Καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό

Λένε ότι η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις μαζί σου και οι φωτογραφικές μηχανές που έχουμε οι περισσότεροι από μας μαζί μας, είναι αυτές των κινητών μας. Οι κάμερες αυτές έχουν εξελιχθεί αρκετά από τότε που παρουσιάστηκαν και μπορούν πια να συγκριθούν στην ποιότητα και στις δυνατότητες, με τις πραγματικές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, αν και παρουσιάζουν ακόμα κάποιες αδυναμίες. Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι η δυσκολία λήψης καλών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού ή περίπλοκου φωτισμού (ειδικά στις φθηνότερες συσκευές), η απουσία και η δυσκολία εφαρμογής χειροκίνητων ρυθμίσεων.

Όμως και με τα κινητά μπορούμε να βγάλουμε πολύ καλές φωτογραφίες και παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά απλά κόλπα και συμβουλές για να βγάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό:

ΕΣΤΙΑΣΗ

Όταν διαλέξουμε το θέμα μας, το στοχεύουμε και πατάμε μια φορά πάνω στην οθόνη για να εστιάσουμε σωστά σε αυτό και για αυτόματη ρύθμιση λήψης.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Προσπαθούμε να βρούμε κάπου για να στηρίξουμε το κινητό ή τους αγκώνες μας (ειδικά αν κάνουμε ζουμ ή αν φωτογραφίζουμε σε σκοτεινά περιβάλλοντα), για να αποφύγουμε κουνημένες φωτογραφίες.

ΚΟΝΤΙΝΗ ΛΗΨΗ

Προσπαθούμε να πηγαίνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο θέμα μας και να μην το παρακάνουμε με το ζουμ (ειδικά το ψηφιακό), το οποίο ελαττώνει την ποιότητα της φωτογραφίας.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΔΡΟΥ

Να μην τοποθετούμε το θέμα μας στο κέντρο της φωτογραφίας. Χωρίζουμε νοητά την οθόνη σε 9 ίσες ορθογώνιες περιοχές χρησιμοποιώντας 2 οριζόντιες και 2 κάθετες ευθείες (αρκετά κινητά διαθέτουν και ρύθμιση γι’ αυτό) και τοποθετούμε τα αντικείμενα ή τα ενδιαφέροντα σημεία εκεί που τέμνονται οι γραμμές.

ΓΩΝΙΑ ΛΗΨΗΣ

Συνηθίζουμε να τραβάμε φωτογραφίες όρθιοι, έχοντας τη συσκευή στο ύψος των ματιών. Θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε, φωτογραφίζοντας από χαμηλότερη γωνία ή από ψηλότερη, για πιο ενδιαφέρουσες λήψεις.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΔΗΓΟΙ

Όποτε μπορούμε να χρησιμοποιούμε διάφορες γραμμές στην εικόνα που να οδηγούν το μάτι του θεατή προς το θέμα, όπως δρόμους, τοίχους, σκάλες, δημιουργώντας έτσι βάθος στη φωτογραφία.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σημαντικό είναι ο φωτισμός π.χ. ο ήλιος, να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο. Σε περιπτώσεις που ο φωτισμός είναι πίσω από το θέμα, χρησιμοποιούμε το φλας, αλλιώς θα φαίνεται μόνο η σκοτεινή σιλουέτα.

ΦΛΑΣ

Το φυσικό φως σχεδόν πάντα δίνει καλύτερες φωτογραφίες από αυτές που τραβιούνται με φλας. Και βέβαια αν το χρησιμοποιήσουμε π.χ. για σκοτεινά πλάνα ή αν ο φωτισμός είναι πίσω από το θέμα ή αν υπάρχουν σκιές, να θυμόμαστε ότι το φλας φωτίζει μια περιοχή 3-5 μέτρων.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Χρησιμοποιούμε τη σωστή ανάλυση, ανάλογα με τη φωτογραφία. Υψηλή ανάλυση=μεγάλο μέγεθος χρησιμοποιούμε κυρίως για φωτογραφίες που θα εκτυπώσουμε ή θα μεγεθύνουμε. Χαμηλή ανάλυση=μικρό μέγεθος κυρίως για φωτογραφίες που θα ανεβάσουμε στο ίντερνετ ή θα τις στείλουμε με μέιλ.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Τέλος, θυμόμαστε να καθαρίζουμε τακτικά το φακό, τον οποίο μπορεί να λερώνουμε ασυναίσθητα με τα δάχτυλά μας ή αν ακουμπάμε το κινητό σε λερωμένες επιφάνειες.

Οι παραπάνω συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό θα μας βοηθήσουν στο να πετύχουμε πιο σωστά αποτελέσματα και να ελαχιστοποιήσουμε τις αδιάφορες ή κακές φωτογραφίες όμως δεν θα μας κάνουν αυτόματα και καλούς φωτογράφους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυριότερο για την εκμάθηση μιας τεχνικής, είναι πέρα από το ταλέντο και τη γνώση, εξάσκηση και πειραματισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.