TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Μείωση χρήσης δεδομένων

Η συνεχής χρήση του ίντερνετ εν κινήσει, θεωρείται απαραίτητη κυρίως για τους επαγγελματίες, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κάνουν λεπτό χωρίς να ελέγξουν τα κοινωνικά δίκτυα ή τα νέα, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς. Όσοι έχουν σύνδεση με συμβόλαιο, συμπεριλαμβάνεται σε αυτό και κάποια χρήση δεδομένων, ενώ όσοι έχουν πακέτα καρτοκινητής, προχωρούν συνήθως στην αγορά κάποιου πακέτου mobile internet.

Επειδή πολύ εύκολα παρασυρόμαστε και υπερβαίνουμε και στις 2 περιπτώσεις τα όρια δεδομένων που έχουμε, καλό είναι να ελέγχουμε και να περιορίζουμε, όσο είναι δυνατό την κατανάλωση τους και ειδικά την άσκοπη, που γίνεται χωρίς τη θέλησή μας.

Αρχικά θα εξετάσουμε πόση είναι η μέση μηνιαία κατανάλωση δεδομένων που κάνουμε συνήθως. Αυτό θα το βρούμε στις Ρυθμίσεις της συσκευής και στην κατηγορία Δίκτυα και ίντερνετ ή Δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή κάτι παρόμοιο, ανάλογα με τη συσκευή και την έκδοση Android που διαθέτει. Εδώ θα πατήσουμε στη Χρήση δεδομένων, όπου θα βρούμε την κατανάλωση δεδομένων και τις εφαρμογές που τα χρησιμοποιούν. Αυτές είναι κυρίως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, email, προβολής βίντεο και ίσως online παιχνίδια, οι οποίες είναι ρυθμισμένες να λειτουργούν στο παρασκήνιο και να μας ειδοποιούν για νέα μηνύματα κ.α. χωρίς να τις ανοίξουμε.

Ας δούμε τώρα τις κυριότερες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, για να περιορίσουμε την κατανάλωση δεδομένων :

Αφού εντοπίσουμε τις εφαρμογές που καταναλώνουν δεδομένα, θα τις ανοίξουμε και θα πάμε στις Ρυθμίσεις της κάθε μιας. Εδώ θα πρέπει να βρούμε και να απενεργοποιήσουμε τις επιλογές για την αυτόματη ενημέρωση που κάνουν, ακόμα και όταν δεν τις κοιτάζουμε, έτσι ώστε η ενημέρωση να γίνεται μόνο όταν τις ανοίγουμε. Στις περισσότερες μπορούμε  και να ρυθμίσουμε τη συχνότητα που πραγματοποιείται ο συγχρονισμός ή η ενημέρωση. Υπάρχουν όμως και κάποιες, όπως το Facebook, που δεν μας επιτρέπουν να απενεργοποιήσουμε εντελώς τη δραστηριότητά τους στο παρασκήνιο.

 Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα πάμε ξανά στις Ρυθμίσεις του κινητού, στην κατηγορία Εφαρμογές, όπου ελέγχουμε την κατανάλωση δεδομένων κάθε εφαρμογής ξεχωριστά (πατώντας πάνω της) και ταυτόχρονα περιορίζουμε ή διακόπτουμε την πρόσβασή της στα δεδομένα επιτρέποντας  μόνο τη χρήση ίντερνετ μέσω Wi-fi.

Αν  όλα τα προηγούμενα είναι αρκετά πολύπλοκα, υπάρχει μια πιο απλή λύση. Από τις Ρυθμίσεις πάλι της συσκευής, πάμε στα Δίκτυα και ίντερνετ ή Δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή κάτι παρόμοιο και ψάχνουμε για μια επιλογή του τύπου  Εξοικονόμηση δεδομένων, με την οποία γίνεται ένας γενικός περιορισμός χρήσης δεδομένων, παρόμοιος με τους παραπάνω, αλλά για όλες τις εφαρμογές της συσκευής. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να εξαιρέσουμε κάποιες εφαρμογές και να τους δώσουμε απεριόριστη χρήση στα δεδομένα.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν διακόπτεται εντελώς η χρήση δεδομένων αλλά κυρίως τα δεδομένα παρασκηνίου, δηλαδή όλες οι εφαρμογές θα κατεβάζουν τις ενημερώσεις (μηνύματα, mails, φωτογραφίες, κ.α.) όταν τις ανοίγουμε.

Τέλος, αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε εντελώς τη χρήση δεδομένων ή και να την ενεργοποιήσουμε ξανά, σέρνουμε από το επάνω μέρος της οθόνης, δύο φορές προς τα κάτω και πατάμε Δεδομένα κινητής τηλεφωνίας (ή κάτι παρόμοιο, ανάλογα με την εταιρεία). Αν δεν το βρίσκουμε,  μπορεί να χρειαστεί να σύρουμε  και προς τα δεξιά για να βρεθεί η επιλογή. Αν δεν βρίσκεται κι εκεί, πατάμε Επεξεργασία (συνήθως το εικονίδιο του μολυβιού που είναι στο πάνω μέρος) και σέρνουμε το εικονίδιο των Δεδομένων στις Γρήγορες ρυθμίσεις.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *