Browsers Προγράμματα περιήγησης στο ίντερνετ
Πολλοί από τους χρήστες υπολογιστών ή άλλων συσκευών δεν κάνουν μ’ αυτές τίποτα άλλο, εκτός από το να μπαίνουν και να πλοηγούνται στο ίντερνετ. Για το Facebook, για να δουν κάποιο βίντεο στο Youtube, για αναζήτηση πληροφοριών μέσω Google, για ενημέρωση, για να δουν ή να στείλουν μέιλς, για αγορές και για πολλά άλλα ακόμα. Όλα αυτά γίνονται με τη χρήση προγραμμάτων πλοήγησης στο ίντερνετ, τους internet browsers.
Οι σύγχρονοι browsers πρέπει κάνουν πολλά περισσότερα από το να μας απεικονίζουν τις σελίδες του ίντερνετ. Πρέπει:
- Να φορτώνουν τις σελίδες με εικόνες, βίντεο κ.α. χωρίς καθυστερήσεις.
- Να μπορούν να έχουν ανοιχτές σε ένα παράθυρο πολλές σελίδες ταυτόχρονα (BrowsingTabs).
- Να έχουν λειτουργία ασφαλούς πλοήγησης που δεν αφήνει στοιχεία από την περιήγηση μας (Private Browsing).
- Να αυξομειώνουν το μέγεθος των κειμένων ή και όλης της σελίδας.
- Να δέχονται πρόσθετα (plugins – addons) για να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους.
- Να έχουν απλή και εύκολη διαχείριση των σελιδοδεικτών (bookmarks).
- Να διαθέτουν λειτουργίες απαγόρευσης της εμφάνισης ενοχλητικών διαφημίσεων και αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων που ανοίγουν γι’ αυτές. (Pop-up Blocking).
- Να συμπληρώνουν αυτόματα και με ασφάλεια τα στοιχεία μας σε διάφορα σάιτς που έχουμε εγγραφεί για να μην τα ξαναγράφουμε κάθε φορά.
Τα προγράμματα αυτά δίνονται δωρεάν από τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν και τα πιο γνωστά απ’ αυτά είναι:
Internet Explorer, της Microsoft το οποίο συμπεριλαμβάνεται από παλιά στα Windows. Παλιά σχεδόν όλοι αυτόν χρησιμοποιούσαν. Στην τελευταία έκδοση των Windows 10, η εταιρία προσπαθεί να καθιερώσει το νέο ελαφρύτερο browser Edge.
Chrome της Google ο οποίος είναι νεότερος, ελαφρύτερος, ταχύτερος και έχει πια περάσει πρώτος σε ποσοστό χρηστών.
Mozilla Firefox, ένας ελεύθερος και ανοικτού κώδικα browser. Θεωρείται ασφαλέστερος, έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και αναβαθμίζεται με πολλά plugins.
Vivaldi. Παρέχει πολλούς τρόπους προσαρμογής της εμφάνισής του. Διαθέτει εργαλείο σημειώσεων, όπου μπορούν να κρατηθούν σημειώσεις, σύνδεσμοι κ.α. Δέχεται όλα τα πρόσθετα από το Google Chrome web store.
Opera Web browser, νορβηγικός με κάθε έκδοσή του γίνεται καλύτερος και ταχύτερος. Με ασφαλείς λειτουργίες και προστασία προσωπικών δεδομένων. Έχει δικό του ενσωματωμένο ad blocker και VPN. Με το ad blocker μπλοκάρονται οι διαφημίσεις κι έτσι οι σελίδες φορτώνονται από 60-90% ταχύτερα. Με το VPN η διεύθυνση IP του υπολογιστή, αντικαθίσταται με μια εικονική διεύθυνση IP, έτσι είναι πιο δύσκολη η παρακολούθηση των κινήσεών μας στο ίντερνετ και η περιήγηση σε δημόσια δίκτυα είναι πιο ασφαλής.
Maxthon Προσφέρει εργαλεία αποθήκευσης σημειώσεων, συνδέσμων, εικόνων και στιγμιοτύπων από την περιήγησή μας. Δίνει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και αυτόματης συμπλήρωσης κωδικών. Έχει επίσης ενσωματωμένο το AdBlock Plus (ABP) για αποκλεισμό διαφημίσεων.
Διαβάστε περισσότερα για τον αποκλεισμό διαφημίσεων που έχουν οι 2 παραπάνω browsers.
Εκτός από τους παραπάνω browsers υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που προσφέρονται δωρεάν και προσπαθούν να ξεχωρίσουν.
Δείτε το νεώτερο άρθρο για τους καλύτερους browsers για το 2020
Υπάρχουν από πολλούς υποψίες ότι κάποιοι browsers καταγράφουν τη δραστηριότητά μας στο ίντερνετ (αναζητήσεις, σελίδες που επισκεπτόμαστε κ.α.) και τα χρησιμοποιούν για να προσαρμόζουν τις διαφημίσεις τους στις προτιμήσεις μας, για να αναλύουν τη συμπεριφορά μας ή και για άλλους λόγους. Ας είμαστε λοιπόν υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί για το ποιον θα διαλέξουμε και πώς θα τον χρησιμοποιούμε.