TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

HardwareInternet

Repeaters και extenders

Το σύνηθες εύρος ενός τυπικού ασύρματου δικτύου, αν και ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του router, τη δομή του κτιρίου και την εσωτερική διαρρύθμιση, μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα σε εσωτερικούς χώρους και τα διπλάσια σε εξωτερικούς. Αν στο κτίριό μας παρατηρούνται προβλήματα στην ασύρματη σύνδεση, (καθυστερήσεις, συχνές διακοπές ή και ολοκληρωτική αδυναμία σύνδεσης), κάτι που συνήθως σημαίνει αδυναμία κάλυψης, τότε θα πρέπει να επεκτείνουμε την εμβέλειά του.

Σε μεγαλύτερα κτίρια ή δομές με περισσότερα από ένα κτίρια (σχολεία, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, κ.α.), για να έχουμε καλό σήμα WiFi παντού, συνήθως χρησιμοποιούμε ειδικές καλωδιώσεις και κεραίες, τα οποία τοποθετούνται μετά από μελέτες μηχανικών. Για μικρότερα κτίρια, συσκευές που χρησιμοποιούνται για την επέκταση της περιοχής κάλυψης του δικτύου μας είναι οι repeaters ή extenders (είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα). Λειτουργούν αφενός με τη λήψη του υπάρχοντος σήματος WiFi, την ενίσχυσή του και μετά την αναμετάδοση του ενισχυμένου σήματος. Ο repeater δεν δημιουργεί νέο δίκτυο για σύνδεση, αλλά επεκτείνει ένα υπάρχον, ενώ ο extender δημιουργεί μια νέα σύνδεση δικτύου για να αναμεταδώσει  το σήμα. Με έναν repeater ή extender, μπορούμε να διπλασιάσουμε αποτελεσματικά την περιοχή κάλυψης του δικτύου WiFi, καλύπτοντας όλους τους χώρους και τους ορόφους του σπιτιού, του γραφείου ή του σχολείου, επεκτείνοντας ακόμη την κάλυψη και στην αυλή.

Για καλύτερες συνδέσεις και υψηλότερες ταχύτητες περισσότερων από μία – δύο συσκευών, καλό είναι να προμηθευτούμε repeater ή extender διπλής ζώνης, τα οποία είναι λίγο ακριβότερα.

Η εγκατάσταση ενός repeater ή extender είναι πολύ εύκολη. Κατ’ αρχήν χρειάζεται να βρούμε το ακραίο σημείο, όπου υπάρχει καλή (όχι εξασθενημένη) λήψη. Για αυτό το σκοπό πρέπει να κάνουμε μερικές δοκιμές, με διαφορετικές συσκευές για να σιγουρευτούμε. Μάλιστα υπάρχουν αρκετές εφαρμογές και για κινητά και για υπολογιστές που μας δείχνουν την ισχύ του σήματος του δικτύου που λαμβάνουν. Στο σημείο που θα τοποθετηθεί ο repeater ή extender, πρέπει να υπάρχει πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος για την τροφοδοσία του. Στη συνέχεια, συνδεόμαστε μέσω του υπολογιστή (ή και του κινητού μέσω App), εισαγάγουμε στοιχεία σύνδεσης – κωδικό πρόσβασης του υπάρχοντος δικτύου WiFi, για να αναγνωριστεί το δίκτυο και να γίνει η σύνδεση και ταυτόχρονα η επέκτασή του.

Ανάλογα και με τις ανάγκες μας, μπορούμε να προμηθευτούμε repeater ή extender απλό, φτηνό και εύκολο στην εγκατάσταση, όπως το Xiaomi Pro 300M ή που να διαθέτουν επί πλέον:

  • ενσωματωμένη λειτουργία Access Point, να μπορούν δηλαδή να συνδεθούν και ενσύρματα στο δίκτυο, με καλώδιο Ethernet, για να μετατρέψουμε την ενσύρματη σύνδεση σε WiFi Access point, όπως το TP-LINK RE305.
  • Είσοδο  USB, για να δέχονται στικάκια ή δίσκους USB και να μπορούν να δουν και να μοιραστούν ασύρματα τα περιεχόμενα τους όσοι συνδέονται στο δίκτυο, όπως το DLINK DIR-505

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για Επέκταση δικτύου WiFi


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *