TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΚινητό

Μεταφορά αρχείων

Πολλές φορές χρειάζεται να μεταφέρουμε αρχεία μεταξύ των συσκευών μας. Φωτογραφίες ή βίντεο από το κινητό που θέλουμε να τα επεξεργαστούμε στον υπολογιστή ή να τα αποθηκεύσουμε. Αρχεία PDF (βιβλία, εκπαιδευτικές σημειώσεις, κ.α.) που τα θέλουμε στο τάμπλετ  για να τα έχουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε διαθέσιμα. Και για φανταστείτε μια πιο προχωρημένη περίπτωση: Μια παρουσίαση του μαθήματος σε PowerPoint για να μελετήσουν οι μαθητές από εκεί και ένα φύλλο με ασκήσεις στο Word,  για να το συμπληρώσουν και να μας το επιστρέψουν για να το ελέγξουμε.


Μεταφορά αρχείων με στικάκι USB

Usb_dual

Ο συνηθέστερος τρόπος μεταφοράς αρχείων μεταξύ υπολογιστών σήμερα είναι βέβαια το στικάκι USB. Πολλοί όμως δεν τα θέλουν να μπαίνουν στον υπολογιστή τους από το φόβο της μόλυνσης από ιούς. Από την άλλη τα τάμπλετ και τα κινητά δεν έχουν την κανονική είσοδο USB αλλά μια μικρότερη (Mini USB), οπότε απαιτείται ένα ειδικό καλώδιο για να γίνει η σύνδεση, η οποία δεν είναι και πάντα εφικτή (εξαρτάται από το μοντέλο, από τον κατασκευαστή, την έκδοση λειτουργικού που έχει η συσκευή). Βασικά πρέπει να υποστηρίζει το USB OTG (On the Go) για να μπορεί να αναγνωρίσει το στικάκι USB που θα συνδέσουμε. Τώρα τελευταία κυκλοφορούν στικάκια USB και με τις 2 εξόδους (κανονική USB από τη μία και  ini USB από την άλλη.

Μεταφορά αρχείων μέσω Wifi

Δεν είναι πρακτικό να κουβαλάμε παντού το καλώδιο ή το στικάκι, πολλές φορές ξεχνάμε το ένα ή το άλλο κάπου αλλού. Ένας πιο εύκολος τρόπος για μεταφορά αρχείων είναι χρησιμοποιώντας το WiFi δίκτυο και μια  δωρεάν εφαρμογή για Android, το Airdroid με το οποίο μπορούμε να δούμε όλους τους φακέλους και τα αρχεία του τάμπλετ ή του κινητού και  τα οποία μπορούμε να διαχειριστούμε με πολλούς τρόπους, όπως μεταφορά από και προς τον υπολογιστή μας, διαγραφή, δημιουργία νέων φακέλων κ.α. Περισσότερες πληροφορίες για τη μεταφορά αρχείων μέσω Wifi με το Airdroid εδώ.

Μεταφορά αρχείων με bluetooth

Όλες οι φορητές συσκευές (κινητά, τάμπλετ, λάπτοπ) υποστηρίζουν το πρωτόκολλο μεταφοράς bluetooth. Για να αποστείλουμε αρχεία από τη μία στην άλλη, πρέπει το bluetooth να είναι ενεργοποιημένο και στις 2 συσκευές.

Στο κινητό ή τάμπλετ, σέρνουμε από το επάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω και μετά Πατάμε το σχετικό εικονίδιο. Πάμε στο αρχείο π.χ. φωτογραφία, πατάμε πάνω του και μετά Κοινή χρήση. Εδώ επιλέγουμε bluetooth και κατόπιν τη συσκευή που θα σταλεί το αρχείο.

Στον υπολογιστή, ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις του, πατώντας το κουμπί Έναρξη κάτω αριστερά και επιλέγοντας το εικονίδιο με τη ροδέλα. Στο παράθυρο των Ρυθμίσεων, επιλέγουμε Συσκευές και κατόπιν ενεργοποιούμε το Bluetooth. Τώρα κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε κάποιο αρχείο, επιλέγουμε Αποστολή προς > Συσκευή bluetooth.

Το μειονέκτημα της αποστολής αρχείων μέσω bluetooth, είναι ότι είναι κατάλληλη για μικρά αρχεία (κείμενα, φωτογραφίες, κ.α.) και τα μεγαλύτερο σε μεγέθος αρχεία καθυστερούν πολύ.

Μεταφορά αρχείων με email

Στην περίπτωση που θέλουμε να διαθέσουμε αρχεία σε πολλούς χρήστες το Airdroid δεν μας εξυπηρετεί. Σ’ αυτήν την περίπτωση η λύση είναι η αποστολή των αρχείων που θέλουμε από οποιαδήποτε συσκευή τα έχουμε, με email σαν συνημμένα. Χρησιμοποιώντας την Αποστολή σε πολλούς παραλήπτες μπορούμε να τα στείλουμε ταυτόχρονα σε όσους θέλουμε -αρκεί να έχουμε το email τους- κι έτσι τα αρχεία να είναι προσβάσιμα από οπουδήποτε υπάρχει WiFi.

Υπηρεσίες online αποθήκευσης αρχείων

host-powerpoint-presentations

Οι εταιρείες που μας προσφέρουν το δωρεάν email, βάζουν κάποιους περιορισμούς στο μέγεθος των συνημμένων (50-100MB).  Αν θέλουμε να διανείμουμε μεγάλα αρχεία (βίντεο, πολλές φωτογραφίες) πρέπει να βρούμε έναν άλλο τρόπο. Αυτός είναι χρησιμοποιώντας μια υπηρεσία online αποθήκευσης αρχείων όπως το Dropbox, το Google drive, to OneDrive της Microsoft. Αυτές οι υπηρεσίες μας δίνουν online αποθηκευτικό χώρο (1-5 GB) αρκεί να έχουμε ή να δημιουργήσουμε λογαριασμό σ’ αυτές. Εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους, να μεταφέρουμε αρχεία και να κάνουμε διάφορες εργασίες με αυτά.

Μάλιστα μας παρέχουν και ένα πρόγραμμα με το οποίο δημιουργείται ένας ξεχωριστός φάκελος στον υπολογιστή μας που περιέχει τα ίδια με τον online χώρο. Κάθε φορά που κάνουμε μια εργασία σ’ αυτόν το φάκελο (διαγραφή, αποθήκευση κ.α), το ίδιο γίνεται αυτόματα και στον online χώρο και αντίστροφα. Παρόμοια προγράμματα παρέχονται και για φορητές συσκευές.
Μια από τις εργασίες  που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε κοινόχρηστο κάποιο αρχείο ή και ολόκληρο φάκελο  με τα περιεχόμενά του (share), έτσι ώστε να μπορεί να τα βλέπει ή και να τα επεξεργάζεται, όποιος έχει το link. Μ’ αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο απλώς μεταφέροντας αρχεία στον ειδικό αυτό φάκελο να τα διαμοιράζουμε σε συναδέλφους, μαθητές κι αυτοί να τα βλέπουν ή να τα επεξεργάζονται και να μας τα ξαναστέλνουν.

Μεταφορά αρχείων μέσω ίντερνετ

Υπάρχουν και υπηρεσίες μεταφοράς και διαμοιρασμού αρχείων μέσω ίντερνετ, δωρεάν, ανώνυμα και χωρίς εγγραφή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *