροπή του σε μορφή επεξεργάσιμου Word.
  • Πρόσθεση διαφόρων χρήσιμων υδατογραφημάτων όπως υπογραφή, ημερομηνία κ.α.

Διατίθενται αρκετές εφαρμογές αυτού του είδους και μάλιστα με τα περισσότερα χαρακτηριστικά τους στις δωρεάν εκδόσεις, αν και με κάποιους περιορισμούς (στον αριθμό εγγράφων που μπορεί να σαρωθούν, στην οπτική αναγνώριση κειμένου (OCR), στις δυνατότητες επεξεργασίας, κ.α.)

Εφαρμογές σάρωσης, επεξεργασίας και αποθήκευσης εγγράφων

Office Lens

Μια δωρεάν εφαρμογή από τη Microsoft με πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, ειδικά για την εκπαίδευση, όπως σάρωση έγγραφων  και πινάκων, καθιστώντας τα πιο ευανάγνωστα και σε ορισμένες περιπτώσεις επεξεργάσιμα, χωρίς να απαιτείται σύνδεση ή δημιουργία λογαριασμού.

CamScanner

Με πάρα πολλές δυνατότητες, σάρωση οποιουδήποτε είδους (εγγράφων αποδείξεων, σημειώσεων, βιβλίων, πινάκων), περικοπή και βελτίωση της σάρωσης, ώστε όλα τα γραφικά και το κείμενο να φαίνονται καθαρά, πρόσθεση σχολίων, σχεδίων,  προστασία με κωδικό πρόσβασης. Με τη συνδρομητική έκδοση προσφέρονται πολλά περισσότερα όπως OCR, 10GB χώρο στο ίντερνετ, δυνατότητα 40 συνεργατών κ.α.

Genius Scan – PDF Scanner

Με τη δωρεάν έκδοση σαρώνουμε έγγραφα, τα οποία μπορούμε μόνο να τα αποθηκεύσουμε σαν PDF, με ταχύτητα και ακρίβεια (συνήθως αυτό είναι το μόνο που μας χρειάζεται). Η πληρωμένη έκδοση Plus (4,99 €) μπορεί επίσης να αποθηκεύσει έγγραφα σε μορφή JPEG και απευθείας στο ίντερνετ, κρυπτογραφηση αρχείων κ.α.

Fast Scanner : Free PDF Scan

Περιλαμβάνει απλή σάρωση εγγράφων, υποστήριξη PDF και JPEG, αποστολή με μέιλ και φαξ και αρκετές λειτουργίες επεξεργασίας. Τα περισσότερα υπάρχουν στην δωρεάν έκδοση.

Google Drive

Αν χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της Google, τότε είναι πιθανό να έχουμε ήδη εγκατεστημένο στη συσκευή μας το Google Drive, το οποίο είναι μια υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων τοπικά και στο cloud, σαν αντίγραφα ασφαλείας και εύκολου διαμοιρασμού σε φίλους και συνεργάτες. Ανοίγοντας την εφαρμογή και στην κάτω δεξιά γωνία της αρχικής οθόνης πατάμε το κουμπί “+”, για να σκανάρουμε και μετά αφού κάνουμε κάποια βασική επεξεργασία το αποθηκεύουμε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και αρκετές από τις εφαρμογές σάρωσης εγγράφων με το κινητό, μπορούν να ολοκληρώσουν τις περισσότερες από τις εργασίες σάρωσης στη συσκευή μας, για να γίνει πλήρης αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους απαιτείται να υπάρχει σύνδεση στο ίντερνετ.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *