TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Φορολογική δήλωση μόνοι μας

Ένα από τα βασικότερα καθήκοντα του κάθε πολίτη αλλά κι ένα από τα πιο ενοχλητικά και αγχωτικά ταυτόχρονα, είναι η δήλωση στην εφορία των ετήσιων εισοδημάτων του και η επακόλουθη πληρωμή του φόρου μετά την υποβολή της. Οι περισσότεροι δεν θέλουν καν να ασχοληθούν, αναθέτοντας αυτήν την υποχρέωση σ’ έναν λογιστή, θεωρώντας το πολύπλοκο ή φοβούμενοι την πιθανότητα λάθους ή παράλειψης και των συνεπειών τους.

Τα τελευταία χρόνια όμως η ολοκλήρωση της δήλωσης, ειδικά για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους έχει γίνει πολύ εύκολη, μια που οι οικονομικές και μηχανογραφικές υπηρεσίες έχουν φροντίσει να είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που απαιτούνται. Έτσι ώστε να μένουν ελάχιστα να γίνουν μέχρι να πατηθεί το κουμπί της υποβολής. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να υποβάλλουμε μόνοι μας τη Δήλωση φορολογίας εισοδήματος, έχοντας βέβαια στη διάθεσή μας τους κωδικούς μας TAXISnet:

Μπαίνουμε στο σάιτ της ΑΑΔΕ, πατάμε Πολίτες>Εισόδημα> Δήλωση φορολογίας εισοδήματος Φ.Π. (Ε1-Ε2-Ε3)

και στην νέα σελίδα που ανοίγει, πατάμε Είσοδος στην εφαρμογή. Εδώ βάζουμε τους κωδικούς μας για να μεταφερθούμε στη σελίδα με τα 3 είδη δηλώσεων:

  • Ε1 για όλα γενικά τα εισοδήματα
  • Ε2 για τα έσοδα από ενοίκια που έχουν όσοι νοικιάζουν ακίνητα
  • Ε3 για όσους έχουν επιχειρήσεις

Εδώ μπορούμε να βρούμε δηλώσεις και εκκαθαριστικά προηγουμένων ετών, αλλάζοντας τη χρονιά από το πάνω κουτάκι. Ανοίγουμε τη δήλωσή μας για επεξεργασία, πατώντας το Δήλωσης Ε1. Η δήλωση είναι χωρισμένη σε ενότητες που ονομάζονται Πίνακες. Ο πρώτος Πίνακας περιέχει τα στοιχεία μας. Αν είμαστε εργαζόμενοι μισθωτοί δημοσίου ή ιδιωτικοί, πάμε στον Πίνακα 4 Α, στον οποίον είναι συμπληρωμένα τα κουτάκια, με τον συνολικό μισθό μας και τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί.

Κάνοντας κλικ στο κουτάκι με το ποσό, εμφανίζονται στοιχεία από τις βεβαιώσεις αποδοχών, βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου των εργοδοτών-φορέων.

Προχωρώντας στο τμήμα Δ και πατώντας πάλι στα κουτάκια των ποσών, βρίσκουμε και αναγράφουμε τους ελάχιστους τόκους από τυχόν καταθέσεις μας ή τα μερίσματα από μετοχές που μπορεί να έχουμε, καθώς και τα ποσά που παρακρατήθηκαν.

Στον Πίνακα 5 γράφουμε τα στοιχεία της κατοικίας μας και λίγο πιο κάτω τα στοιχεία του αυτοκινήτου μας, αν δεν είναι ήδη συμπληρωμένα.

Αν ενοικιάζουμε κατοικία ή φιλοξενούμαστε, στον επόμενο Πίνακα 6 και στον αριθμό 13 γράφουμε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της κατοικίας μας και το ποσό που πληρώσαμε.

Στον επόμενο Πίνακα 7 γράφουμε το ποσό των δαπανών που πραγματοποιήσαμε και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως κάρτες ή μεταφορές e-banking, τα οποία εμφανίζονται κάνοντας κλικ στο κόκκινο ΕΔΩ, για να αποφύγουμε ποινή επιπλέον φόρου.

Στον Πίνακα 8 γράφουμε αν έχουμε, τα στοιχεία και τον αριθμό των παιδιών μας, τα οποία δίνουν μείωση φόρου.

Τώρα μπορούμε να αποθηκεύσουμε προσωρινά τη Δήλωση για να συμπληρώσουμε αργότερα κάτι που λείπει ή αφού την ελέγξουμε, να πατήσουμε το κουμπί Υποβολή. Τότε το σύστημα μας εμφανίζει μια σύνοψη όλων των στοιχείων που δηλώσαμε και το τελικό ποσό φόρου ή επιστροφής που προκύπτει. Αφού τα ξαναδούμε και ελέγξουμε άλλη μια φορά ότι όλα είναι εντάξει, πατάμε για να γίνει η τελική Υποβολή. Στην αρχική οθόνη που θα επιστρέψουμε, θα βρούμε τη δήλωση και το εκκαθαριστικό με τις λεπτομέρειες πληρωμής του φόρου μας σε μορφή pdf.

Δεν είναι απίθανο να προκύψουν απορίες στην πορεία. Πατώντας πάνω στους κωδικούς (τους αριθμούς με μπλε χρώμα, που υπάρχουν δίπλα στα πεδία για συμπλήρωση στοιχείων), εμφανίζεται ένα βοηθητικό κείμενο για το συγκεκριμένο πεδίο. Αν δεν λυθεί η απορία μας, ψάχνουμε στο ίντερνετ, με κείμενο «δηλωση κωδικος ΧΧΧ», βάζοντας στη θέση του ΧΧΧ, τον κωδικό που μας ενδιαφέρει. Τέλος αν υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, απευθυνόμαστε σε λογιστή.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *