TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Κινητό

Αύξηση χρόνου ζωής κινητού

Sharing

Τα κινητά είναι συσκευές που οι εξελίξεις τους τα τελευταία χρόνια και η εισαγωγή νέων καινοτόμων και χρήσιμων χαρακτηριστικών δεν είναι τόσο ραγδαίες όσο παλαιότερα. Έτσι δεν είναι και τόσο απαραίτητη η συχνή αντικατάστασή του με νεότερα μοντέλα.

Για να διατηρήσουμε τα κινητά μας σε καλή κατάσταση αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής τους, πρέπει να αποφεύγουμε λάθη στη χρήση τους που μπορεί να τα φθείρουν ή και να τα βλάψουν ανεπανόρθωτα. Μερικά από αυτά είναι:

Ανθεκτική θήκη

Κανείς δε θέλει να έχει το λεπτό γυαλιστερό κινητό του καλυμμένο και με διπλάσιο όγκο (ειδικά αν είναι και κάποιο δημοφιλές και ακριβό μοντέλο), όμως είναι και ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να καυχηθούν ότι δεν τους έχει πέσει (και όχι μόνο μία φορά) κάτω. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η τοποθέτησή του σε μια στιβαρή θήκη, θα αποτρέψει κάθε πιθανή ζημιά που μπορεί να  καταστήσει τη συσκευή άχρηστη ή να χρειαστεί ένα μεγάλο κόστος επισκευής.

Έκθεση στον ήλιο ή σε ακραίες θερμοκρασίες

Αποφεύγουμε τη χρήση του κινητού σε άμεσο ηλιακό φως ή παραμονή του σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε κλειστό αυτοκίνητο το καλοκαίρι ή όταν το φορτίζουμε έχοντας το καλυμμένο με μαξιλάρια ή σκεπάσματα). Εκτός από την ταχύτερη εξάντληση της μπαταρίας, μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία γήρανσής της ή και να προκληθεί μόνιμη βλάβη στη συσκευή μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κινητά χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, που δεν λειτουργούν καλά όταν εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες. Ακόμα αν παρατηρήσουμε ότι ζεσταίνεται ενώ το χρησιμοποιούμε (π.χ. όταν παίζουμε ένα απαιτητικό παιχνίδι), πρέπει να σταματάμε, να το αφήνουμε να κρυώνει λίγο και μετά να συνεχίζουμε. Την ίδια προσοχή φυσικά πρέπει να δείχνουμε και στην αντίθετη περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Φόρτιση με ξένο φορτιστή

Συχνά όταν δεν έχουμε μαζί ή δε βρίσκουμε το φορτιστή του κινητού, χρησιμοποιούμε όποιο φορτιστή βρούμε από άλλο κινητό ή τάμπλετ. Πιθανότατα αν η υποδοχή του καλωδίου ταιριάζει στο τηλέφωνό μας, αυτό, θα φορτίσει, αλλά κατ’ αρχήν μπορεί να μην το κάνει τόσο αποτελεσματικά όσο ο δικός του φορτιστής. Επιπλέον, ένας μη συμβατός φορτιστής μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ή ακόμα και να την καταστρέψει μαζί με τη θύρα φόρτισης. Στην περίπτωση του χαμένου ή χαλασμένου φορτιστή, πρέπει να αντικατασταθεί είτε με το ίδιο μοντέλο είτε αν είναι άλλης μάρκας να βεβαιωθούμε ότι είναι πιστοποιημένος από τον κατασκευαστή του κινητού και φυσικά να έχει τη σωστή έξοδο για τη συσκευή μας.

Εγκατάσταση επικίνδυνων εφαρμογών

Ο αρχικός και βασικός τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών, γίνεται βέβαια μέσω των επίσημων πλατφορμών (του Google Play της Google και του Store της Apple). Πολλοί χρήστες που δεν έχουν πρόσβαση, δε βρίσκουν τις εφαρμογές που θέλουν  ή δε θέλουν να εγγραφούν για διάφορους λόγους, κατεβάζουν τις εφαρμογές από διάφορα άλλα σάιτς και τις εγκαθιστούν στις συσκευές τους (Sideload). Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να εγκατασταθούν εφαρμογές που μπορεί να μολύνουν τη συσκευή μας με διαφημίσεις, ιούς και spyware, τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία της ή και να κλέψουν τα προσωπικά μας και τα τραπεζικά μας στοιχεία.

Υπάρχουν και άλλα ασφαλή σάιτς για Κατέβασμα εφαρμογών στο κινητό

Τακτική απενεργοποίηση

Κανείς δεν αφήνει ποτέ τον φορητό υπολογιστή του να λειτουργεί συνεχώς για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ωστόσο οι περισσότεροι δεν απενεργοποιούν σχεδόν ποτέ το κινητό τους, παρόλο που αυτό μοιάζει πολύ με έναν υπολογιστή από πολλές απόψεις. Κλείνοντας λοιπόν το κινητό τη νύχτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, θα το βοηθήσει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και θα παρατείνει επίσης την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του.

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να τηρούμε κατά γράμμα όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε, για να διατηρούμε την ομαλή λειτουργία του κινητού μας και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του για όσο το δυνατόν περισσότερο.


Δείτε ακόμα

Sharing

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *