TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Ενδείξεις παρακολούθησης κινητού

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων, με το ειδικό κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο έχει εισαχθεί εν αγνοία τους στις συσκευές τους. Πέρα από την πολιτική διάσταση του  θέματος, κανείς μας δεν θα αισθανόταν άνετα με την ιδέα της παραβίασης της ιδιωτικότητάς του. Αν και πιστεύουμε ότι  αυτό μπορεί να γίνει μόνο από υπηρεσίες ασφαλείας ή χάκερς με πολλές γνώσεις, στην πραγματικότητα η παρακολούθηση κινητών δεν είναι και τόσο δύσκολη. Και ας μην αμφιβάλλουμε ότι θα εξακολουθήσει να γίνεται με πολλούς άλλους τρόπους και μεθόδους. Στο άρθρο μας Παρακολούθηση κινητού, αναφερθήκαμε σε μια εφαρμογή κρυφής παρακολούθησης κινητού τηλεφώνου.

Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε εάν το τηλέφωνό μας έχει υποκλαπεί και κάποιοι μπορεί να ακούνε τις κλήσεις μας, να διαβάζουν τα μηνύματα και email μας και να παρακολουθούν γενικά τις κινήσεις μας; Αν και έχουν πάρει όλα τα μέτρα για να μην το ανακαλύπτουμε, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που θα μας κάνουν να υποψιαστούμε ότι κάτι συμβαίνει:

Υπερθέρμανση της μπαταρίας

Αν παίζουμε πολύ ώρα βαριά παιχνίδια ή έχουμε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα ανοιχτές παρατηρούμε ότι το κινητό ζεσταίνεται από την πίσω πλευρά του (εκεί που είναι η μπαταρία). Αυτό συμβαίνει γιατί τα συστήματα του δουλεύουν εντατικά για να αποδώσουν. Υπερθέρμανση λοιπόν της μπαταρίας που δεν προέρχεται από τα παραπάνω, είναι μια ένδειξη ότι κάποια εφαρμογή, που μπορεί να είναι κακόβουλη, ζητάει πόρους του κινητού.

Ταχύτερη κατανάλωση της μπαταρίας

Αν αρχίσει ξαφνικά να εξαντλείται γρηγορότερα η μπαταρία του κινητού μας, παρόλο δεν το χρησιμοποιούμε τόσο συχνά ή η χρήση που κάνουμε είναι η συνηθισμένη, είναι και αυτό ένδειξη ότι κάποια νέα εφαρμογή εργάζεται στο παρασκήνιο και καταναλώνει την μπαταρία.

Αυξημένη χρήση δεδομένων

Οι εφαρμογές παρακολούθησης που μπορεί να είναι εγκατεστημένες στο κινητό, πρέπει να στέλνουν την κίνηση και τη δραστηριότητά του στον ενδιαφερόμενο. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω του ίντερνετ, μέσω δεδομένων ή wifi. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε περίπου πόσα δεδομένα χρησιμοποιούμε κάθε μήνα και να παρακολουθούμε στενά την κατανάλωσή τους, έτσι ώστε αν παρατηρήσουμε απότομη αύξηση, να υποψιαστούμε την ύπαρξη λογισμικού υποκλοπής.

Μειωμένη απόδοση

Η συνεχής λειτουργία της εφαρμογής υποκλοπής και η μετάδοση πληροφοριών από και προς τη συσκευή, χρησιμοποιώντας τους πόρους της (μνήμη, επεξεργαστή, κ.α.) θα την επιβραδύνει αρκετά, για να το παρατηρήσουμε. Αν ανήκει βέβαια στην ανώτερη κατηγορία τιμών, τότε η επιβράδυνση θα είναι λιγότερη και ίσως μη παρατηρήσιμη.

Ύποπτα μηνύματα SMS  

Περίεργα εισερχόμενα ή εξερχόμενα μηνύματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σειρές ψηφίων, χαρακτήρων και συμβόλων, δεν πρέπει να αγνοηθούν. Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι η εφαρμογή που προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δημιουργό της ή κωδικοποιημένες οδηγίες που αποστέλλονται από τους χάκερς και ίσως από κάποιο λάθος εγκατάστασης εμφανίζονται, ενώ κανονικά θα περνούσαν απαρατήρητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς, δεν μπορούν να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, για να αποφεύγουν την εγκατάσταση τέτοιων εφαρμογών και να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις παρακολούθησης του κινητού τους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι εφαρμογές παρακολούθησης απ’ την άλλη εξελίσσονται συνεχώς, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τέτοιες αδυναμίες. Για όποιον έχει πολλά να κρύψει και θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα παρακολουθείται το κινητό του, μόνη λύση είναι να μη μπαίνει στο ίντερνετ απ’ αυτή τη συσκευή ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιεί κάποιο από τα παλιά κινητά με πλήκτρα.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *