TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

InternetΚινητό

Κατάργηση διαφημίσεων στο κινητό

Οι περισσότερες είναι ελκυστικές, πολλές είναι και έξυπνες αλλά αρκετές είναι και ενοχλητικές. Πολλοί θα σκεφτούν ότι είναι οι γυναίκες αλλά όπως φαίνεται κι από τον τίτλο του άρθρου εννοούμε τις διαφημίσεις. Αναγκαίο κακό μεν, απαραίτητες δε ;-). Κι όσο  είναι διακριτικές, όλοι τις ανεχόμαστε, μια που ξέρουμε ότι χάρη σ’ αυτές απολαμβάνουμε τόσο πολύ ελεύθερο περιεχόμενο στο ίντερνετ, πολλές φορές όμως ξεπερνούν τα όρια, δυσκολεύοντας μας στη λειτουργία των συσκευών μας.

Ειδικά στα κινητά οι διαφημίσεις γίνονται όλο και πιο επιθετικές. Εμφανίζονται μόλις συνδεθούμε με δεδομένα ή wifi, προσθέτοντας σελιδοδείκτες στην αρχική οθόνη, προβάλλοντας διαφημίσεις στη γραμμή ειδοποιήσεων, ή και καταλαμβάνοντάς την ολόκληρη, προτρέποντάς μας σε αγορές, σε επισκέψεις διαφόρων σάιτς ή σε άλλου είδους ενέργειες. Μερικές από αυτές μπορεί ακόμα και να κάνουν απόπειρες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) για να κλέβουν προσωπικές πληροφορίες με το πρόσχημα των διαγωνισμών. Συνήθως προέρχονται από διάφορες δωρεάν εφαρμογές ή παιχνίδια που βρίσκουμε και τα εγκαθιστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη συμφωνώντας με τους όρους και δίνοντας τα δικαιώματα πρόσβασης που απαιτούν στη συσκευή μας.

Αν έχουμε συνεχή και πολλή δραστηριότητα στο κινητό, κατεβάζοντας εφαρμογές από το  Store ή από κοινωνικά δίκτυα, δεν θα μπορούμε να εντοπίσουμε πώς και πότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα και βέβαια δεν  θα ξέρουμε πώς να απαλλαγούμε από τις διαφημίσεις αυτές.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για την κατάργηση των διαφημίσεων στο κινητό;

  • Η πρώτη μας δουλειά όταν εμφανιστούν τέτοιες διαφημίσεις είναι να θυμηθούμε, να βρούμε και να απεγκαταστήσουμε τις εφαρμογές ή παιχνίδια που έχουμε εγκαταστήσει τον τελευταίο καιρό (εμείς ή τα μικρότερα αδέλφια μας ή τα παιδιά μας). Αυτό γίνεται από Ρυθμίσεις – Εφαρμογές.
  • Αν δε θυμόμαστε ή δε ξέρουμε ποιες εφαρμογές και πότε έχουν μπει,  μπορούμε να δούμε ποιες εφαρμογές τρέχουν και να κλείσουμε ή και μετά να απεγκαταστήσουμε την ύποπτη εφαρμογή. Αυτό γίνεται πατώντας το κουμπάκι με τα  2 τετραγωνάκια που είναι αριστερά ή δεξιά (ανάλογα με τη συσκευή) στο κεντρικό κουμπί, τη στιγμή που θα εμφανιστεί η διαφήμιση στην οθόνη του κινητού. Τότε θα δούμε τις πιο πρόσφατες εφαρμογές που έχουν ανοίξει και μαζί  με αυτές και την εφαρμογή των διαφημίσεων (αν είμαστε τυχεροί), οπότε θα καταλάβουμε ποια είναι και θα την απεγκαταστήσουμε
  • Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές δεν εμφανίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Σ΄ αυτήν την περίπτωση αφού μεταβούμε στις Ρυθμίσεις -Εφαρμογές, θα πρέπει να ψάξουμε για κάποια εφαρμογή χωρίς εικονίδιο, η οποία πιθανόν να είναι αυτή που θέλουμε.
  • Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν λειτουργεί, θα κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια κατεβάζοντας την εφαρμογή AppBrain Ad Detector από το Play Store. Αυτή η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει τις εφαρμογές που έχουν διαφημίσεις, που ανήκουν σε διαφημιστικά δίκτυα και διάφορα άλλα είδη διαφημίσεων και μετά εμείς μπορούμε να επιλέξουμε ποιες θα μπλοκάρουμε ή θα καταργήσουμε.

Καλύτερο απ’ όλα φυσικά είναι η πρόληψη, προσέχοντας πάντα τι εγκαθιστούμε και  τι άδειες και δικαιώματα μας ζητάει να του δώσουμε για να εγκατασταθεί. Ειδικά τις δωρεάν εκδόσεις παιχνιδιών και άλλων εφαρμογών από τις οποίες προέρχονται οι περισσότερες από τις διαφημίσεις στα κινητά μας.

Δείτε ακόμα

Μια σκέψη για το “Κατάργηση διαφημίσεων στο κινητό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *