TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Επεξεργασία pdf αρχείων στο κινητό

Τα αρχεία PDF (Portable Document Format) τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση και μοίρασμα ψηφιακών εντύπων, όπως δημόσια,  εκπαιδευτικά, διαφημιστικά, περιοδικά, κ.α., μπορούμε πια να τα ανοίξουμε σε όλων των ειδών τις συσκευές και βέβαια και στις φορητές (κινητά και τάμπλετς).

Παρουσιάζεται συχνά η ανάγκη για τους εκπαιδευτικούς ή και τους μαθητές και φοιτητές να σημειώσουν ή να σχεδιάσουν κάτι πάνω στο pdf. Στελέχη επιχειρήσεων επίσης, χρειάζεται να προτείνουν αλλαγές και να συνεργαστούν για το έγγραφο και πολλοί απλώς να το υπογράψουν και να το υποβάλλουν σε μια υπηρεσία. Αν και το άνοιγμα αρχείων pdf, γίνεται εύκολα σε φορητές συσκευές (κινητά και τάμπλετς), δεν είναι τόσο απλή η επεξεργασία τους.




Όπως έχουμε δείξει στα προηγούμενα άρθρα μας Επεξεργασία PDF αρχείων και Επεξεργασία pdf αρχείων – Γράφω και σχεδιάζω σε pdf, μπορούμε να τα τροποποιήσουμε στον υπολογιστή με διάφορους τρόπους. Καθώς όμως παρουσιάζονται όλο και πιο πολύ, περιπτώσεις όπου αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα ή δεν υπάρχει διαθεσιμότητα υπολογιστή, ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε επεξεργασία pdf αρχείων και στα κινητά.

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές με τις οποίες, εκτός από το άνοιγμα, είναι δυνατή η επεξεργασία pdf αρχείων σε κινητά και και τάμπλετς  με Android. Με αυτές μπορούμε να:

  • Ανοίξουμε και να δούμε τέτοια αρχεία τοπικά ή από το ίντερνετ.
  • Κάνουμε αναζήτηση λέξεων ή φράσεων σε όλο το έγγραφο.
  • Υπογραμμίσουμε, να σημειώσουμε και να σχεδιάσουμε πάνω στο έγγραφο.
  • Συμπληρώσουμε φόρμες, να υπογράψουμε και να το στείλουμε.
  • Μοιραστούμε και να συνεργαστούμε με διάφορους τρόπους.
  • Αποθηκεύσουμε online για χρήση από οπουδήποτε.

Οι πιο γνωστές εφαρμογές και  μάλιστα αρκετές δωρεάν, είναι:

Adobe Acrobat Reader
Η πιο γνωστή εφαρμογή για άνοιγμα pdf στους υπολογιστές, από την Adobe, δημιουργό του αρχείου pdf, διατίθεται και για Android. Για εκμετάλλευση πρόσθετων δυνατοτήτων υπάρχουν αγορές εντός εφαρμογής.

Android_pdf_edit_Acrobat_Reader

Xodo PDF Reader & Editor

Εντελώς δωρεάν, χωρίς να του λείπει καμία δυνατότητα για έξτρα αγορά διατίθεται εκτός από Android, iOS, Windows και σαν εφαρμογή web,  για χρήση από όλους ανεξαρτήτου συσκευής κα πλατφόρμας.

Android_pdf_editt_Xodo

PDF Reader – Scan, Edit & Share

Με επιπλέον δυνατότητες ανοίγματος προστατευμένων αρχείων και σάρωσης (σκαναρίσματος) εγγράφων με την κάμερα και μετατροπής τους σε pdf.

Android_pdf_editt_PDF Reader_Scan_Edit_Share

Υπάρχουν και πολλές άλλες εφαρμογές αυτού του είδους (ezPDF Reader,  PDF Max, Foxit MobilePDF) με παρόμοια προσέγγιση και μικροδιαφορές που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος και να αποφασίσει ποια θα χρησιμοποιήσει, αν και η μόνη πραγματικά δωρεάν με όλες τις  δυνατότητες παραμένει η Xodo PDF Reader & Editor.



Πρέπει να σημειωθεί ότι με τις εφαρμογές για επεξεργασία pdf αρχείων στο κινητό μπορούμε να σχεδιάσουμε, να γράψουμε, να προσθέσουμε περιεχόμενο, κ.α. από πάνω τους, αντιμετωπίζουν δηλαδή το αρχείο PDF σαν μια φωτοτυπία, πάνω στην οποία μπορούμε να επέμβουμε σημειώνοντας με στυλό ή μαρκαδόρο, κολλώντας χαρτάκια με αλλαγές, χωρίς όμως να μπορούμε να αλλάξουμε τα εκτυπωμένα. Τέτοιου είδους τροποποίηση γίνεται στον υπολογιστή, όπως έχουμε παρουσιάσει στο άρθρο μας Επεξεργασία pdf αρχείων – Γράφω και σχεδιάζω σε pdf.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *