TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

ΓνώσειςΚινητό

Καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό

Sharing

Λένε ότι η καλύτερη κάμερα είναι αυτή που έχεις μαζί σου και οι φωτογραφικές μηχανές που έχουμε οι περισσότεροι από μας μαζί μας, είναι αυτές των κινητών μας. Οι κάμερες αυτές έχουν εξελιχθεί αρκετά από τότε που παρουσιάστηκαν και μπορούν πια να συγκριθούν στην ποιότητα και στις δυνατότητες, με τις πραγματικές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, αν και παρουσιάζουν ακόμα κάποιες αδυναμίες. Οι κυριότερες απ’ αυτές είναι η δυσκολία λήψης καλών φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού ή περίπλοκου φωτισμού (ειδικά στις φθηνότερες συσκευές), η απουσία και η δυσκολία εφαρμογής χειροκίνητων ρυθμίσεων.

Όμως και με τα κινητά μπορούμε να βγάλουμε πολύ καλές φωτογραφίες και παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά απλά κόλπα και συμβουλές για να βγάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό:

ΕΣΤΙΑΣΗ

Όταν διαλέξουμε το θέμα μας, το στοχεύουμε και πατάμε μια φορά πάνω στην οθόνη για να εστιάσουμε σωστά σε αυτό και για αυτόματη ρύθμιση λήψης.

ΣΤΗΡΙΞΗ

Προσπαθούμε να βρούμε κάπου για να στηρίξουμε το κινητό ή τους αγκώνες μας (ειδικά όταν κάνουμε ζουμ ή όταν φωτογραφίζουμε σε σκοτεινά περιβάλλοντα), ώστε να παραμείνει ακίνητο, για να αποφύγουμε κουνημένες δηλαδή θολές φωτογραφίες.

ΚΟΝΤΙΝΗ ΛΗΨΗ

Το ζουμ ελαττώνει την ποιότητα της φωτογραφίας, είτε γιατί όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο ακίνητη πρέπει να είναι η κάμερα είτε γιατί συνήθως γίνεται ψηφιακά και όχι με ξεχωριστό φακό. Προσπαθούμε λοιπόν να πηγαίνουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο θέμα μας και να μην το παρακάνουμε με το ζουμ.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΔΡΟΥ

Να μην τοποθετούμε το θέμα μας στο κέντρο της φωτογραφίας. Χωρίζουμε νοητά την οθόνη σε 9 ίσες ορθογώνιες περιοχές χρησιμοποιώντας 2 οριζόντιες και 2 κάθετες ευθείες (αρκετά κινητά διαθέτουν και ρύθμιση γι’ αυτό) και τοποθετούμε τα αντικείμενα ή τα ενδιαφέροντα σημεία εκεί που τέμνονται οι γραμμές.

ΓΩΝΙΑ ΛΗΨΗΣ

Συνηθίζουμε να τραβάμε φωτογραφίες όρθιοι, έχοντας τη συσκευή στο ύψος των ματιών. Θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε, φωτογραφίζοντας από χαμηλότερη γωνία ή από ψηλότερη, για πιο ενδιαφέρουσες λήψεις.

ΓΡΑΜΜΕΣ ΟΔΗΓΟΙ

Όποτε μπορούμε να χρησιμοποιούμε διάφορες γραμμές στην εικόνα που να οδηγούν το μάτι του θεατή προς το θέμα, όπως δρόμους, τοίχους, σκάλες, δημιουργώντας έτσι βάθος στη φωτογραφία.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Πολύ σημαντικό είναι ο φωτισμός π.χ. ο ήλιος, να έρχεται πίσω από τον φωτογράφο. Σε περιπτώσεις που ο φωτισμός είναι πίσω από το θέμα, χρησιμοποιούμε το φλας, αλλιώς θα φαίνεται μόνο η σκοτεινή σιλουέτα.

ΦΛΑΣ

Το φυσικό φως σχεδόν πάντα δίνει καλύτερες φωτογραφίες από αυτές που τραβιούνται με φλας. Και βέβαια αν το χρησιμοποιήσουμε π.χ. για σκοτεινά πλάνα ή αν ο φωτισμός είναι πίσω από το θέμα ή αν υπάρχουν σκιές, να θυμόμαστε ότι το φλας φωτίζει μια περιοχή 3-5 μέτρων.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Χρησιμοποιούμε τη σωστή ανάλυση, την οποία ρυθμίζουμε από το μενού Ρυθμίσεων της κάμερας, ανάλογα με τη φωτογραφία. Υψηλή ανάλυση=μεγάλο μέγεθος χρησιμοποιούμε κυρίως για φωτογραφίες που θα εκτυπώσουμε ή θα μεγεθύνουμε. Χαμηλή ανάλυση=μικρό μέγεθος κυρίως για φωτογραφίες που θα ανεβάσουμε στο ίντερνετ ή θα τις στείλουμε με μέιλ.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Αν και συνήθως δεν το σκεφτόμαστε, πρέπει να θυμόμαστε να καθαρίζουμε τακτικά το φακό, τον οποίο μπορεί να λερώνουμε ασυναίσθητα με τα δάχτυλά μας ή αν ακουμπάμε το κινητό σε λερωμένες επιφάνειες.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τέλος, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες κατευθείαν όπως είναι, χωρίς να νοιάζονται να διορθώσουν τυχόν ατέλειες και να τις βελτιώσουν με διάφορους τρόπους. Όμως οι ψηφιακές εικόνες δεν έχουν χαρακτήρα, είναι λίγο επίπεδες, γιατί έχουν σχεδιαστεί επίτηδες για να είναι ουδέτερες αναπαραστάσεις της σκηνής. Το κυριότερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε (μετά τη λήψη) για να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αποδοχή των φωτογραφιών είναι η επεξεργασία τους. Είτε σε μια εφαρμογή Επεξεργασίας φωτογραφίας στο κινητό είτε ακόμα καλύτερα σε ένα πρόγραμμα  Επεξεργασίας εικόνας στον υπολογιστή.

Δεν χρειάζεται γι’ αυτό να έχουμε πολλές γνώσεις επεξεργασίας εικόνας. Η απλή προσαρμογή της έκθεσης, της αντίθεσης και των χρωματικών τόνων και βέβαια η περιστροφή ( αν ο ορίζοντας γέρνει) είναι αρκετά για να μετατραπεί μια απλή φωτογραφία σε ξεχωριστή. Αυτές τις απλές διαδικασίες αναφερθήκαμε στα άρθρα μας Γνωριμία με το Photoshop – Τα βασικά της επεξεργασίας εικόνας, Επεξεργασία εικόνας στο Word, και Επεξεργασία εικόνας με το paint.net.

Οι παραπάνω συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες με το κινητό θα μας βοηθήσουν στο να πετύχουμε πιο σωστά αποτελέσματα και να ελαχιστοποιήσουμε τις αδιάφορες ή κακές φωτογραφίες όμως δεν θα μας κάνουν αυτόματα και καλούς φωτογράφους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυριότερο για την εκμάθηση μιας τεχνικής, είναι πέρα από το ταλέντο και τη γνώση, εξάσκηση και πειραματισμός.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *