Οι καλύτεροι web browsers για κινητά

Από τις πιο σημαντικές εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή είναι τα προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ (Web browsers στα αγγλικά). Έχουμε παρουσιάσει τους καλύτερους για υπολογιστές στο άρθρο μας
Οι καλύτεροι browsers

Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι browsers για κινητά, διαθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά, τις επιδόσεις, καθώς και τις συνήθεις λειτουργίες περιήγησης στο ίντερνετ  τα οποία είναι:

  • Αποθήκευση αγαπημένων σελίδων και ιστορικού, για να μπορούμε να  τα ξαναβρίσκουμε εύκολα
  • Άνοιγμα πολλαπλών καρτελών για ταυτόχρονη περιήγηση σε διαφορετικές σελίδες.
  • Ανώνυμη ή ασφαλής πλοήγηση που δεν κρατάει στοιχεία από την περιήγηση μας.
  • Αυξομείωση του μεγέθους των κειμένων ή και όλης της σελίδας.
  • Συμπλήρωμα αυτόματα και με ασφάλεια των στοιχείων μας σε διάφορα σάιτς που έχουμε εγγραφεί για να μην τα ξαναγράφουμε κάθε φορά.

 Ας δούμε λοιπόν τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις  στους browsers που έχουν κερδίσει αναγνώριση και ποσοστά εγκατάστασης στις συσκευές (κινητά και τάμπλετς, Android και iOS) των χρηστών, μαζί με τα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν μεταξύ τους:

Google Chrome

Ο πιο δημοφιλής browser για όλες τις πλατφόρμες, μια που έρχεται προεγκατεστημένος σε πολλές συσκευές. Ολοκληρώνεται πλήρως με όλο το οικοσύστημα των εφαρμογών του Λογαριασμού Google (mail, αποθήκευση, Office, Ημερολόγιο, Youtube και πολλά άλλα), τα οποία συνδέονται πλήρως και με τις υπόλοιπες συσκευές μας, έτσι ώστε όλα τα δεδομένα μας να συγχρονίζονται εύκολα και παντού. Προσφέρει πρόσθετες λειτουργίες όπως ασφαλή αποθήκευση τρόπων πληρωμής, λειτουργία αποθήκευσης δεδομένων, αυτόματη μετάφραση, αποκλεισμό διαφημίσεων και αναδυόμενων παραθύρων κ.α.

Δε συνιστάται σε όσους δεν θέλουν να ακολουθούν την «μάζα» και όσους φοβούνται ότι η Google παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους για διαφημιστικούς ή και άλλους λόγους (αν και αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς και μέσω της λειτουργίας αναζήτησης από οποιονδήποτε browser).

Firefox Browser

Είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του Google Chrome και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλά που να τους ξεχωρίζουν, εκτός από το ο Firefox  θεωρείται ότι υποστηρίζει την προστασία της ιδιωτικής ζωής και δεν κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων για κερδοσκοπία, αν και κανείς δεν είναι τέλειος. Διαθέτει προστασία παρακολούθησης, συγχρονισμό μεταξύ συσκευών και πλατφορμών, ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, προσαρμογή εμφάνισης με διαφορετικά θέματα και επεκτάσεις λειτουργιών με πρόσθετα. Για πρόσθετη ασφάλεια διατίθεται η έκδοση Firefox Focus, η οποία θυσιάζει μέρος της λειτουργικότητας υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Microsoft Edge

Ο browser της Microsoft είναι μια αξιοπρεπής εφαρμογή περιήγησης στο κινητό. Συνιστάται βέβαια γι’ αυτούς που έχουν λογαριασμούς στο σύστημα της Microsoft και θέλουν να συγχρονίζουν εύκολα τα δεδομένα τους (π.χ. αρχεία Office) με τους υπολογιστές τους με τα Windows 10. Περιλαμβάνεται επίσης λειτουργία ανάγνωσης κωδικών QR καθώς και φωνητική αναζήτηση.

Opera Browser

Ο Opera, γνωστός κι αυτός από την δημοφιλή έκδοση για υπολογιστές, έρχεται κι αυτός στα κινητά με την κανονική που έχει όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά των υπόλοιπων browsers. Διατίθενται όμως κι άλλες εκδόσεις, όπως ο Opera Mini είναι μια μικρότερη, πιο ελαφριά έκδοση, η οποία προσφέρει μια γραμμή ειδοποιήσεων Facebook, μπλοκάρισμα διαφημίσεων και πολλά άλλα. Άλλη μια έκδοση είναι το Opera Touch, που ξεχωρίζει για το περιβάλλον εργασίας (κέρδισε βραβείο Red Dot) και είναι η μόνη του έκδοση και για iPhone.

Brave Browser

Ο Brave Browser είναι ένα από τα νεότερα προγράμματα περιήγησης που παρουσιάστηκε το 2016 και διαθέτει όλες τις βασικές λειτουργίες, όπως σελιδοδείκτες, ιστορικό, αποκλεισμό διαφημίσεων και cookies. Παρέχει ρυθμίσεις για βελτιώσεις ταχύτητας και διάρκειας ζωής της μπαταρίας καθώς και ξεχωριστές ρυθμίσεις ανά τοποθεσία.

Dolphin Browser

Το πρόγραμμα περιήγησης Dolphin ήταν πολύ δημοφιλές και επιτυχημένο παλαιότερα στο Android. Αν και σήμερα έχει υποχωρήσει πίσω από τις γνωστότερες εφαρμογές, είναι αρκετά καλό και αξίζει μια δοκιμή. Περιλαμβάνει υποστήριξη flash, επεκτάσεις, αποκλεισμό διαφημίσεων, λειτουργία ανώνυμης περιήγησης, φωνητικό έλεγχο ή με χειρονομίες (gestures). 

Ecosia Browser

Ο Ecosia είναι ένας browser ο οποίος εκτός από τις περισσότερες γνωστές λειτουργίες που αναφέρονται και παραπάνω, ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, μια που δίνει μέχρι και το 80% των κερδών του για δενδροφυτεύσεις. Αυτό δεν παίζει βέβαια κάποιο ρόλο στην εμπειρία πλοήγησης, όμως για κάποιους μπορεί να είναι επιθυμητό. Βασίζεται στον κώδικα του Chromium, όπως και ο Chrome και γι’ αυτό μοιάζουν αρκετά.

Όλοι οι παραπάνω browsers διατίθενται δωρεάν για κινητά Android αλλά και για κινητά με iOS. Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται οι δημοφιλέστεροι για το 2019 στην Ελλάδα, όπου φαίνεται ότι μεγάλο μερίδιο κατέχουν οι αρχικά εγκατεστημένοι των δημοφιλέστερων κινητών (iPhone και Samsung).

Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

Δείτε και το άρθρο μας για τους  καλύτερους browsers για το 2020 για υπολογιστή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.