TechTeacher

Τεχνολογία με απλά λόγια για δασκάλους και άλλους

Internet

Υπηρεσίες ασφαλούς email

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την προστασία προσωπικών δεδομένων και πώς οι μεγάλες ή και μικρότερες εταιρείες, στις οποίες τα δίνουμε για εγγραφή στις υπηρεσίες τους, τα χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς σκοπούς, όπως για τη στόχευση διαφημίσεων, για την έρευνα και ανάλυση κοινωνικών τάσεων, για λόγους ασφαλείας και ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες και για πολλά άλλα που ούτε καν τα φανταζόμαστε.

Οι νόμοι υποχρεώνουν να ενημερώνονται οι χρήστες για τη διατήρηση και επεξεργασία των δεδομένων τους, αν όμως δεν δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό, δεν επιτρέπεται η χρήση των διαφόρων δωρεάν υπηρεσιών. Στα κοινωνικά δίκτυα δεν ενοχλούμαστε γι’ αυτό, γιατί έτσι κι αλλιώς ξέρουμε πώς οτιδήποτε δημοσιεύουμε είναι συνήθως για όλους. Όταν όμως αυτό γίνεται με τα emails μας, προβληματιζόμαστε. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, ότι το αντίστοιχο που θα συνέβαινε με τα  ΕΛΤΑ, θα ήταν να άνοιγαν τα γράμματα που στέλναμε παλαιότερα και να τα φωτοτυπούσαν, κρατώντας φωτοαντίγραφα του περιεχομένου και των στοιχείων αποστολέων και παραληπτών.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους και αυτοί δεν είναι μόνο τρομοκράτες ή παράνομοι, μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ασφαλούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι οποίες βοηθούν τόσο τα άτομα, όσο και τις επιχειρήσεις, να κρατήσουν τις πληροφορίες τους μυστικές και ασφαλείς, κάνοντας χρήση τόσο ισχυρών κρυπτογραφικών μεθόδων, που δεν είναι δυνατόν κανείς να τα προσπελάσει, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

ProtonMail

Η εταιρεία έχει έδρα την Ελβετία και προστατεύεται από τους Ελβετικούς Νόμους Προστασίας Δεδομένων (DPA) που είναι από τους καλύτερους στον κόσμο στην προστασία της ιδιωτικότητας και έχει σχεδιαστεί με την αρχή της μηδενικής πρόσβασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακομιστές email και το προσωπικό που συνεργάζεται μαζί τους δεν έχουν κανένα τρόπο να διαβάζουν ή να μοιράζονται τα email των χρηστών. Οι διακομιστές της είναι κλειδωμένοι κάτω από 1.000 μέτρα στερεού βράχου, σε μια ελβετική αποθήκη που μπορεί να επιβιώσει από πυρηνική επίθεση. Εκτός από την web εφαρμογή της ProtonMail υπάρχουν και εφαρμογές για υπολογιστή,  Android και iOS. Το δωρεάν πακέτο προσφέρει 500 MB αποθηκευτικού χώρου και έως 150 μηνύματα / ημέρα.

Tutanota

Μια από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες ασφαλούς email, με πάνω από δύο εκατομμύρια χρήστες. Έχει έδρα τη Γερμανία, η οποία διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους νόμους στον κόσμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση end-to-end, που σημαίνει ότι όταν στέλνονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε απλές υπηρεσίες, όπως το Gmail, ο παραλήπτης για να δει το περιεχόμενο, πρέπει να έχει κωδικό πρόσβασης, ως ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας και η διαχείριση των απαντήσεων γίνεται μέσω μιας έκδοσης Tutanota μιας χρήσης, με κρυπτογράφηση. Μέχρι 1 GB χώρο αποθήκευσης είναι δωρεάν και με 1 € / μήνα παίρνουμε περισσότερο χώρο και premium λειτουργίες.

Mailfence

Εκτός από το ασφαλές κρυπτογραφημένο με OpenPGP email, το Mailfence προσφέρει εργαλεία ημερολογίου, επαφών και εγγράφων στο cloud, παρόμοια με το G Suite της Google και το Office 365 της Microsoft κι έτσι μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε και να επεξεργαζόμαστε έγγραφα Word, Excel κ.α. στο ίντερνετ. Οι διακομιστές του Mailfence βρίσκονται στο Βέλγιο, κι αυτή μια χώρα μεγάλου σεβασμού της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Στις περιπτώσεις απαίτησης των αρχών για παράδοση δεδομένων χρηστών, ικανοποιούν ελάχιστα αιτήματα και μετά από κλήση των ανώτατων Δικαστηρίων των χωρών τους. Ακόμη όμως και σ΄ αυτές  τις περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, λόγω της κρυπτογράφησης End-to-end και PGP που χρησιμοποιούν, κάτι που δεν τις κάνει τόσο φιλικές προς τους λιγότερο εξοικειωμένους χρήστες, ειδικά για παραλήπτες άλλων υπηρεσιών email.

Υπάρχουν και υπηρεσίες προσωρινού ή μιας χρήσης mail (temporary ή disposable), που επιτρέπουν τη λήψη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια προσωρινή διεύθυνση, όπου δεν απαιτείται εγγραφή και που αυτοκαταστρέφεται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που ανακύπτει από την ύπαρξη των υπηρεσιών ασφαλούς, είναι αφού επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή  νομοθεσία η λειτουργία τους, με τους υπάρχοντες όρους, γιατί άλλες επιμένουν να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν τα δεδομένα των χρηστών τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμα και αν αυτοί διαγράψουν το λογαριασμό τους, ζητώντας μάλιστα και την έγκρισή τους. Πρόσφατο παράδειγμα, το σχολικό δίκτυο, το οποίο ζητάει τη συναίνεση των χρηστών (χωρίς απαγόρευση εισόδου προς το παρόν), για  την επεξεργασία και αποθήκευση των στοιχείων και των μηνυμάτων τους.


Δείτε ακόμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *